Hlavní obsah

Zneužil moci, stěžuje si dívka na psychoterapeuta, který s ní měl styk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Stížnost mladé ženy řešila také Česká asociace pro psychoterapii. Ilustrační foto.

Reklama

Maturantka u psychoterapeuta řešila své vztahové potíže. Z „pomoci“ se doteď vzpamatovává. „Už na třetí terapii mě hladil, pak se se mnou vyspal,“ říká. Bezúspěšně si stěžovala odborné asociaci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když na konci roku 2021 vyhledala dobře hodnoceného psychoterapeuta, byla v maturitním ročníku. „Trpěla jsem psychickými problémy, úzkostmi a partnerskými potížemi. Byla jsem emočně závislá na starším partnerovi,“ vysvětlila Jana, proč se obrátila na brněnského odborníka.

(Redakce její jméno pozměnila, dívka jej z obav nechce uvést. Redakce se proto rozhodla neuvádět ani jméno psychoterapeuta, pozn. red.)

Jana nyní tvrdí, že 55letý psychoterapeut zneužil její důvěry a po několika sezeních s ní měl pohlavní styk, což zásadně odporuje profesním zásadám. „Myslela jsem, že ke mně něco cítí. Může se stát, že si dva lidé spolu sednou a chtějí spolu budovat vztah. Jenže z jeho strany to bylo jen čistě o sexu. Zneužil své moci a všeho, co o mně věděl,“ řekla.

Po špatné zkušenosti ambulantně dochází k psychiatrické léčbě. „Po tom zážitku jsem na tom byla o dost hůř, než když jsem k psychoterapeutovi přišla,“ sdělila.

Redakci poskytla jejich společnou SMS komunikaci i audionahrávku jejich rozhovoru, kterou pořídila po problematických setkáních. „Už jsem tušila, že se děje něco nesprávného, a chtěla jsem mít v ruce nějaký důkaz,“ vysvětlila svou motivaci.

Závažné porušení zásad

Redaktorovi také předala mailovou komunikaci s Českou asociací pro psychoterapii, u níž si na konci loňského roku na odborníka stěžovala.

Brněnský psychoterapeut, který má ordinaci v centru města, je jejím členem. Organizace se považuje za největší profesní skupinu v zemi, sdružuje 1400 členů. Na oficiálních stránkách deklaruje, že splňují etické a kvalifikační podmínky.

Etický kodex vycházející i z celoevropských pravidel přitom jasně zapovídá intimní vztahy s klienty. „Psychoterapeuti si jsou neustále vědomi svých vlastních potřeb a své potenciálně vlivné pozice vůči osobám, jakými jsou klienti, studenti, účastníci výcviku a výzkumu a podřízení. Předcházejí zneužití důvěry a závislosti těchto osob,“ píše se v kodexu.

Dokument také vyloženě zmiňuje sexuální poměr. „Sexuální vztahy s kýmkoliv z klientů, studentů, účastníků výzkumu či zkoumaných osob jsou neetické.“

Podobně jednání psychoterapeuta vnímají odborníci. „Je to závažné porušení zásad i psychoterapeutického kodexu i v případě, že klient žádné vztahové potíže nemá. Takové chování je ve vztahu terapeut(ka) - klient(ka) nepřípustné bez ohledu na to, s čím klient přichází,“ sdělila Hana Jandová z neziskové organizace Persefona. Pomáhá obětem domácího násilí, sexuálního zneužívání a znásilnění.

Začal mě líbat

Dívka chtěla s odborníkem mimo jiné řešit svůj téměř čtyřletý vztah s mnohem starším mužem. „Viděla jsem, že má dobré reference, a v té době po covidu, kdy byl problém někoho najít, přijímal klienty,“ vysvětlila.

Už po několika sezeních si všimla zvýšené náklonnosti. „Na konci terapie mě chtěl obejmout, pohladil mě po ruce a psal mi po večerech mimo sezení,“ popsala. Za hodinovou terapii platila 1500 korun.

Jana přiznává, že začala cítit k terapeutovi náklonnost. Loni v dubnu se proto rozhodla terapii ukončit. „Pozval mě ještě na jednu konzultaci zdarma. Během hodiny jsem mu řekla, že mi přitažlivost brání v další spolupráci. Řekl mi, že je to vzájemné a že po mně touží a jestli bych s ním chtěla něco mít. Když jsme se loučili, tak se mě zeptal, jestli mě může obejmout. Přimáčkl mě ke zdi, začal mě líbat a osahávat,“ vrátila se k loňskému dubnu.

Tvrdí, že ji pak pozval k sobě domů, kde spolu měli dobrovolný pohlavní styk. O setkání svědčí i SMS komunikace z daného dne.

Jana věřila, že z nich budou partneři. „Jenže, jak mi pak řekl, z jeho strany to bylo jen o sexu. Viděli jsme se potom ještě asi třikrát, ale už jsme spolu nespali. Řekl mi, že spolu nebudeme mít vztah. Že to byl omyl,“ doplnila k loňskému jaru.

„Jste první v mé praxi, kde jsem takto selhal“

Seznam Zprávy kontaktovaly také psychoterapeuta. „Zaskočil jste mě. Můžeme se domluvit, že si zavoláme později. Potřebuju se asi nějak oklepat,“ reagoval do telefonu.

O několik dní později už odpověděl pouze v mailu. Přiznal, že k němu Jana chodila na terapie, nicméně se vyhnul odpovědi, zda s ní měl pohlavní styk.

Připustil ale, že ho na základě stížnosti prověřovala Česká asociace pro psychoterapii. „Její Etická komise mne kontaktovala a celou záležitost prošetřila a poté uzavřela. Bavil jsem se s nimi otevřeně a snažil jsem se maximálně reflektovat svůj postup. Myslím, že řešení jakýchkoliv pochybností o práci terapeuta patří právě na pole odborné supervize, případně jednání takovéto komise. Žádost o prošetření jsem respektoval a aktivně spolupracoval,“ napsal ve svém vyjádření.

On ani asociace však neuvedli, jaký mělo šetření výsledek.

Otázky redaktora odbyl tvrzením, že jsou ovlivněné pohledem klientky na celou situaci. „Jsou v nich už obsaženy interpretace, které nemáte nijak ověřené a já s nimi nesouhlasím. Mediální prostor nevnímám jako bezpečné prostředí pro mne ani pro klientku. Navíc jsem stále vázaný mlčenlivostí ohledně průběhu terapie, takže nemohu a ani nechci otevřeně mluvit o klientce, charakteru jejích potíží a interpretovat například její motivaci ke zveřejnění celé kauzy,“ doplnil.

Nicméně na audionahrávce se k neetickému jednání sám přiznává: „Omlouvám se, to je prostě moje odpovědnost. Rozumíte mi? Nedělám to tak nikdy. Za celou praxi se mi to nestalo. Pořád platí, že po vás hodně toužím. To se nikam neztratilo. Jste první v mé praxi, kde jsem takto selhal,“ říká na záznamu, který Jana tajně pořídila po problematických setkáních.

V nahrávce také zalitoval, že se jí ozval poté, co mu oznámila, že s terapií u něj končí. „Měl jsem pocit, že mě svádíte. Ale možná je to celý můj dojem. Možná je to celé špatně. A i kdyby to tak bylo, tak jsem se tomu snažil celou dobu vzdorovat, ale celou dobu jsem vnímal, že to tam je… Pak jsem na chvíli ztratil hlavu. Za to se omlouvám,“ sdělil jí mimo jiné.

Terapeut jí poté ještě lajkoval příspěvky na sociálních sítích.

„Promiňte, chtěl jsem jen symbolicky ocenit Váš úspěch, ohromilo mě, jak běháte. Už to nechám být. Nezlobte se, prosím,“ napsal jí v jedné z esemesek, když se proti tomu ohradila. Také tuto komunikaci má redakce k dispozici.

Stížnost spadla do spamu

Po této zkušenosti musela Jana vyhledat psychiatrickou péči. Loni v prosinci se pak rozhodla podat na něj stížnost a napsala mail na vedení již zmíněné České asociace pro psychoterapii (ČAP).

Její vedoucí po urgenci zareagovali až po třech měsících s omluvou, že stížnost skončila ve spamu. Autorce poděkovali za to, že se na ně obrátila s tak „závažnou stížností“. Uvedli také, že se s psychoterapeutem setkají s cílem vyjasnit si situaci, případně dosáhnout dodržování etického kodexu.

„O obsahu tohoto setkání… již žádné další informace neposkytujeme,“ oznámil jí za odbornou radu asociace Petr Odstrčil.

Redaktor Seznam Zpráv zjišťoval, jak asociace stížnost vyřešila. „Jsou zde věci ochrany osobních dat, které musím respektovat,“ odmítl Odstrčil podat informace.

Připustil však, že pokud by psychoterapeut zneužil svého postavení a měl sexuální styk s klientkou, jednalo by se o závažné porušení Etického kodexu ČAP. „V takových případech se zvažuje vyloučení z asociace,“ uvedl.

Zmíněná asociace má pravomoc svého člena při hrubém, nebo opakovaném porušení etického kodexu z asociace vyloučit. V případě brněnského psychoterapeuta ale k takovému závěru nedospěla.

Odstrčil naznačil, že profesní organizace mnoho možností k řešení podobných sporů nemá. „ČAP nemá žádné pravomoci cokoli vyšetřovat nebo shromažďovat o někom informace, to přísluší pouze orgánům činným v trestním řízení. ČAP pouze vede dialog s psychoterapeutem, na kterého je podaná stížnost, a snaží se zjednat nápravu v otázkách etiky,“ sdělil.

Podle Jandové z Persefony může obětem prospět, když se dozvědí o řešení. „Přijde mně to jako podstatný moment v komunikaci pro stěžovatele, aby věděli, jak s podnětem bude naloženo. Možná kdyby dostala zpětnou vazbu, tak to pro ni bude dostačující,“ sdělila právnička a vedoucí Persefony.

Jana se letos v dubnu rozhodla odeslat veřejnou recenzi na psychoterapeuta. „Napsal mi soukromou zprávu a prosil mě, ať to smažu. Odepsala jsem mu, že to nejde,“ popsala.

Tvrdí, že ji kontaktovala i terapeutova manželka, která také pracuje v oboru, a snažila se Janu přimět ke smazání recenze. „Říkala mi, že ho to zničí. Přišlo mi, že se mě snaží emočně vydírat. Pak se mě ptala, jestli by pomohlo, když mi dají peněžní kompenzaci za psychickou újmu,“ tvrdí mladá žena.

Vadí jí, že její stížnost nikam nevedla. „Terapeut dál pracuje, je členem asociace. Chci, aby se o tom vědělo a aby se to už jiné ženě nestalo,“ řekla.

Reklama

Doporučované