Hlavní obsah

„Kancelář za 50 tisíc.“ Expolitik ANO čelí nařčení, že si řekl o úplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Politik z brněnských Černovic inkriminovanou situaci ohlásil na policii.

Reklama

Bývalý člen ANO a místostarosta Brna-sever David Aleš se po vypuknutí policejní bytové kauzy, v níž figurovala známá politická jména, stáhl z veřejného prostoru. Politický protivník jej nyní obvinil z korupce. Aleš to odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Překvapivou situaci nedávno zažili politici z vedení městské části Brno-sever. V poslední květnový den se s nimi sešel zastupitel brněnských Černovic Antonín Pavlica (zvolený za SPD).

Podnikatel, který má provozovnu v centru Brna, jim oznámil, že po něm bývalý místostarosta Brna-sever a bývalý vlivný člen hnutí ANO David Aleš v minulosti žádal 50tisícový úplatek. Za to, že radnice Pavlicovi přiklepne obecní nebytové prostory.

Pavlica podle zjištění Seznam Zpráv podezření na trestný čin před pár dny oznámil také kriminalistům.

Detektivové už Aleše podezírají v jiné kauze: podezření na korupci při privatizaci bytů a městské pískovny Černovice. V souvislosti s případem loni mimo jiné prohledali magistrátní kancelář současného ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Aleš ani Hladík obvinění nejsou, jakoukoli vinu odmítají.

Podnikatel a politik Pavlica má v ulici Cejl číslo 38, spadající pod městskou část Brno-sever, přes pět let opravnu elektroniky. V památkově chráněné budově v půli roku 2020 skončila rozsáhlá rekonstrukce za 30 milionů korun. Zahrnovala fasády, nová okna či rozvody tepla. Na náklady městské části ji prováděla stavební firma ING-Czech, také obviněná v bytové kauze.

Tvrdí, že právě v době kolaudace opraveného domu – v červenci 2020 – jej Aleš požádal o úplatek. Starosta městské části Brno-sever Martin Maleček a jeho tehdejší zástupce Aleš přišli podle Pavlici do městské budovy na Cejlu na popud nájemníků. Ti je upozornili na vlhké stěny a opadané omítky.

„Nájemníci nebyli spokojení s rekonstrukcí. Pan Pavlica nám tehdy ukazoval nějaké netěsnosti,“ vzpomněl si Maleček.

Pavlica měl v té době rovněž zájem o prázdné sousední nebytové prostory. V přilehlém prostoru o velikosti 67 metrů čtverečných chtěl rozjet opravnu televizí. Policistům řekl, že po odchodu starosty zůstal s Alešem ve své kanceláři sám. „Zeptal jsem se ho, co můžu udělat, abych dostal do pronájmu vedlejší prostor. Pan Aleš napsal na zaprášený stůl částku 50 tisíc korun a odešel,“ řekl podnikatel policistům. Svědectví popsal také Seznam Zprávám.

Bývalý místostarosta a někdejší vlivný člen hnutí ANO jakoukoli vinu odmítá. „Je to nesmysl. Na pana Pavlicu si pamatuji. Vždycky s ním bylo těžké pořízení. Myslím, že jsem s ním nikdy nejednal o samotě, ale vždycky v doprovodu některých úředníků. Pokud na mě podal trestní oznámení, tak jej obratem zažaluji. Křivá pomluva je trestný čin. Nevím, o co tomu člověku jde,“ reagoval Aleš.

Pavlica se dostal do černovického zastupitelstva loni po komunálních volbách. Dokonce předsedá kontrolnímu výboru zastupitelstva. Členem SPD není, i když se před volbami objevil na kandidátce hnutí.

Dva svědci

Částkou napsanou v prachu to podle Pavlici neskončilo - za několik dní prý přišla do provozovny žena, jejíž totožnost tehdy neznal. „Řekla, že si jde pro tu věc pro Aleše, a šustila dvěma prsty na ruce, což je gesto pro peníze,“ vypověděl. Peníze jí prý odmítl vydat.

Pavlica má v provozovně nainstalované kamery. Za zástěnou prý ženu i její gesto viděla na monitoru Pavlicova manželka. „Nemohla vědět, že tady někdo sedí. Slyšela jsem, jak řekla, že jde pro tu věc pro Aleše, a na obrazovce viděla gesto s penězi,“ potvrdila Adriana Pavlicová. Kamerový záznam popsané situace však neexistuje.

Podle podnikatele byl přítomen ještě jeden z jeho zaměstnanců. Ten pak na popud šéfa ženu sledoval a viděl, že po odchodu z provozovny zamířila na radnici Brna-sever.

Pavlica říká, že později zažil nepříjemný šok. Radnice mu v říjnu roku 2020 prostory nabídla, ale za částku 2000 korun za metr čtvereční za rok. Redakce má dokument k dispozici. „Obvyklá částka byla kolem 1100 korun. Musel bych tedy zaplatit skoro o 60 tisíc korun navíc. Aleš navýšení na radnici prosadil ze vzteku,“ tvrdí Pavlica.

Ročně by tak v době covidové pandemie zaplatil přes 130 tisíc korun. „To jsem nemohl přijmout, a prostory jsem tedy pustil,“ dodal. Jak je patrné z registru smluv, jiný podnikatel prostory o necelý rok později získal o téměř polovinu levněji, za 74 tisíc ročně.

Výši nájemného schvalují radní. Často je to formální hlasování na návrh bytové komise a úředníků. „Nájemníky obecních prostor řešila bytová komise, schválila nějaké stanovisko a pak to šlo na radu,“ odmítá Aleš, že by mohl proces nějak ovládat.

Po nějaké době zůstala provozovna opět bez nájemce. Pavlica tvrdí, že když přišel nedávno na radnici o prostory znovu zažádat, narazil na vedoucí bytového odboru Pavlu Kudláčkovou.

„Poznal jsem v ní ženu, která si tehdy přišla pro úplatek,“ uvedl.

Rozezlilo jej prý, že úřednice zůstává na radnici, proto až po letech celý případ oznámil. „Navíc u tehdejší situace byli dva svědci, což mi dodalo více odvahy,“ sdělil Pavlica.

Seznam Zprávy se ptaly na politikovo svědectví úřednice, která je zároveň místostarostkou v Jamolicích na Znojemsku. Tvrzení důrazně odmítla. „Asi na pana Pavlicu podám trestní oznámení za pomluvu. V žádném případě to není pravda. Panu Pavlicovi jsem jako úřednice neposkytla informace o členech bytové komise, což ani nemůžu, a on se mi tímto způsobem mstí,“ reagovala pro Seznam Zprávy. Do provozovny prý nikdy nevstoupila. Stejně jako Aleš se diví, že podnikatel celou věc ohlásil až téměř po třech letech.

Radnice zatím nechce případ řešit, počká na prověření policie.

Jak už dříve napsala MF Dnes, Aleš si podle kriminalistů v kauze privatizace městských domů řekl o čtyři byty v prodávané budově. Později podle podezření policie otočil a chtěl namísto toho čtyři miliony korun. K předání úplatku už nedošlo, podle detektivů i proto, že zastupitelé privatizaci bytů v Nováčkově ulici neschválili. Obviněný není.

Bývalý místostarosta se k případu vyjadřovat nechce. Podle informací Seznam Zpráv mu policie vrátila dokumenty, které prověřovala.

Reklama

Doporučované