Hlavní obsah

Ztracená bitva o vládu? Nevadí, poslanci budou řečnit dál

Foto: jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jednání sněmovny se protahuje.

Reklama

Opoziční poslanci nechtějí přistoupit k co nejrychlejšímu k hlasování o nedůvěře vlády. A to přesto, že po odchodu komunistů ze sálu je jasné, jak schůze dopadne.

Článek

Už od čtvrtečního dopoledne je jasné, jak dopadne hlasování o nedůvěře vlády – opozice neuspěje. Přesto se ale bude ještě několik hodin řečnit, než na hlasování samotné dojde.

Přihlášeno je téměř dvacet zájemců o vystoupení a šéfové opozičních stran neuvažují o tom, že by diskusi vynechali. Měly by podle nich zaznít názory všech poslanců, kteří mají zájem vystoupit.

,,Musí zaznít důvody, proč má skončit tato vláda,“ uvedl například místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Ve sněmovních lavicích je po polední přestávce o poznání prázdněji, na jednání není ani premiér Andrej Babiš. Poslanci ale tentokrát nežádají přerušení schůze do doby jeho přítomnosti.

V kuloárech se ale řeší, zda se dlouhá debata stihne ještě před večerním hokejovým zápasem mezi Českem a Finskem. Ve hře je podle informací Seznam Zpráv z několika zdrojů i varianta, že by se jednání po dobu utkání přerušilo.

Nejsou to kecy

Podle poslance Petra Gazdíka (STAN) je důležité nechat vyjádřit každého, kdo chce vysvětlit, proč by vláda neměla mít důvěru. ,,Na rozdíl od Andreje Babiše si nemyslím, že Sněmovna znamená jen kecy. Netroufl bych si slovem kecy označit projev kohokoliv z kolegů, a to ani Babišovy projevy, ve kterých bezostyšně zaznívají naprosté nestoudnosti,“ řekl Seznam Zprávám Gazdík.

Debatu ve chvíli, kdy už je znám výsledek, nepovažuje za zbytečnou ani poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). ,,Ty postoje opozice nejsou hysterické výkřiky, ale je to kritika konkrétních podnětů, které by se daly řešit. To, že komunisté odešli, to je samozřejmě jejich rozhodnutí. Škoda, že se rozhodli odejít a vrátit se. Kdyby jenom odešli, už se nevrátili, tak by to bylo správné rozhodnutí a opravdu sebekritické rozhodnutí,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy poslanec Válek.

Babišova vláda ve čtvrtek nejspíš ve Sněmovně odolá pokusu části opozice o vyslovení nedůvěry. Komunisté se rozhodli opustit jednací sál a debaty a hlasování dolní komory se neúčastnit. Opozice bez nich nemá dost hlasů pro vyslovení nedůvěry. Ke svržení vlády je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů.

Mimořádnou schůzi vyvolaly koalice Spolu a Pirátů se STAN. Pětice opozičních stran má 68 hlasů. Proti vládě hodlá hlasovat také SPD s 19 poslanci a Trikolóra se třemi zástupci. Ve Sněmovně jsou ještě tři další nezařazení poslanci. Pokud by vláda padla, další postup by byl na prezidentovi Miloši Zemanovi. Prezident už několikrát uvedl, že by vzhledem k blížícím se volbám nechal Babišův kabinet v demisi vést zemi dál.

Reklama

Doporučované