Hlavní obsah

1756 korun za test na covid-19 zůstane i přes vlnu kritiky, vzkázal Vojtěch

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo čeká, že s nárůstem poptávky se postupně sníží cena testu.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví navzdory kritice nehodlá měnit ceny testů na covid-19 pro samoplátce, budou stát 1756 korun. Neuvažuje ani o levnějších rychlotestech - kvůli nevyužitým kapacitám laboratoří.

Článek

Vlnu kritiky vyvolalo nedávné rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví o zastropování cen testů na koronavirus pro samoplátce.

Zatímco laboratoře a nemocnice maximální cenu 1756 korun kritizovaly jako ztrátovou, pro cestovatele, kteří si test musejí povinně koupit, je cena naopak příliš vysoká. Rozhodnutí, kterým si proti sobě ministr Adam Vojtěch postavil obě strany, ale ministerstvo měnit nebude. A to ani za trojnásobně levnější rychlotesty.

„V současné době testuje na covid-19 téměř 100 laboratoří. Kapacity jsou dostatečné a nyní mají výrazné rezervy,“ sdělil v reakci na kritiku z minulého týdne mluvčí ministerstva Martin Novotný.

Testy v původní ceně za 2 až 3 tisíce korun využívalo zatím jen malé množství zájemců - příhraničních pracovníků nebo lidí, kteří odcestovali za hranice. Laboratoře tak vyššími cenami kompenzovaly nenaplněné kapacity.

To by se novou strategií - jak si ministerstvo slibuje - mělo změnit. Nižší cenu sice nepřežila některá testovací centra, rostoucí poptávka v příštích měsících ale postupně naplní kapacity těch zbývajících. Ta je v současné době podle informací ministerstva trojnásobná oproti současné obsazenosti.

„Ukončení činnosti několika odběrových center by v tuto chvíli nemělo mít dopad na testovací kapacity,“ doplnil mluvčí.

Ostatně - nevyužité kapacity laboratoří měly být hlavním důvodem, proč je ministerstvo upřednostnilo před trojnásobně levnějšími rapid testy hledajícími koronavirus ze vzorku krve. Ty jsou na trhu přibližně za 500 korun.

Právě 500 korun stanovil předseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež minulý týden jako maximum ceny testu pro cestovatele.

Protože je provedení testu na vlastní náklady povinné pro všechny Čechy cestující do zahraničí, označil Papež současný strop 1756 korun jako „nepřijatelný“ pro běžné spotřebitele. A vysoká cena za test by se mohla negativně odrazit na plánech Čechů cestovat do zahraničí.

Ani to však s rozhodnutím ministerstva nezamává.

„Nadále platí, že je po příjezdu ze zahraničí nutné mít potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19 nebo nastoupit do karantény. V tuto chvíli je toto opatření z důvodu epidemiologické situace v zahraničí stále namístě,“ zamítla mluvčí Gabriela Štěpanyová další změny.

Kvůli zastropování cen testů už s testováním skončily nemocnice v Klatovech, Domažlicích a v Kroměříži. Jiná zařízení - třeba jako Fakultní nemocnice v Plzni - budou rozdíl mezi náklady a cenou za testy dotovat z vlastních peněz.

„Neměli jsme nasazené žádné vysoké částky, kalkulovali jsme v ceně s logistikou, náklady na lidi. Teď s tím budeme muset vyjít, ale zřejmě budeme doplácet za práci,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Nemocnice dosud testovala za necelé tři tisíce.

V Rakousku podle ministra Adama Vojtěcha stojí test 90 až 150 eur, tedy zhruba 2500 až 4100 korun. Němci ho pořídí nejlevněji za 30 eur (825 korun), ale někde se vyšplhá až ke 180 eurům (4950 korun).

V Česku se dosud ceny pohybovaly mezi 1264 korunami za test, když si odběr zákazník udělal sám, až po zhruba 3,5 tisíce.

„Maximální cena testů vychází z toho, kolik dnes běžně platí zdravotní pojišťovny za test na covid-19 indikovaný ze strany KHS nebo lékaře,“ dodal Novotný.

Reklama

Související témata:

Doporučované