Hlavní obsah

Zvýhodněné kupony v Ústí nad Labem postupně nahradí platební karty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Od 1. července už si na městskou hromadnou dopravu dopravního podniku města Ústí nad Labem (DPMUL) cestující nekoupí papírový zvýhodněný nebo zlevněný kupon.

Článek

Místo kuponů se budou při vstupu do vozidla odbavovat přes platební karty. DPMUL o tom informoval v tiskové zprávě.

„Multikanálový elektronický odbavovací systém pro městskou hromadnou dopravu, jehož základem je bezkontaktní platební karta, umožní komfortní a moderní způsob odbavení cestujících,“ uvedl ředitel DPMUL Libor Turek.

Cestující, kteří mají nárok na zvýhodněné jízdné, tedy lidé od 62 do 65 let, člověk přepravující dítě do věku tří let nebo člověk s invalidním důchodem třetího stupně, dále zlevněné jízdné, tedy cestující od šesti do 18 let, student denního studia od 18 do 26 let a osoba od 65 let, a bezplatnou dopravu, tedy senioři nad 70 let, se musí zaregistrovat na stránce eShop EOS nebo v dopravní aplikaci na přepážce zákaznického centra DPMUL. Poté mohou využívat svou platební kartu jako jízdní doklad.

Dětem od šesti do 15 let musí pomoct rodiče. Nejprve se zaregistruje na eShop EOS rodič, který zřídí takzvaný podúčet nebo zaregistruje osobní údaje dítěte včetně fotografie na přepážce zákaznického centra.

Pokud se cestující nezaregistruje, při přiložení karty k terminálu mu bude účtováno běžné jízdné 18 korun. „Stále si však mohou zákazníci zakoupit papírové jízdenky, základní jízdné stojí 20 korun, při platbě kartou tak ušetří dvě koruny,“ upřesnila mluvčí DPMUL Jana Dvořáková a dodala, že kupony lze používat do konce jejich platnosti. Po 1. červenci se ale nebudou vydávat nové. U bezplatné přepravy bude stanovené přechodné období od 1. července do konce roku.

Časové jízdné lze zakoupit na sedm, 30, 90, 180 nebo 365 dní podle různých zón. Sedmidenní jízdné vyjde dospělé na 160 až 165 korun, podle toho, jaké si vyberou zóny. Za měsíční zákazníci zaplatí 565 až 572 korun, na čtvrt roku je vyjde na 1500 až 1540 korun. Za půlroční ježdění je to 2800 korun pro všechny, tedy i děti a seniory, roční vyjde na 3990 korun, rovněž pro všechny stejně. Ceník je na webu DPMUL.

Reklama

Doporučované