Hlavní obsah

Budoucnost bez žehlení? Australští vědci možná přijdou s řešením

Reklama

Bavlněná košile, která se obejde bez žehlení, nemusí být v budoucnu pouhým snem. Australští vědci pracují na výrobě syntetické bavlny.

Článek

Obejdou se lidé v budoucnu bez žehlení? Australští vědci z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) zkoumají, zda je možné vyrábět přírodní bavlnu synteticky. Zatím analyzují vlastnosti přírodního vlákna, tedy co určuje jeho délku, pevnost, tloušťku, a zjišťují, zda bude možné bavlnu vyrábět jako syntetické vlákno. „Zkoumáme strukturu buněčných stěn bavlny a využíváme nejnovějších prostředků syntetické biologie k vývoji bavlněného vlákna příští generace,” popisuje proces vědkyně Madeline Mitchell z CSIRO.

Syntetická bavlna by mohla mít navíc pozitivní dopad na životní prostředí. Všechny ostatní syntetické materiály, jako je třeba nylon nebo polyester, při praní uvolňují do vody biologicky nerozložitelná mikrovlákna. Ta nakonec skončí ve vodních tocích a dostávají se do potravinového řetězce. Oproti tomu bavlněná mikrovlákna podléhají přirozenému biologickému rozkladu.

„Pokud se nám podaří vyrobit bavlnu příští generace, můžeme dosáhnout velkého podílu na trhu se syntetikou - a to je výhra nejen pro australský průmysl, ale také pro životní prostředí,” říká generální ředitel Cotton Seed Distributors (poskytovatel zemědělských služeb) Peter Graham.

Do výzkumu bavlny nové generace uplatňující inženýrské principy v biologii je investována částka 13 milionů dolarů.

Organizace CSIRO a její partneři Cotton Seed Distributors více než třicetiletým vylepšováním pěstování bavlny docílili snížení používání insekticidů o 85 % a zredukovali využívání herbicidů o 60 %. A to s využitím geneticky modifikovaných technik.

Reklama

Doporučované