Hlavní obsah

Zvláštní vyšetřovatel Mueller svolal velkou porotu. Kvůli vazbám Trumpova týmu na Kreml

Zvláštní vyšetřovatel Mueller shání důkazy v Trumpově ruské kauzeVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

Velká porota obvykle rozhoduje o tom, zda může na základě předložených důkazů dojít k obvinění. V tomto případě může Mueller s její pomocí získat rozhodující svědectví a dokumenty.

Článek

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller spolupracuje při vyšetřování údajné ruské součinnosti s volebním týmem amerického prezidenta Donalda Trumpa s velkou porotou. Napsaly to agentury Reuters a AP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. Podle amerických médií by mohlo jít o signál, že se v případu zahrnujícím Trumpovy blízké spolupracovníky a příbuzné mohou připravovat obvinění.

Velkou porotu složenou z 23 amerických občanů používají vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění. Sestavení poroty přímo neznamená, že k obvinění dojde, umožňuje však vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.

List The Wall Street Journal, který o porotě informoval jako první, napsal, že byla ustavena již před několika týdny. Podle Reuters již požádala o důkazy či svědecké výpovědi v souvislosti s loňskou schůzkou prezidentova syna Donalda Trumpa mladšího s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou, která mu podle zveřejněných e-mailů slibovala kompromitující informace o prezidentské sokyni jeho otce Hillary Clintonové. Schůzce byli přítomni rovněž Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf kampaně Paul Manafort.

Prezidentovi právníci ve čtvrtek již poněkolikáté prohlásili, že samotného šéfa Bílého domu se vyšetřování netýká. Trump na čtvrteční schůzce označil ruskou kauzu za „vykonstruovanou”.

Prezident dal v minulosti najevo nelibost nad Muellerovou prací a naznačil, že by jej rád odvolal. Mueller byl na svůj post ministerstvem spravedlnosti jmenován v květnu krátce poté, co Trump náhle propustil šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. Skupina senátorů v současnosti připravuje návrh zákona, který by znesnadnil Muellerovo případné neodůvodněné odvolání prezidentem.

Reklama

Doporučované