Hlavní obsah

150 milionů dětí musí na světě pracovat místo školy i zábavy. Pro farmáře zapojené do Fairtrade děti nepracují

150 milionů dětí musí na světě pracovat, aby se uživila jejich rodina.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tak špatně placená práce, že dospělí neuživí rodinu a musejí pracovat i jejich děti. To jsou běžné podmínky v některých zemích Afriky, Asie nebo latinské Ameriky. Podle dostupných údajů jde až o 150 milionů dětí na celém světě. Zlepšit podmínky v rozvojových zemí se snaží nezisková organizace Faitrade.

Článek

Fairtrade je obchodní partnerství mezi pěstiteli v rozvojových zemích a mezi spotřebiteli. Je to certifikace, která mimo jiné zajišťuje takové výkupní ceny, které zajistí základní podmínky důstojného života včetně odmítnutí dětské práce. Právě v zemědělství pracují až tři čtvrtiny z celkového počtu dětí, které kvůli pravidelné práci nemohou chodit ani do školy.

„To znamená, že ti lidé, kteří pěstují například kávu, čaj, kakao, tak mají možnost díky Fairtrade se svou prací uživit za důstojných podmínek,“ říká ředitelka nevládní neziskové organizace Faitrade Česko a Slovensko Hana Malíková.

Problémem je podle ní také to, že v rozvojových zemí nemají často žádné vzdělání, nemají k výkonu práce základní ochranné pomůcky. A tamní lidé jsou velmi často ohroženi extrémní formou chudoby. Kvůli této chudobě se na práci využívají děti. Nejvíce dětských pracovníků je podle organizace Fairtrade v západní Africe.

Pomoc ano, ne osm hodin na poli

Faitrade zasahuje ve chvíli, kdy dítě nemůže kvůli práci chodit do školy a nemůže se patřičně rozvíjet.

„Naproti tomu, to že děti pomohou po škole rodičům na poli, je běžná věc, která se bude dít i u nás. To, že dítě přiměřenou formou pomáhá,“ vysvětluje Hana Malíková.

Češi mají možnost nakoupit si výrobky s označením Faitrade a podle ředitelky neziskové organizace je o toto zboží velký zájem. Často se jedná o kávu, kakao, čaj, třtinový cukr nebo také bavlna či řezané květiny.

„Velmi dobře takový výrobek poznáte podle modrozeleného označení. Podle loga, které symbolizuje toho pěstitele, který má lepší život, než třeba jak je to v tom konvenčním zemědělstvím,“ říká Hana Malíková.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované