Hlavní obsah

V nové soutěži UEFA vydělají kluby zhruba to, co dosud v Evropské lize

Foto: Profimedia.cz

Týmy Sparty a Slovácka patří mezi aspiranty na účast v evropských pohárech pro příští sezonu. Na archivním snímku sparťan Ladislav Krejčí starší (vlevo) a Vít Nemrava, gólman Slovácka.

Reklama

Tahle zpráva potěší i některé fotbalové kluby v Česku. Obavy, že se nová klubová soutěž UEFA, jež se v příští sezoně rozehraje jako Evropská konferenční liga, stane jen chudou příbuznou dosavadních pohárů, se podaří rozptýlit.

Článek

Podle informací, kterými disponuje Jiří Vrba, zástupce Slavie v Evropské asociaci klubů (ECA), by měl jít v těchto dnech na UEFA ke schválení finální návrh „finančního klíče“ soutěží.

Pokud UEFA na poslední chvíli nějak zásadněji neupraví to, na čem s ECA dlouhodobě pracovala, nemusí se v Česku nikdo bát, že kvůli nové pohárové soutěži zchudne.

S financemi sice v české fotbalové lize bude mít kvůli covidu-19 problémy kdekdo. Ovšem dva české kluby, které kvůli reformě nezamíří do kvalifikace Evropské ligy, ale místo toho se pokusí dostat do Evropské konferenční ligy, kam je nový rozpis soutěží zavádí, nemusí panikařit z nejistoty. Podle všeho dosáhnou od UEFA za případnou účast v základní skupině zhruba na stejné finanční prostředky, na jaké byli až dosud všichni zvyklí v Evropské lize.

Objevovaly se náznaky obav, že Evropská konferenční liga nenajde dostatečné finanční zajištění a UEFA tak jejím účastníkům zaplatí třeba jen zlomek toho. co bylo dosud garantováno v Evropské lize. Tyto mraky nejistoty se UEFA snažila několika svými proklamacemi rozhánět. V řádu několika málo dní by vše mělo být i úředně, a tedy definitivně potvrzeno.

„Ve finálním návrhu, který už by se hypoteticky měl jen schválit, nelze sice ještě vyloučit nějaké případné úpravy v detailech. Ale ta čísla, která jsou pro český fotbal a jeho pohárové zástupce nejpodstatnější, už se, myslím, nijak zásadně nezmění,“ míní Vrba.

Hranici mezi úspěšností a neúspěšností klubů v pohárové sezoně bývá zvykem vnímat podle toho, zda klub hraje základní skupinu soutěže. Nejen sportovně, ale i finančně. Většina prostředků UEFA pro kluby míří logicky k těm, co hrají skupinu, tedy základní část.

Kdo hrál jako třeba Slavia v roce 2019 Ligu mistrů, tak jen za účast ve skupině bral 15,25 milionu eur (393 milionů korun).

„A finanční nastavení pro Ligu mistrů se nijak zásadně nemění ani na příští tři sezony,“ říká Vrba.

„Kdo bude hrát skupinu Evropské ligy právě v nejbližších ročnících, měl by dostat odměnu zhruba o 20 procent lepší v porovnání s dosavadními podmínkami Evropské ligy. No a v nové EKL budou peníze velmi podobné těm dosud přidělovaným v Evropské lize. Jen odměny za uhrané body tam budou o něco nižší. Ale rámcově je podstatné, že si kluby kvůli reformě evropských pohárů nijak ekonomicky nepohorší, jinak by neměla smysl.“

Do předkol Ligy mistrů půjdou bojovat první a druhý tým české Fortuna ligy. Do kvalifikace Evropské ligy zamíří vítěz MOL Cupu. Pokud pohár vyhraje český mistr či vicemistr, pak směrem k pohárové Evropě přejdou práva vítěze MOL Cupu na 3. tým ligy.

A konečně do Evropské konferenční ligy půjdou 3. a 4. tým Fortuna ligy. Posune-li se vše právě popsaným způsobem spojeným s MOL Cupem, potom tedy 4. a 5. tým ligy.

Letos příjem za účast ve skupině Evropské ligy činil 2,92 milionu eur (75,4 milionu korun). Vedle toho jsou ve hře i prémie za uhrané body nebo za postupy do ještě vyšších pater soutěže. Ne každý ale od UEFA dostane podobnou sumu jako slávisté, kteří za uplynulou sezonu získali nárok na 406 milionů korun. Dostali se ovšem až do čtvrtfinále. A zapsali si do příjmu také zhruba 150 milionů korun jako bolestné za vypadnutí v posledním předkole Ligy mistrů.

Dosavadní pohárový model UEFA vypadal takto: V základních skupinách startovalo 32 týmů v Lize mistrů. dalších 48 klubů pak v Evropské lize.

Už od příští sezony 2021/22 nabídne UEFA ještě jednu pohárovou soutěž, a to třetí nejvyšší svítivosti. V Evropské konferenční lize bude ve skupinách startovat 32 týmů. Zároveň se redukuje počet účastníků Evropské ligy ze 48 na 32. Hlavní soutěž UEFA, tedy Liga mistrů, zůstává ohledně svého hracího plánu na příští tříleté období prakticky beze změny oproti dosavadním zvyklostem.

Proč se změny provedly? Do skupin se v úhrnu dostane o 16 klubů více než doposud, mělo by se dostat i na zástupce zemí z nižších pater koeficientového žebříčku.

Reklama

Doporučované