Hlavní obsah

142 litrů piva na osobu letos Češi nevypijí. Spotřeba spadne až o pětinu

Foto: Shutterstock.com

Spotřeba alkoholu spadne o třetinu.

Reklama

Minus čtyři miliardy korun. Pandemie letos srazí spotřebu alkoholu o třetinu – a s ní klesnou i příjmy z výběru spotřební daně. Pivovary se bojí meziročního propadu o 20 procent, vinaři a lihovarníci pak budou tratit ještě víc.

Článek

Průměrný Čech podle statistik loni vypil 142 litrů piva. Nejvíc na světě. Letos se ale žebříček pivařů otřese v základu. Česká spotřeba spadne až o 28 litrů na osobu.

Na statistiky, které českému prvenství dlouho hrály do karet, totiž naplno dopadne to, že z Česka téměř zmizeli turisté. A že pandemie koronaviru hned dvakrát uzavře hospody. „Vzhledem k aktuálně oznámeným opatřením očekáváme propad ve výstavu piva 15–20 procent. Každý další týden pak znamená procento navíc. Bohužel to skočilo do sezony,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Nižší výběr daní

„Během jarní koronavirové krize došlo k propadu prodejů o zhruba 40 procent. Od června se situace postupně zlepšila a díky tomu naše celkové tuzemské prodeje od ledna do září letošního roku meziročně klesly o zhruba čtyři procenta. Nová opatření ale opět vedou k dramatickému propadu,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje. Už minulý týden podle něj došlo k poklesu prodejů u čepovaného piva o 20 procent. „Vzhledem k uzavření restaurací, hospod a barů během příštích tří týdnů nebude situace lepší,“ dodává.

A nižší prodeje pivovarů znamenají nižší příjmy do rozpočtu. Špatné jaro potvrzují i statistiky Celní správy, podle kterých v březnu klesl výběr spotřební daně z piva o 16 procent, v dubnu o 15 a v květnu dokonce o 22 procent. Dál statistiky nejdou a další výhled je nejistý i v pivovarech.

Odhadovat výsledek je těžké

„Odhadovat výsledek předem je těžké v ‚normální‘ době, natož v té současné, kdy se situace mění doslova každým dnem,“ říká Radek Tulis, tiskový mluvčí Rodinného pivovaru Bernard. Ještě před včerejším oznámením o uzavření restaurací odhadoval propad rodinného pivovaru až na 10 procent – tedy až o 40 tisíc hektolitrů.

„Dramatickým způsobem se změnila zejména struktura našeho prodeje. Rozhodně trpí sudové pivo, tam se pohybujeme kolem 70 procent ve srovnání s loňským rokem. Tyto ztracené objemy jsme však nahradili prodejem baleného piva na domácím trhu,“ dodává Petr Dvořák, generální ředitel národního pivovaru Budějovický Budvar, který teď registruje jednotky procent uzavřených restaurací.

Podzim plný vinařských tradic padl

Ještě víc než prodeje piva se letos propadnou prodeje vína. „Pro každé vinařství je velmi důležitý prodej právě v podzimních měsících. Nynější zrušení nejen tradičních vinařských akcí, ale i ostatních společenských událostí, omezení setkávání a uzávěra gastronomie tvrdě dopadne na celý trh s vínem a pro některé vinaře může být likvidační,“ říká Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR.

„Odhaduji, že letošní pokles bude atakovat hranici 30–35 procent z běžného ročního obratu. V korunovém vyjádření mluvíme o miliardách korun, které budou vinařům a vinohradníkům chybět na provoz a péči o vinohrady. Ta se nedá zastavit,“ upřesňuje prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Tvrdému alkoholu chybí zahraniční pracovníci

Největší pokles pak zaznamenal tvrdý alkohol. Pandemie totiž přišla ruku v ruce se zvýšením spotřební daně a odjezdem zahraničních dělníků, kteří k vyšším číslům pomáhají.

„Odhaduji, že v roce 2020 se segment lihovin propadne oproti loňskému roku o 35–40 procent. Výrobci přijdou o zhruba dvě miliardy korun na tržbách,“ říká Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin. A opět jeho odhady potvrzují statistiky Celní správy: po viditelném předzásobení se koncem roku vykazuje tabulka výběru spotřební daně od ledna do května pokles v rozmezí 30–60 procent.

Výhled je navíc nejasný. „Situace i v odhadech se mění každým dnem, vzhledem k dalším opatřením na uzavření restaurací a zákazu konzumace na veřejných prostorech. Celkově naše společnost bude čelit propadu tržeb o cca 30 procent,“ vyčísluje Zdeněk Chromý z likérky Rudolf Jelínek.

„Unie vyzývá stát ke krokům pro záchranu odvětví, které má v České republice tradici a mimo jiné přináší do státní podklady osm miliard ročně ve formě spotřební daně,“ říká Vladimír Darebník.

Reklama

Doporučované