Hlavní obsah

Žufánek: I výrobci whisky už dělají dezinfekci. V Česku se povolení nedočkáte

Foto: twitter.com/zufanek

Lihovarník Martin Žufánek vyráběl zdarma nedostatkovou dezinfekci. Po zásahu celníků nesmí.

26. 3. 13:15

Lihovarník Martin Žufánek chtěl pomoct těm, kterým chybí dezinfekce a začal ji vyrábět pod svojí značkou. Jenže neoprávněně, chyběla mu povolení a přes to nejede vlak. Zasahuje stát v krizové situaci proti tomu pravému nepříteli?

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Co si z téhle anabáze odnášíte? Že za každý dobrý skutek bude člověk potrestán?

To ani ne. Spíš, že když je v platnosti nějaký zákon, tak přes něj nejede vlak, i když je situace zoufalá.

Stát by měl v krizových situacích být podle vás pružnější?

Měl by být pružnější. Když otevřete jakýkoliv vyhledávač a vyhledáte si ve světě klíčová slova destillery, desinfection a COVID, tak vidíte, že v zahraničí v podstatě všechny lihovary přecházejí z výroby alkoholu na dezinfekci. A lidé jsou rádi. Jsou rády i ty státy, pro které se to vyrábí. Přešel na to Louis Vuitton, Moët, Hennessy, přešli na to výrobci whisky, výrobci bourbonu a nic se neděje. A když jsem se o něco podobného pokusil já, tak jsem bohužel narazil na striktní český zákon, který tu výrobu povoluje pouze z denaturovaného lihu a ne z potravinářského.

V Česku tedy na výrobu dezinfekcí takhle jednoduše přejít nejde?

Ono to, já si troufám říct, jednoduše nejde ani v tom zahraničí. Akorát když vidí tu situaci, tak jsou ochotní to změnit.

Slevit z těch nároků?

Slevit z těch nároků, protože když je krize, tak musíte reagovat a nesmíte čekat, protože tím čekáním nic nevyřešíte.

Vy jste začal vyrábět dezinfekci pod značkou svého lihovaru, rozdával jste ji zadarmo potřebným, seniorským zařízením, dětským domovům. Tušíte, jak se ta informace dostala k celníkům?

O té naší partyzánské akci začaly poprvé psát nějaké servery až v pátek odpoledne a taková ta největší vlna naběhla až v sobotu. Ten zákaz jsme dostali v pondělí ráno, takže když si celníci přečetli v pondělí ráno v práci ty zprávy, tak reagovali.

Takže nikdo vás neudal?

Ne, ne! Já fakt pevně věřím tomu, že nás nikdo neudal, protože to by bylo opravdu smutné.

Martin Žufánek

Český lihovarník, jeden ze zakladatelů a spolumajitelů rodinného lihovaru ŽUFÁNEK, s. r. o. V Boršicích u Blatnice nedaleko Uherského Hradiště vyrábí slivovici, hruškovici, meruňkovici nebo gin. Jeho absint se dováží až do Austrálie. V době koronavirové krize chtěl vyrábět dezinfekci, úřady mu to zakázaly.

Kolem vašeho případu se strhla poměrně velká debata. Reagoval na něj ministr vnitra Jan Hamáček i ministryně financí Alena Schillerová. Ta se s vámi poměrně vtipně pokoušela spojit, když vám na Twitteru psala, ať zvednete telefon panu Poulíčkovi z Celní správy. Nakonec vám slíbili, že pokud si požádáte o povolení, tak ho vyřídí co možná nejrychleji. O to už jste nestál. Proč?

Jsem jako lihovarník ve spojení s konkurenčními lihovary, protože jsme většinou kamarádi a voláme si při jakékoliv příležitosti. K dnešnímu dni vím třeba o pěti případech kamarádů z konkurenčních lihovarů, kteří mají požádáno o výjimku denaturovat líh a vyrábět dezinfekci už třeba 14 dní, a nedostali ji. A stojí o ni. Jenže já jsem mezi nimi opravdu taková speciální jednotka, která nečeká a ozve se, která je taková akčnější. Kdybych si dneska požádal o denaturaci nebo o výrobu dezinfekčních gelů, tak bych na ni mohl třeba také čekat 14 dnů. Jenže během těch 14 dnů se veškeré suroviny na trhu, čili denaturovaný líh, glycerol, peroxid, dávno rozprodají. Ty suroviny jsou dneska tak neuvěřitelně žádané, i ze zahraničí, takže já bych v dnešní situaci denaturovaný líh ani nesehnal.

Takže žádný další gel od Žufánka už fakt nebude, protože prostě být nemůže, nejsou suroviny?

Nebude, protože nám další výrobu zakázali.

Pokud si neobstaráte povolení, ale to vy nechcete…

Pokud si neobstaráme povolení. Ale když vidím, že to povolení ještě doteď není možné získat, když mnohem větší lihovary, které mají skladem násobně víc lihu než my, čekají už 14. den a povolení nedostaly, tak jak bych se ho dočkal já, který má skladem pár stovek litrů?

Takže nejste uražený?

Nejsem uražený. Co mě opravdu hodně mrzí, je reakce pár lidí, kteří veřejně napíšou, že se jednalo o naše PR a že to bylo součástí nějaké promyšlené marketingové akce. Já jsem z toho smutný. Když někdo pozoruje celou naši lihovarnickou kariéru, tak vidí, že jsme docela specifický případ. Tohle nemáme zapotřebí.

Chci se ještě vrátit k jiné věci. Když ministryně Schillerová tedy říká, že kdo si o povolení zažádá, tak ho dostane hned, tak to v reálu není pravda?

Není to pravda. Poslal bych vám odkazy i na nějaké veřejné příspěvky konkurenčních lihovarů, které teď poprvé začínají veřejně psát, že už opravdu 14. den čekají a povolení nemají.

Ostatní lihovary na povolení stále čekají

Nemůžete jmenovat třeba nějaké dva, tři?

Určitě můžu. Byl to veřejný příspěvek, tak snad to nebude peklo. Třeba Fleret z Rožnova pod Radhoštěm, jejich patrně obchodní ředitel psal, že jsou připravení vyrábět dezinfekci, ale až do včerejšího dne povolení nezískali.

Takže paní ministryně podle vás chtěla tím vyjádřením umlčet veřejnou debatu a kritiku?

Ani ne umlčet. To povolení na výrobu musí jít dneska přes dvě ministerstva. A když to schválí ta dvě ministerstva, pak ještě celní úřad. Takže to je kolečko tří státních organizací a každá z těch nožiček si myslí, že to jde rychle. Takže ve výsledku to nejde vůbec.

Mohl by se stát nějak - a případně jak - zasadit o to, aby ty suroviny sehnal? Nebo je to stejný problém jako teď celý svět řeší s rouškami, respirátory?

Kdyby to byla lokální záležitost, tak by to vypadalo úplně jinak. Jenže dezinfekci potřebuje opravdu celý svět. Mně každý den chodí desítky e-mailů s žádostí o to, jestli líh aspoň nedokážeme prodat někomu, kdo by tu denaturaci udělal, nebo kdo by tu dezinfekci vyrobil. Přišla mi poptávka na tisíc tun lihu. A my v aktuální době máme skladem třeba 2 tisíce litrů lihu a oni chtěli tisíc litrů. Z lihu se stala strategická surovina a bude dlouho trvat, než se to zlepší.

Vy jste na Twitteru napsal: „Má smysl být akční. Nečekat na povolení a ne, že ne.“ Nebojíte se, že to někdo může pochopit, že ho nabádáte k porušování pravidel?

Ne, vztahuje se to jen na tenhle konkrétní případ té dezinfekce. Já jsem měl třeba požadavky na dezinfekci z organizací jako je třeba městská policie nebo nemocnice v Olomouci nebo dětské domovy. To jsou všechno instituce, které spadají v podstatě pod stát a o které by se měl prioritně postarat stát. My jsme dodali litry dezinfekce třeba našemu místnímu obecnímu úřadu, aby vůbec fungoval. Přitom by nám mohl být v uvozovkách úplně jedno, jenže od své matky, od státu, tu dezinfekci prostě nezískali.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučené