Hlavní obsah

Zvrat v kauze OKD: Bitva o desítky miliard z kapes daňových poplatníků se přiblížila

Foto: Marek Síbrt (Wikimedia)

Doly a provozní majetek OKD převzal stát.

Reklama

Svět arbitráží je lačný po nových sporech. Pohledávky Citibank po padlých ostravských dolech budou atraktivním zbožím.

Článek

Největší mezinárodní arbitráž proti České republice od dob sporu o odškodné po zkrachovalé IPB je na spadnutí. Tehdy japonská banka Nomura požadovala až 70 miliard korun, tentokrát půjde rovněž o desítky miliard, a to kvůli krachu někdejších Ostravsko-karvinských dolů. Chuť zahraničních investorů, kteří v příběhu hornického vzestupu a pádu miliardáře Zdeňka Bakaly utopili miliardy korun, zažalovat Česko povzbudil čerstvý verdikt tuzemské justice.

Krajský soud v Ostravě zatím nepravomocně potvrdil oprávněnost pohledávek, které do insolvenčního řízení s OKD přihlásila americká banka Citibank. Šlo o sumu asi deseti miliard korun v dluhopisech, které po pádu OKD insolvenční správce Lee Louda popřel a z bankrotového řízení Citibank vystrnadil. A jeho konání mu posvětil insolvenční soud.

Zní to jako přetahovaná nad troskami kdysi lukrativních dolů. Ale právě kvůli ní může být v ohrožení tučná suma ze státní kasy.

Příběh se odvíjel následovně. V roce 2014 společnost OKD tehdy ještě ovládaná Zdeňkem Bakalou přefinancovala svůj dluh. Vydala dluhopisy a ty přes Citibank nakoupila řada investorů. V roce 2016 vedení dolů dospělo k závěru, že je firma předlužená a podalo insolvenční návrh. Dluhy vyčíslili manažeři na více než 17 miliard korun, včetně těch vůči Citibank. Insolvenční soud na jejich základě kývl, že OKD má skončit v bankrotovém řízení.

Insolvenční správce ale vzápětí největší dluhy popřel. A to mu také posvětil insolvenční soud. Z přihlášených pohledávek za zhruba 20 miliard korun uznal zhruba dluhy jen ve výši tří miliard. A následně dotáhl do konce proces, v němž doly a provozní majetek byly vloženy do nové firmy, kterou odkoupil za 80 milionů státní podnik Prisko a ve zbylé části zůstaly právě dluhy a spory s nespokojenými věřiteli, kteří neměli na insolvenční řízení kvůli popřeným pohledávkám vliv. Přitom právě Citibank mohla mít vzhledem k výši pohledávky klíčový vliv na celou insolvenci.

„Právní kvalifikace je triviální. Navíc je třeba zdůraznit, že jednání soudu je přičitatelné České republice na rozdíl od kroků insolvenčního správce. Tady v tomto případě byly použity pohledávky pro vyhlášení insolvence a následně nebyly uznány v samotném insolvenčním řízení. To, že to český insolvenční řád připouští, není z hlediska mezinárodního práva podstatné,“ uvedl pro Seznam Zprávy arbitrážní expert Radek Šnábl, který spolupracuje s držiteli nároků vyplývajících z pohledávky Citibank.

Nové rozhodnutí krajského soudu investorům sdruženým ve skupině Ad Hoc Group, kteří operují i nároky Citibank, dává nový argument pro podání arbitráže. V té by nešlo jen o deset miliard ale o násobně více. S úroky a příslušenstvím by šlo minimálně o dvojnásobek.

A to není jediný spor na mezinárodním poli, který Česku hrozí. V únoru již společnost NWR, která dříve OKD vlastnila a dnes je rovněž spojena s Ad Hoc Group, udělala první krok k vyvolání arbitráže. Poslala Ministerstvu financí tak zvané oznámení o nároku, který hodlá uplatnit. Jde minimálně o 250 milionů eur, tedy zhruba 6,5 miliardy korun, které firma požaduje za zmaření své investice. Podle ní došlo k „faktickému vyvlastnění“.

Český stát přirozeně takovou argumentaci odmítá, nicméně již vybral právníky, kteří by jej v případném sporu zastupovali.

Nepříjemné v nových sporech pro Česko může být aktuální ochromení „arbitrážního trhu“. Respektive lačnost hráčů na poli mezinárodních arbitrážích po velkém sporu. V loňském roce totiž došel do finále případ, v němž se se Slovenskem soudila nizozemská pojišťovací společnost Achmea. A vložily se do něj i soudní instituce Evropské unie. Výsledkem je, že v podstatě není možné spoléhat na arbitrážní řízení mezi firmou z Unie a členským státem, protože výrok arbitrů podléhá evropské justici a tudíž jakákoliv výhoda arbitráže tím odpadá.

Naopak spor, v němž vystupuje zahraniční investor z mimounijního státu, by specialisti na investiční spory uvítali. A kromě toho, že jsou k dispozici přední experti, tak stejně tak hledají vhodnou příležitost finanční instituce, které se živí tím, že investorům arbitráže financují.

Reklama

Související témata:

Doporučované