Hlavní obsah

Janek Kroupa: O klíčovém svědectví v kauze Dozimetr

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Reklama

Článek

V kauze Dozimetr vyplouvají na povrch další informace o napojení politiků na hlavní aktéry případu. Fungování organizované skupiny a také linku mířící do bezprostředního okolí europoslance Jiřího Pospíšila z TOP 09 popsal jeden z obviněných – a kromě policie mluvil i s investigativním reportérem Seznam Zpráv Jankem Kroupou. V čem je svědectví důležité? A je skutečně možné ho považovat za důvěryhodné?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jakou roli hrál v kauze Dozimetr podle vlastních slov podnikatel Pavel Dovhomilja a jak byl podle něj do aféry zapojený europoslanec a předseda pražské buňky TOP 09 Jiří Pospíšil.
  • Proč je podle Janka Kroupy důležité zveřejnit rozhovor s člověkem, který je v kauze sám obviněný a který žádá o status spolupracujícího obviněného.
  • Podle Kroupy se informace ověřovaly řadou způsobů a každé z nich se dala relevance, jaká jí náleží. „Čtenář má veškeré vstupní informace,“ říká novinář.

Od rozsáhlých policejních razií v polovině června se před očima veřejnosti odehrává aféra kolem podezření z manipulací zakázek pražského dopravního podniku i dalších veřejných firem. Policie dosud obvinila 13 lidí, pětice z nich skončila ve vazbě.

„Jsem si v tuto chvíli celkem jistý, že ten počet zatčených není konečný,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa, který s kolegy rozkrývá kauzu v sérii článků.

Právě Kroupa mluvil s jedním z obviněných členů skupiny kolem dnes už bývalého náměstka pražského primátora Pavla Hlubučka (dříve STAN). Podnikatel Pavel Dovhomilja přiznal, že byl součástí zločinecké organizace. Zároveň tvrdí, že Hlubučkova skupina měla napojení na blízkého spolupracovníka europoslance TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Jak přistupovat ke slovům obviněného muže, kterému jde o hodně? Podle Kroupy se Dovhomilja snaží získat postavení spolupracujícího obviněného.

„Ve chvíli, kdy lžete, vám policie ten status nedá, protože potřebuje, aby byl svědek věrohodný. (…) Kdyby teď lhal, tak si jen ublíží,“ podotýká Kroupa.

Nezbytné nicméně bylo ověřit, jestli Dovhomilja pro Seznam Zprávy uvedl to samé, co na policii. A to se podle novináře podařilo. Relevanci výpovědi prý navíc podpořilo další novinářské pátrání a nezávislé zdroje.

Naopak Jiří Pospíšil – navzdory své dřívější pověsti velmi komunikativního politika – setkání i rozhovor s reportéry Seznam Zpráv odmítl a reaguje prostřednictvím SMS zpráv. Jakákoliv obvinění nicméně popírá.

Foto: Seznam Zprávy

Obviněný podnikatel Pavel Dovhomilja.

Podle Janka Kroupy platí zásada zveřejnit věc ve chvíli, kdy je doložená a kdy je důležité to udělat. Platí to i pro svědectví podnikatele Dovhomilji.

„Klíčovou snahou každého novináře by mělo být mluvit s přímými účastníky té věci. Když to neděláte a čerpáte jenom z policejních papírů, tak má člověk pokřivený obrázek.“

Proč si Pavel Dovhomilja vybral pro svou výpověď právě reportéra Kroupu? Jaké otázky je v kauze Dozimetr stále potřeba zodpovědět? A jakou poskytuje případ výpověď o propojení státní správy a politiky se soukromými zájmy? Poslechněte si audio v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Janka Kroupy, ČT1, ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Plus, CNN Prima NEWS, Frekvence 1

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované