Hlavní obsah

10 zásadních filmů, které jste letos neměli minout

Foto: Seznam Zprávy

Nechte se pozvat k filmům, které vás letos neměly minout.

Reklama

Letošní filmový rok nabídl jak životopisná dramata o cestě na Měsíc, rockové legendě nebo teroristickém útoku, tak návštěvu světa mrtvých nebo romantické léto na italském venkově. Stihli jste všechny důležité snímky?

Článek

Zrodila se hvězda

Režisérský debut herce Bradleyho Coopera. Ten v něm společně se zpěvačkou Lady Gaga tvoří folkové duo. On – Jackson Maine, hvězda country, ona – neznámá, ale talentovaná Ally. Přestože může příběh vypadat idylicky, žárlivost a alkohol sehrají v průběhu času svou roli. Film je už třetím remakem stejnojmenného snímku z roku 1937. V něm nebyl mužský hrdina country hudebníkem, ale hollywoodským hercem. Téma pak různí režiséři zpracovali i v letech 1954 a 1976. Jednou se ústřední dvojice pohybovala znovu v Hollywoodu, jindy na pódiích rockových koncertů.

První člověk

První nehudební film režiséra Damiana Chazella, autora, který diváky i kritiku zaujal jak svou „bubenickou” prvotinou Whiplash, tak muzikálem La La Land. Stejně jako v La La Landu zde hraje Kanaďan Ryan Gosling, tentokrát ale skutečnou postavu astronauta Neila Armstronga. Divák tak není svědkem pouze náročného výcviku v NASA nebo mnohdy tragických testovacích letů, ale i obav Armstrongovy ženy Janet a nejistoty prvního člověka na Měsíci. Především scéna přistání na povrchu Měsíce je jedním z nejintenzivnějších filmových zážitků za poslední roky. Film je už třetí spoluprací režiséra Chazella a skladatele Justina Hurwitze, dvou spolužáků z harvardské univerzity.

BlacKkKlansman

Příběh o tom, jak se černošský policista se svým židovským kolegou infiltrovali do Ku-klux klanu, se sice odehrává na začátku 70. let, ale aktuální je i dnes. Narážek na volební kampaň a výroky prezidenta Donalda Trumpa je ve snímku Spika Leeho totiž požehnaně.

Zaujme i herecké obsazení. V hlavní roli můžeme vidět syna Denzela Washingtona Johna, jeho kolegu hraje Adam Driver, známý nejen rolí Kylo Rena z nových Hvězdných válek. Mix krimi, komedie a životopisného dramatu tady funguje na výbornou.

Utøya, 22. července

Pátek 22. července 2011 otřásl celým světem. Toho dne nejprve centrem norské metropole Oslo otřásl výbuch. Následně se atentátník vydal směr ostrov Utøya, kde probíhalo pravidelné setkání Svazu dělnické mládeže.

Snímek norského režiséra Erika Poppeho sleduje Kaju, jednu z účastnic letního tábora, a její snahu přežít teroristický útok. Film je celý tvořen jedním záběrem bez střihu, divák zde neuslyší hudbu a za celou dobu ani nespatří tvář útočníka. Utøya trvá stejnou dobu jako čin samotný a zazní v ní přesný počet výstřelů jako během útoku. Spojením všech vyjmenovaných faktů vzniká snímek, na který jen tak nezapomenete.

Pásky z Nagana

Dokument Ondřeje Hudečka, jednoho z režisérů nové generace, ukazuje ve spolupráci s Olympic Channel klíčové okamžiky hokejového „turnaje století”. Českému režisérovi se povedlo oslovit nejen české pamětníky slavného vítězství na olympijských hrách, ale i například kanadské soupeře. Někteří z nich ani po dvaceti letech od turnaje nemohou skousnout porážku, kterou jim český tým uštědřil v semifinále. Hudečkův dokument navíc ukáže i nové pohledy na slavné vítězství, ačkoli by se zdálo, že o Naganu už všichni vědí všechno. Bonusem navíc je dostupnost filmu zdarma na webu Olympic Channel (externí odkaz zde ).

Foto: Repro: Olympic Channel

The Nagano Tapes jsou k vidění na Olympic Channel.

Tiché místo

Poměrně netradiční horor má na svědomí herec John Krasinski, který snímek režíroval, napsal k němu scénář a ztvárňuje i hlavní roli. Ženu hlavního hrdiny a matku tří dětí pak hraje Krasinského životní partnerka Emily Blunt. Film diváky zavede do nedaleké budoucnosti, kdy Zemi ovládají Oni. Nikdo neví, kdo jsou, známo je jen to, že mají velmi vyvinutý sluch a kdo upoutá jejich pozornost, zemře. Zajímavý námět doplňují velmi dobré herecké výkony a atmosféra filmu udrží diváka v mírné nervozitě celých 90 minut.

Dej mi své jméno

Romantické drama ze slunné Itálie oslnilo kritiku i diváky. Kromě cen z několika festivalů si film odnesl i Oscara za adaptovaný scénář a navrch tři další nominace. Do povědomí diváků díky snímku vstoupil mladý Timothé Chalamet, který hraje hlavního hrdinu Elia. Ten tráví léto s rodiči na italském venkově v letní vile. Když ale na jejich pozvání dorazí o něco starší americký student Oliver, z prvotního nezájmu se časem stane přátelství a později i něco víc. Film se může pyšnit nejen pěkným vizuálem a hereckými výkony, ale i hudbou. Na té spolupracoval americký písničkář Sufjan Stevens a za ústřední píseň byl nominován na Oscara.

Coco

Jeden z posledních filmů studia Pixar zavede diváky do Mexika v době svátku Día de los muertos, svátku všech zemřelých. Malý Miguel chce být hudebník jako jeho idol, Ernesto de la Cruz. Jeho sen je ale něčím, s čím nesouhlasí jeho rodina. Miguelova touha je však silnější a hlavní hrdina se tak nedopatřením dostane do Říše mrtvých. Zde se s pomocí místního podvodníka Hectora a svých předků vydá na dobrodružnou cestu za odhalením tajemství své rodiny. Film ocenila i akademie a animovaný snímek získal dvě sošky Oscara v kategorii Píseň a Animovaný film.

Tři billboardy kousek za Ebbingem

Kriminální drama vypráví příběh Mildred Haynesové, které někdo zavraždil dceru. Vyšetřování se ale ani po několika měsících nikam neposunulo a Mildred tak musí vzít spravedlnost do svých rukou. Vylepí na billboardy u vjezdu do města tři vzkazy šéfovi místní policie, kde ho mimo jiné obviňuje z neschopnosti. To rozpoutá válku nejen s ním, ale i jeho labilním kolegou a do sporu se zapojí i všechny svérázné postavy maloměsta.

Film režiséra Martina McDonagha (V Bruggách) obdržel dva Oscary. Oceněni byli Frances McDormand v hlavní roli a Sam Rockwell v roli vedlejší.

Připomeňte si, jak akademie rozdělila Oscary.Video: Lukáš Marek, AP

Bohemian Rhapsody

Životopisný film, který rozděluje diváky a kritiku. Zatímco pro diváky se jedná o film roku, kritici snímku vyčítají povrchnost a zmiňují i cenzuru ze strany Queen. Pro fanoušky Queenů se ale jedná o povinnost a to, co na plátně předvádí Rami Malek jako Freddie Mercury, musí ocenit každý – tady chválí i recenzenti.

Přesto ale může být zklamaný někdo, kdo čekal bližší pohled do Mercuryho soukromí. Nabízí se tak jen otázka, jak by asi film vypadal, kdyby hlavní roli ztvárnil „Borat” Sacha Baron Cohen, který svoji účast podmiňoval nepřístupností filmu mládeži.

Bohemian Rhapsody si brousí zuby na Oscara. „Je to dobrý film,“ chválí bývalí členové Queen.Video: Barbora Marková

Reklama

Související témata:

Doporučované