Hlavní obsah

Zvláštní zmocněnec USA na Ukrajině rezignoval. Kvůli kauze Trumpova telefonátu

Foto: Flickr.com/Center for the Study of Europe Boston University

Zvláštní zmocněnec USA na Ukrajině Kurt Volker.

Reklama

Stalo se tak jen pár hodin poté, co byl demokraty předvolán k vyšetřování případu Trumpova telefonátu na Ukrajinu, do kterého byl údajně zapleten.

Článek

Zvláštní zmocněnec Spojených států na Ukrajině Kurt Volker se vzdal své funkce.

Informovala o tom agentura Reuters. Volker byl vystaven tlaku poté, co jeho jméno padlo ve stížnosti neznámého oznamovatele, který upozornil na telefonát Donalda Trumpa s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů vyzvala ministra zahraničí Mikea Pompea, aby předvolal k výslechu pět úředníků resortu. A to včetně Volkera, který na Ukrajině působil od roku 2017.

Americký prezident se v červenci spojil se Zelenským, na něhož naléhal, aby začal vyšetřovat kvůli korupci Huntera Bidena, syna Joea Bidena, který by mohl být Trumpovým rivalem v prezidentských volbách v příštím roce.

Kvůli telefonátu se demokraté v čele s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou  pokusí ústavní žalobou zbavit Trumpa funkce.

Po středečním zveřejnění hrubého přepisu telefonátu se kromě Trumpa snesla kritika i na ukrajinského prezidenta. Zelenskyj si totiž v hovoru postěžoval, že Francie a Německo jeho zemi dostatečně nepomáhají.

„Pro Ukrajinu toho děláme hodně. Vyvíjíme velkou snahu a věnujeme tomu hodně času. Mnohem více než evropské státy. Ty by měly pomáhat víc než nyní,“ prohlásil v telefonátu Trump. „Německo pro vás nedělá skoro nic. Jediné, co dělají, je, že mluví. Opravdu si myslím, že byste se jich na to měl zeptat.“

„Máte naprostou pravdu,“ odvětil Zelenskyj. „Mluvil jsem s Angelou Merkelovou a setkal jsem se s ní. Také jsem se setkal a mluvil s Macronem. Řekl jsem jim, že nedělají tolik, kolik mají, pokud jde o sankce vůči Rusku. Nepracují pro Ukrajinu tolik, jak by měli pracovat. Přestože logicky by naším největším partnerem měla být Evropská unie, technicky jsou Spojené státy mnohem větší partner než Evropská unie – a jsem vám za to vděčný,“ dodal prezident Ukrajiny.

Reklama

Doporučované