Hlavní obsah

Dobrý den, neplýtváte? Stát vyšle stovky poradců, aby lidem radili s úsporami

Foto: Pexels.com

ilustrační foto.

Reklama

Zateplení, nová okna, využití energie z obnovitelných zdrojů, ale také okamžité úspory. Do regionů zamíří poradci, kteří domácnostem s nízkými příjmy poradí, jak uspořit v době energetické krize.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak ochránit co největší počet domácností před vysokými cenami energií a zamezit jejich možnému pádu do hrozící energetické chudoby?

Stát chystá velkou kampaň, která bude zahrnovat například webový portál s důležitými informacemi, ale především poradce, kteří vyrazí do terénu za lidmi, kde jim budou přímo v jejich bytech a domech radit, jak ušetřit.

Cílem společné kampaně Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a Ministerstva životního prostředí (MŽP) je pomoci domácnostem redukovat náklady na energie, aniž by to výrazněji pocítily na svém komfortu.

K dispozici budou pracovníci, kteří domácnostem od listopadu poradí s okamžitými úsporami, nebo je nasměrují na odborné poradenství ohledně zateplování budov a využití energie z obnovitelných zdrojů.
Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení energetické chudoby

„Uvědomujeme si, že situace týkající se cen energií je pro řadu našich občanů velmi nepřehledná a je třeba pracovat s občany přímo v terénu, proto jsme připravili kampaň s názvem ZkrotímeEnergie.cz,“představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka úvodní fázi kampaně.

V úvodní fázi se kampaň zaměří především na větší informovanost o přínosech okamžitých úspor energie, které mohou ušetřit až pětinu spotřeby domácností. Ty tak mohou ušetřit řádově tisíce až desetitisíce korun ročně. Současně bude kampaň informovat o možnostech získat různé dávky a zvýšené příspěvky na bydlení.

„Cílem této spolupráce je rychle spustit systém energetického poradenství pro domácnosti. K dispozici budou pracovníci krajských Úřadů práce, kteří domácnostem od listopadu poradí s okamžitými úsporami, nebo je nasměrují na odborné poradenství ohledně zateplování budov a využití energie z obnovitelných zdrojů. Počet odborných poradců budeme průběžně zvyšovat ve spolupráci s programy Státního fondu životního prostředí ČR či systémem Energetických konzultačních a informačních středisek,“ uvedl Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení energetické chudoby, který kampaň koordinuje.

V rámci spolupráce se do projektu začínají zapojovat také sociální pracovníci, kteří už nyní se svými klienty řeší ceny energií a radí jim, jak rychle omezit výdaje za energie.

„Na podporu projektu se spouští nový informační portál ZkrotímeEnergie.cz, který provede domácnosti nejdostupnějšími řešeními a nasměruje je také na programy pomoci – ať už na Novou zelenou úsporám, která financuje renovace budov, nebo na programy Ministerstva práce a sociálních věcí, které pomohou nejohroženějším domácnostem zvládnout růst cen za energie. Budou samozřejmě k dispozici také plakáty, roll-upy a brožury. Od listopadu pak počítáme se zahájením on-line workshopů,“ doplnil Sedlák.

Poradci přímo doma

Kampaň ale především zamíří přímo mezi domácnosti do regionů. Pilotní lokalitou pro spuštění energetického poradenství se stalo Opavsko. Státní fond životního prostředí ve spolupráci s Místní akční skupinou Opavsko zde spustil informační servis o možnostech úspor energií. Chce ale také lidi motivovat, aby přemýšleli i nad dlouhodobými projekty pro výrobu domácí zelené energie.

„Společným cílem je stoprocentní pokrytí ohrožených domácností informační podporou okamžitých opatření a nabídkou pomoci při realizaci investičních podpor. S identifikací domácností nejvíce ohrožených energetickou chudobou pomůže Místní akční skupina Opavsko (MAS) ve spolupráci s obcemi, úřady práce, sociálními službami (Charita Opava a Odry),“ představuje pilotní projekt energetického poradenství Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Právě místní energetičtí poradci se podle Valdmana zaměří také na odstranění „bariér“ ve využívání dotačních peněz v programu Nová zelená úsporám. Jde zejména o pomoc v orientaci v možných podporovaných oblastech, asistenci při elektronickém podání žádosti nebo o dohled nad realizací projektů.

Po oficiálním představení projektu, které resorty chystají na příští týden, by se podle Valdmana mělo zapojit v Česku přibližně 180 místních akčních skupin.

Akční skupiny na Opavsku

A první poznatky z praxe už pro SZ Byznys uvedl Jiří Krist, předseda MAS Opavsko. Do regionu podle jeho slov spadá 52 obcí s přibližně 20 tisíci byty, přičemž většina z nich se nachází v rodinných domech.

Pro vhodné vytipování domácností, které poradenství potřebují, hrají klíčovou roli starostové obcí, kteří dělají první průzkum v obci a následně nabízí vybraným domácnostem možnost zúčastnit se úvodního setkání.

„Na prvním setkání koncem listopadu budou představeni ve společnosti se starostou konkrétní poradci, abychom získali od lidí důvěru. Ti je budou následně navštěvovat přímo v jejich domech, vyhodnocovat vhodná řešení pro konkrétní dům a poskytovat individuální poradenství,“ vysvětluje praxi celého záměru Krist.

Velkou část cílové skupiny podle jeho slov budou tvořit senioři, kteří často mají příjem pod dvacet tisíc korun.

„Součet výdajů za elektřinu a teplo pro ně může tvořit i padesát procent jejich příjmů, přitom hranice energetické chudoby je 10 procent. Je třeba jim vysvětlit, že se ani v příštím roce s velkou pravděpodobností ceny energií nesníží na předkrizové úrovně,“ říká Krist.

Celkově by se podle jeho slov mělo podařit v celém Česku oslovit alespoň padesát tisíc případů. V první výzvě bude cílové číslo deset tisíc domácností, přičemž konkrétně na Opavsku by se mělo jednat o několik stovek případů.

Reklama

Doporučované