Hlavní obsah

Zprostředkovatelům hypoték jde o 400 milionů korun, spočítal odborník na zadlužení

Omezení hypoték má chránit lidi, aby se bezhlavě nezadlužovali, říká odborník Petr Teplý.

 

Reklama

Česká národní banka chce kvůli růstu cen nemovitostí omezovat hypotéky. Kritici ale tvrdí, že pokud dostane požadované pravomoci, může se stát, že banky na bydlení nepůjčí skoro nikomu.

Článek

Cena nemovitostí roste v České republice nejrychleji z celé EU a můžou za to i hypotéky, tvrdí centrální banka. Chce proto nové pravomoci k omezování úvěrů. Zákon se projednává v Poslanecké sněmovně.

Tvrdě na něj zaútočili především zprostředkovatelé. Podle nich za růst cen nemovitostí nemůžou hypotéky, ale nedostatek nových nemovitostí a špatné územní plánování.

Pokud by Česká národní banka podle kritiků zákona dostala nové pravomoci, mohlo by to znamenat, že na hypotéku dosáhne jen málokdo.

Podle Petra Teplého, experta na zadlužování z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy, jsou hypotéky jen jedním hned ze sedmi faktorů, které ovlivňují růst nemovitostí v Česku. S Českou národní bankou ale v mnohém souhlasí.

Limity, které ČNB prosazuje, podle něj chrání lidi, aby se bezhlavě nezadlužovali. Zároveň propočítal, že zprostředkovatelé hrají o velké peníze. „Kdyby se nerealizovalo patnáct procent objemu hypoték, tak zprostředkovatelé přijdou na provizích o 400 milionů korun,“ říká expert.

Reklama

Doporučované