Hlavní obsah

V pátek bude hotovo, řekl Babiš o příští vládě. Teď musí „makat“ Hamáček

Vyjádření Hamáčka, Babiše a Filipa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

K diskusi o koaliční smlouvě se sešli předsedové ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček. K jednání se opět připojil také předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Jan Hamáček a Andrej Babiš dospěli ke koaliční dohodě přijatelné pro ČSSD, shodli se oba předsedové po pondělní schůzce, jejímž účastníkem byl také předseda KSČM Vojtěch Filip.

„V pátek bude hotovo,“ řekl Babiš těsně po setkání s Hamáčkem a Filipem. Podrobnosti o takzvaných koaličních pojistkách požadovaných ČSSD uvádět nechtěl. Nyní bude hlavní část práce na Hamáčkovi - musí přesvědčit členskou základnu, aby v referendu schválila, co s Babišem domluvil. „Teď je na panu Hamáčkovi, aby získal pro dojednané návrhy podporu v ČSSD,“ potvrdil premiér Babiš.

Na dotaz, zda dohoda obsahuje požadavek, aby premiér odstoupil v případě demise všech ministrů ČSSD, šéf sociálních demokratů Jan Hamáček odpověděl, že ano. Vyřešena je podle něj i podmínka ČSSD, aby v případě odsouzení skončil člen vlády. „Z mého pohledu ano, počkejte si na konkrétní text,“ uvedl Hamáček.

„Začátkem června bychom měli znát výsledky vnitrostranického referenda ČSSD, takže myslím, jsem přesvědčen, nebo doufám, že 10. června by mohlo být hotovo,“ prohlásil Babiš.

Komunisté mají vlastní návrh, jak tolerovat vládu (rozhovor s předsedou KSČM o dnešním jednání):

Vojtěch Filip přinesl na jednání vlastní návrh o toleranci vlády.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Do konce června chce pak požádat o důvěru ve Sněmovně. „Ne všichni v ANO jsme nadšení, ale všichni si přejeme, aby už konečně vláda vznikla. Personální změny ve vládě nevylučuji,“ dodal Babiš.

Personální otázky označil za „naši věc“, když odpovídal na dotaz, zda KSČM bude ovlivňovat složení svého druhého kabinetu.

Babiš se v úterý sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby ho informoval o výsledcích jednání.

Ještě referendum v ČSSD

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček minulý týden uvedl, že pokud by při pondělním jednání nenastal zásadní problém, strana by v pátek mohla vyhlásit vnitrostranické referendum. Všichni členové by v něm definitivně rozhodli, zda má strana do koalice s hnutím ANO vstoupit, nebo ne.

Reklama

Doporučované