Hlavní obsah

Zůstaneme ve Sněmovně, věří navzdory průzkumům Hamáček a Maláčová

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„Odvedli jsme velký kus práce,“ pochválila ČSSD Jana Maláčová. Na snímku lídři ČSSD při zahájení kampaně koncem srpna.

Reklama

Série předvolebních průzkumů řadí ČSSD mezi strany s minimální šancí uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny. Lídři ale pořád věří, že překonají magickou pětiprocentní hranici.

Článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček v reakci na nový průzkum uvedl, že se strana musí soustředit na nerozhodnuté voliče. Řekl to ČTK na dnešním zahájení horké fáze kampaně pražské ČSSD v areálu Dělnické tělovýchovné jednoty Santoška v Praze.

„Podle všech průzkumů je tady nějakých 30 procent lidí, kteří nemají koho volit, budou se rozhodovat na poslední chvíli - a tam právě musíme napřít svoje úsilí. Musíme lidi přesvědčit, že má smysl jít k volbám, že nic není rozhodnuto a že se ten souboj vede do posledního momentu. A samozřejmě pokud někdo uvažuje o volbě sociální demokracie, tak ho přesvědčit, že to uvažování jde správným směrem,“ uvedl Hamáček.

Podle průzkumu agentury STEM pro stanici CNN Prima News by nyní sněmovní vyhrálo hnutí ANO před koalicí Spolu a koalicí Pirátů a STAN. Nynější vládní ČSSD by se do Sněmovny nedostala. Také v jiných průzkumech sociální demokraté skončili pod pětiprocentní hranicí. Hamáček ale věří, že se do Sněmovny dostanou. „Je to pořád kolem pěti procent a já jsem přesvědčený, že na konci, až se zavřou volební místnosti, tak to bude přes pět procent,“ řekl šéf ČSSD.

Maláčová namítla, že volby v posledních letech a desetiletích nikdy nedopadly tak, jak předpovídaly průzkumy. „Jsem si jistá, že se dostaneme do Sněmovny, a pevně doufám, že dostaneme šanci znovu prosazovat náš program, protože jsme odvedli velký kus práce,“ dodala.

ČSSD chce podle obou lídrů nadále vést intenzivní kontaktní kampaň a přesvědčovat voliče. „Budeme chodit mezi lidi, budeme je přesvědčovat, že volit sociální demokracii má smysl, protože to je jediná strana, která lidem uhájí jejich životní jistoty, které mají,“ uvedl Hamáček.

Podle dvojky na pražské kandidátce Matěje Stropnického byli před minulými volbami v podobné situaci TOP 09, Starostové a lidovci. „Nakonec se tam všichni přehoupli, protože dokázali v závěrečném měsíci nebo třech týdnech zmobilizovat svoje voliče. To musí udělat sociální demokracie taky,“ řekl Stropnický ČTK. Strana má podle něj šanci se do dolní komory dostat, protože jde o rozdíl v rámci statistické chyby.

Dnešní setkání pražské ČSSD v areálu Dělnické tělovýchovné jednoty Santoška poznamenalo deštivé počasí, na akci přesto dorazilo několik desítek lidí. Mezi členy a sympatizanty ČSSD se objevili i bývalí předsedové ČSSD a vlády Jiří Paroubek a Vladimír Špidla, který je také na pražské kandidátce ČSSD do Sněmovny. Horkou fázi kampaně dnes v Praze kromě ČSSD zahájila také koalice Pirátů a Starostů.

Reklama

Doporučované