Hlavní obsah

22 metrů od hranice na něj pustili psy a nechali ho umřít. Případ, kvůli němuž začnou vyšetřovat české komunisty

Hartmut Tautz byl jedním z řady lidí, kteří zemřeli při pokusu uniknout z České socialistické republiky za svobodou.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společný tým českých a německých vyšetřovatelů otevírá čtyři tragédie u železné opony.

Článek

Osmnáctiletý Hartmut Tautz z Magdeburgu se v půlce léta vydal přes tehdejší Československo do Bratislavy, aby přes hranici do Rakouska opustil socialismus.

Vydal se na cestu za svobodou, i když matce řekl, že jede se třídou na výlet do Leningradu. Hodinu a čtvrt po půlnoci 9. srpna 1986 však zemřel se strašnými ranami na těle ve Vojenské nemocnici v Bratislavě.

Podlehl zraněním, která mu 22 metrů před samotnou hranicí způsobila dvojice psů pohraničníků. Podle závěrů pitvy zemřít nemusel, ale neposkytli mu včas kvalifikovanou lékařskou pomoc. Zemřel v důsledku hemoragického šoku.

Potrháni psy, nebo zastřeleni

Že jsou zranění strašlivá, bylo podle výpovědi pohraničníků jasné hned po nalezení těla. „Měl zranění ve tváři – na spánku, z toho mu tekla krev," uvádí tehdejší protokol výpověď jednoho z vojáků Pohraniční stráže.

Z výpovědi je rovněž patrné, že se minimálně v prvních chvílích o Tautzův zdravotní stav nikdo nestaral. „Byl bezvládný. Zeptal jsem se ho, jestli nemá nějakého komplice, ale jen sténal bolestí.”

Tragický příběh Hartmuta Tautze bude nyní po 33 letech znovu vyšetřován – jako jeden ze čtyř, které po letech otevřel česko-německý tým vyšetřovatelů.

Smrt Hartmuta Tautze, jejíž okolnosti popisuje na svém webu Ústav pro studium totalních režimů, je totiž jednou ze čtyř tragédií, které potkaly obyvatele tehdejší NDR na hranici komunistického Československa. Oběti byly zastřeleny nebo je roztrhali psi pohraničníků.

Desítky let staré události (jde o případy z let 1967 až 1986) začaly vyšetřovat bavorské a české úřady s podezřením, že šlo o vraždy. V srpnu 2016 totiž podala v těchto případech trestní oznámení u generálního spolkového prokurátora organizace Platforma evropské paměti a svědomí (PEMC), která se objasňováním zločinů totalitních režimů zabývá.

Vyšetřováno je 41 někdejších členů Ústředního výboru Komunistické strany Československa a příslušníků komunistické Pohraniční stráže.

Případ je na začátku, státní zastupitelství v bavorském Weidenu a bavorský Zemský kriminální úřad uvedly, že zatím žádné osoby nevyslechly.

Trest mohou dostat i velké ryby

V prosinci 2017 deník Der Neue Tag uvedl, že PEMC podala trestní oznámení proti 54 českým a 13 slovenským občanům, včetně bývalého šéfa komunistů Miloše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky. Slovák Colotka mezitím letos v dubnu zemřel.

Aby bylo možné souběžně vedená vyšetřování v České republice a Německu co nejlépe koordinovat, byl nyní s podporou evropské agentury Eurojust vytvořen společný vyšetřovací tým pod českým vedením. První setkání zúčastněných vyšetřovatelů se uskutečnilo ve čtvrtek ve Weidenu, uvedly den poté bavorské úřady.

Podle advokáta Milana Hulíka může celý případ skončit až verdiktem nad špičkami tehdejšího Československa.

„Zločiny proti lidskosti se nepromlčují. Jestliže někdo přecházel hranice a byla proti němu použita zbraň, tak byl proti němu použit trest smrti. Pokud by ale byl člověk chycen, byl by souzen jen pro trestný čin nezákonného opuštění republiky,” řekl Seznamu Hulík a dodal, že fakt, že určité rozkazy byly vydávány z nejvyšších míst, je určitě prokazatelný z písemných zápisů, protokolů a jiných dokumentů.

Kromě případu Hartmuta Tautze se vyšetřuje také smrt dalšího občana bývalé NDR Gerharda Schmidta, kterého v roce 1977 zastřelili na Tachovsku, když se s manželkou a třemi dětmi pokusil uprchnout do Bavorska. Pohraničníci byli za jeho zastřelení odměněni, nikdo nebyl odsouzen.

Nejstarší případ se týká tehdy 28letého muže, kterého podle trestního oznámení zastřelil 20letý pohraničník v srpnu 1967 na hranici mezi ČSSR a Rakouskem. Muž prchal spolu s dalšími třemi muži v automobilu. Najeli do hraničního opevnění, ze střechy vozu vlezli na plot a po jeho přelezení prchali k hraniční řece Moravě. Českoslovenští pohraničníci však zahájili střelbu, když už uprchlíci byli daleko na rakouském území. Jednoho z prchajících smrtelně zasáhli.

Poslední událost pak pochází z 21. srpna roku 1977. Dvaadvacetiletý muž se tehdy spolu se známým pokusili uprchnout do Spolkové republiky Německo. Když se pokoušeli podhrabat pod hraničním plotem, spustilo se poplašné zařízení a 19letý pohraničník jednoho z nich smrtelně zranil. Druhý muž na útěku byl zadržen a vydán do NDR.

Podle historika Libora Svobody z Ústavu pro studium totalitních režimů má brutální systém obrany československých hranic na svědomí daleko více životů a je dobře, že se téma otevřelo. „Ta čísla se budou pravděpodobně ještě měnit, ale 277–280 lidí prokazatelně zahynulo při pokusu o překročení československé státní hranice."

Reklama

Doporučované