Hlavní obsah

Zpráva o smrti Pavla byla cílená. Odeslána z Moskvy, z kyperského mobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Policisté popsali několik měsíců trvající vyšetřování dezinformačního e-mailu, který se šířil letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb. Psalo se v něm, že současný český prezident Petr Pavel zemřel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lživá zpráva před druhým kolem prezidentské volby, že finalista volby a její pozdější vítěz Petr Pavel zemřel, byla cíleně promyšlenou dezinformací a její autor či autoři se na její vydání připravovali nejméně pět dní.

K tomu závěru dospěli policisté, kteří případ hromadně rozeslaného dezinformačního e-mailu vyšetřovali. Po pachateli dezinformace pátrali bezvýsledně několik měsíců, v červnu věc uzavřeli s tím, že stopa e-mailu vede do Ruska.

Další okolnosti a detaily pátrání pak vyšetřovatel sepsal do dokumentu, který Seznam Zprávy získaly.

Vyplývá z nich, že policisté se například dostali k údajům z e-mailové schránky odesílatele. Není jisté, zda jsou tam uvedené informace pravdivé, ale odesílatel o sobě uvedl, že se narodil 10. dubna 1986 a při registraci schránky zadal mobilní telefonní číslo s kyperskou předvolbou.

Když se pak policie o něm snažila ve své databázi zjistit víc, narazila. „K osobě nebyl nalezen žádný záznam,“ zapsal policejní vyšetřovatel do dokumentu. Policie nakonec před několika týdny případ odložila.

Stopy na ostrově Nevis

Ze zjištěných okolností policie dospěla k závěru, že se šíření dezinformace cíleně připravovalo.

„Způsob, jaký dotyčný neznámý pachatel zvolil, svědčí o vysoké míře sofistikovanosti, respektive technické znalosti v oboru informační technologie, tvorbě webových stránek a podobně, ale rovněž v oblasti šíření dezinformací,“ napsala policie.

Pět dní předtím, než byl e-mail rozeslán, byla zaregistrována doména s podobnou adresou jako oficiální stránky kampaně Petra Pavla. I vzhled měla falešná stránka skoro stejný jako Pavlův oficiální web. Rozdíl byl v tom, že na něm byla nepravdivá zpráva o úmrtí.

Zmíněnou doménu i web provozovala podle zjištění policie společnost Njalla sídlící na karibském ostrově Nevis, která klientům slibuje zachování maximálního soukromí. „Dle webových stránek mají servery umístěné na tajném místě ve Švédsku,“ napsala policie do usnesení o odložení tohoto případu.

Zpráva z Moskvy

V e-mailu, který na falešné webové stránky odkazoval, byla uvedena vymyšlená citace mluvčí Pavlovy kampaně, že generál ve výslužbě zemřel v noci na 26. ledna 2023 „pravděpodobně na selhání srdce“.

Pavlův tým poté zprávu na sociálních sítích obratem dementoval.

E-mail byl odeslán prostřednictvím ruské služby Yandex a podle policie přímo z Moskvy.

„První e-mail s oznámením o úmrtí byl zaslán z Ruské federace z IP adresy, která náleží do rozsahu poskytovatele společnosti Yandex, kdy údaje vztahující se k e-mailům z Ruské federace jsou rovněž těžko dosažitelné, což svědčí o tom, že toto pachatel věděl a záměrně použil tento způsob,“ uvedla policie.

Že byla akce promyšlená, dokládá podle policie i to, že po první zprávě byl po zhruba hodině odeslán další e-mail. Ten vyvracel předchozí zprávu a uvádělo se v něm, že byla zaslána z odcizeného e-mailu tiskové mluvčí a že Petr Pavel sice měl zdravotní problémy, ale je v umělém spánku.

„Tento druhý e-mail je odeslán z poskytovatele gmail.com a má tvořit zdání, že byl zaslán manažerkou komunikace dotyčného kandidáta,“ napsala dále policie.

Na konci této zprávy se pak objevil překlep, který policii neunikl: je tam výraz „respubliky“, co je ruská výslovnost slova „republika“.

Policisté tento detail vyhodnotili tak, že autor či autoři e-mailu mohli mluvit některým z východoslovanských jazyků. Vyšetřovatel ale připustil, že mohlo jít také jen o překlep. „Jelikož písmena ‚e‘ a ‚s‘ jsou na klávesnici vedle sebe,“ zapsal policista do dokumentu.

Veronika Víchová, která pracuje v Centru pro informovanou společnost a zabývá se analýzou dezinformací a ruského vlivu v České republice, uvedla, že právě kvůli sofistikovanému krytí nelze jednoznačněji říct, kdo za odesláním e-mailu stojí.

„Ač to tak může na první pohled působit, tyto informace ještě nejsou dostačující pro potvrzení toho, zda byla odesílající osoba ruské národnosti. Je to samozřejmě možné, mohlo se stejně dobře ale jednat o osobu jiné národnosti, která má v současnosti v Rusku možnost přebývat a podařilo se jí získat kyperské telefonní číslo,“ uvedla Víchová.

Policie v tuto chvíli případ sice odložila, ale v dokumentu se uvádí, že po tom, kdo e-mail odeslal, se bude pátrat dále.

„Přece na to nebudeme reagovat.“

Prvotní reakce českých úřadů byla přitom víc než liknavá. Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám spadající pod ministerstvo vnitra se tehdy případu nevěnovalo. „My řešíme to, co ohrožuje vnitřní bezpečnost státu. My neřešíme nějaké lži na webu, nebo v řetězových emailech,“ uvedl v den incidentu mluvčí centra Ondřej Krátoška na dotaz Seznam Zpráv, jestli se dezinformací bude úřad zabývat. „Přeci nebudeme reagovat na to, co si nějací lidé posílají přes emaily.“

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám má ovšem ve svém oficiálním popisu práce „mimo jiné i upozorňovat na závažné dezinformace“.

Reklama

Doporučované