Hlavní obsah

Zpověď kamaráda zabitého vojáka: Syna nikdy neviděl, jednou mu o otci budu vyprávět

Kamarád desátníka Kamila Beneše Seznamu popsal, jaký byl člověk a jaký měl život.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Myslím, že by se na Kamila mělo vzpomínat tak, jaký opravdu byl a jakým chtěl být. Vojákem byl jen posledních pět let. Jeho životním snem byla vlastní truhlářská dílna. Seznamu napsal další kamarád vojáka, který zemřel v Afghánistánu.

Článek

Kamarád desátníka Kamila Beneše napsal Seznamu víc o životě vojáka. Muž si přeje zůstat v anonymitě, redakce ale jeho jméno zná.

„Kamil vyrůstal ve věřící rodině se čtyřmi sourozenci. Jako nejmladší z rodiny se o své místo musel vždy poprat. Do svých 18 let žil v krásné hájovně v Hluboké nad Vltavou. Místní okolí dobře znal a měl svá oblíbená místa, kde trávil volný čas s přáteli. Když byl malý kluk, chodil každou neděli pomáhat do místního kostela jako ministrant. Po pravdě, ze začátku to nebyla jeho nejoblíbenější činnost, ale rodiče to tak chtěli a on si to po čase oblíbil a chodil tam rád,” napsal v e-mailu jeho blízký kamarád.

Foto: Armáda ČR

Desátník Kamil Beneš.

Podle něho vojáka Kamila Beneše bavila truhlařina, kterou vystudoval v Lišově a chtěl se jí dále věnovat po odchodu z armády. Měl sen založit si vlastní truhlářskou dílnu, kde by pracoval se svým kamarádem z učení.

S Kamilem Benešem se podle svých slov znali velmi dobře.

„Kamil byl skoro jako můj bratr. Prožíval jsem s ním první lásky, zranění, strasti. Vždy mi pomohl, když jsem potřeboval a nebylo mi nejlíp. Dobře znám i jeho rodinu. Jeho maminku, která to se čtyřmi dětmi neměla lehké a nemá ani doteď. Stále se o ně musí bát. Bráchové Kamila mají také rizikové zaměstnání. Jeden pracuje jako kriminalista a druhý jako hasič. Vše jsou nebezpečné profese, které ovlivňují soukromý život. Znám dobře i manželku Kamila. Byl jsem u jejich začátku a také na jejich svatbě. Kamil miloval svoji práci, ale ještě víc svoji rodinu. Pro tu by udělal cokoliv,” popsal podrobně jeho kamarád.

Desátník Kamil Beneš měl podle jeho kamaráda syna, kterého nikdy neviděl osobně.

„Nejvíc mě jeho ztráta mrzí kvůli jeho malému synovi, kterého nikdy naživo neuvidí. Narodil se až po jeho odletu do válečného území. Vím, že mu žena posílala fotky a videa malého. Musí to být pro ni také moc těžké, když tu zůstala sama. Slibuji, že jednou malému řeknu, kdo byl jeho otec a co jsme vše zažili,” uzavírá kamarád vojáka.

Tři čeští vojáci v neděli zahynuli na východě Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka, k němuž se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Zhruba osmnáctiletý Afghánec se v jejich blízkosti odpálil, když byli na pěší hlídce nedaleko Bagrámu, kde je největší americká základna v zemi.

Těla trojice mladých mužů dopraví do Česka armádní speciál ve středu na letiště v Ruzyni.

Reklama

Související témata:

Doporučované