Hlavní obsah

Trest za solární elektrárnu: synové miliardáře jdou do vězení, Vitásková je volná

Soud uzavřel případ miliardového podvodu souvisejícího se stavbou solárních elektráren na Chomutovsku.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

V kauze jde o miliardový podvod související se stavbou solárních elektráren na Chomutovsku.

Článek

Vrchní soud v Olomouci poslal do vězení dva syny miliardáře Zdeňka Zemka: Alexandr i Zdeněk dostali shodný trest šest let a devět měsíců. Každý musí zaplatit pokutu ve výši sedm milionů korun. Michaela Šnajdrová - dříve pracovala na Energetickém regulačním úřadu - dostala dokonce sedm let.

Ani Šnajdrová, ani další obžalovaná Alena Vitásková, někdejší šéfka ERÚ, k soudu osobně nepřišly. Vitáskovou soud úplně zprostil obžaloby.

Soud takto uzavřel případ miliardového podvodu souvisejícího se stavbou solárních elektráren na Chomutovsku. Rozsudek je pravomocný.

Podívejte se na Výzvu s Alenou Vitáskovou:

Výzva: Alena Vitásková.

Synové miliardáře Zdeňka Zemka - Zdeněk a Alexandr - dokončovali v roce 2010 dvě obří solární elektrárny na okraji Chomutova. Elektrárny se jmenují po nich - Zdeněk sun a Saša sun.

„Za nedodělky v hodnotě 30 tisíc korun na miliardovém projektu skoro 7 let vězení? Proti zcela nehoráznému výsledku procesu se budeme nadále bránit u Nejvyššího soudu. Během soudních jednání jsme vyvrátili všechna tvrzení a důkazy nesmyslné obžaloby. Celá kauza od počátku spočívá v naprosté neznalosti technické problematiky týkající se fotovoltaických elektráren ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ sdělil otec odsouzených bratrů Zemkových Zdeněk Zemek.

Elektrárny potřebovaly získat licenci na provoz do konce roku 2010. Do té doby jim totiž stát zaručoval na následujících dvacet let vysoké výkupní ceny elektřiny. Tyto elektrárny mohly mít za dvacet let příjmy až dvě miliardy.

Pokud by získaly licence až v roce 2011, výkupní ceny by jim klesly na necelou polovinu.

Licence nakonec dostaly na poslední chvíli, na silvestra 2010. A podle policie se tak stalo podvodem, protože v té době nebyly ještě hotové.

Před Vrchním soudem v Olomouci stálo celkem 8 obžalovaných, které už skoro před dvěma roky potrestal Krajský soud v Brně.

Reklama

Doporučované