Hlavní obsah

Chtěl mít víc peněz, přišel o 134 tisíc. Muž popisuje, jak ho napálili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Článek na falešném webu Novinky.cz připravil muže o více než 100 tisíc korun. Podvodníci slibovali vysoké zisky z obchodování s čínskou digitální měnou.

Reklama

Internetové podvody jsou stále propracovanější. Někteří podvodníci zneužívají jméno pražské burzy a vyrábějí falešné zprávy o financích, aby nalákali investory k převodu peněz. Pan Michal tak přišel o více než 100 tisíc korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražská burza nedávno upozornila na rostoucí počet případů, kdy podvodníci jejím jménem lákali peníze od lidí na internetu. Instituce to v oficiálním stanovisku označila za jasný podvod. Burza zároveň apeluje, aby lidé byli opatrní a ověřovali si pravost nabídek.

„Forma podvodů je znepokojující, neboť podvodníci zneužívají důvěryhodnosti a reputace pražské burzy. Prostřednictvím sociálních sítí, e-mailů, SMS či WhatsApp lákají potenciální investory k převodu finančních prostředků a slibují zisky a vysoké výnosy. Představují vážné finanční riziko,“ uvedla pražská burza v prohlášení.

Redakce SZ Byznys nedávno popisovala případy, kdy na podvodné inzeráty „naletěl“ mladý pár a jedna žena. Bohužel to nebyl zdaleka poslední případ, do pasti se během léta chytil také pan Michal, muž středního věku z Plzeňského kraje. Redakce jeho totožnost zná, ale bližší informace na přání nebude zveřejňovat.

Pan Michal si však naopak přeje, aby byl jeho případ zveřejněn a text tak pomohl zabránit dalším podobným podvodům.

Peníze na výstavbu fuč

Schéma podvodu je v tomto případě oproti předchozím mírně odlišné. V již popisovaných případech totiž své oběti napřímo oslovil údajný zástupce Burzy cenných papírů Praha s „výhodnou nabídkou“. Nyní falešná burza sehrála svoji roli až později.

Pan Michal měl nějaké finanční prostředky navíc, které chtěl zhodnotit obchodováním na finančních trzích. „S paní jsme plánovali takovou výstavbu, tak jsem hledal možnosti, jak peníze trochu rozmnožit,“ vypráví redakci.“ Vzhledem k tomu, že již dříve si peníze takto spravoval, nebyly pro něj burzy cizím prostředím.

„Měl jsem již dříve založený obchodní účet u zahraniční společnosti, kde vše probíhalo bez problému. Po čase jsem toho ale nechal,“ říká dále Michal. Motivací vrátit se k aktivnímu obchodování byly až jeho zmíněné plány. Pro manželský pár ale vidina přivýdělku dopadla smutně.

Vše začalo tím, že Michal na internetu narazil na článek zpravodajského portálu Novinky.cz, alespoň si to myslel. Nedokázal totiž ihned odhalit, že portál, který navštívil, je falešný a s oficiálním webem Novinek.cz nemá vůbec nic společného.

Varováním mohlo být například to, že po kliknutí na jakoukoli rubriku webu všechny odkazují na pochybné stránky YuanPay Group.

Foto: Seznam Zprávy

Takto vypadají stránky podvodné společnosti YuanPay Group, která má zprostředkovat obchodování s čínskou digitální měnou.

Digitální jüan

V článku se píše o čínské digitální měně, která má být volně obchodovatelná. Faktem ale je, že čínská digitální měna volně obchodovatelná není. Je to digitální verze čínského jüanu, kterou vydává a kontroluje Čínská lidová banka a nelze s ní na burze obchodovat.

„Konečně se to stalo. Hlavní světová vláda právě dodala kryptoměnám obrovský hlas ohledně jejich důvěryhodnosti a legitimity. Čína učinila nevídaný krok a právě oznámila, že oficiálně přijímá určitou kryptoměnu jako svou oficiální čínskou kryptoměnu,“ píše zavádějící informace podvodný portál.

Foto: Seznam Zprávy

Článek popisuje jasně zavádějící informace.

Michal však ve čtení článku pokračoval a bohužel podlehl argumentům, které ho přesvědčily o tom, aby si založil obchodní účet a pokusil se na tomto instrumentu vydělat. „Tato kryptoměna je v porovnání s ostatními dostupnými kryptoměnami neuvěřitelně levná,“ stojí například v podvodném článku.

„Zaregistroval jsem se a po čase se mi ozval nějaký člověk. Představil se jako zástupce firmy, která obchodování s touto digitální měnou nabízí. Vysvětloval mi, že je možnost mít k ruce také analytika, který mi bude s obchodováním radit a bude obchodovat zpočátku i za mě. To mi vlastně nepřišlo nějak divné,“ popisuje Michal.

Firma mu posléze poskytla obchodní platformu - webové rozhraní, na které měl po vložení peněz přístup. „Poslali mi smlouvu, kterou jsem vytiskl, podepsal a potom naskenovanou jim zaslal zpět,“ říká Michal. Na obchodní platformu v několika fázích zaslal celkem 5500 eur, při tehdejším kurzu tedy v přepočtu zhruba 134 tisíc korun.

Doporučení Burzy cenných papírů Praha

  • Důkladně prověřujte společnosti: Ověřte si, zda jde o licencovaného obchodníka s cennými papíry. Ujistěte se, že společnost disponuje potřebnými oprávněními a licencemi k provozování investičních služeb. Komunikujte pouze se subjekty, které jsou regulovány a registrovány u České národní banky. Jejich seznam naleznete na stránkách ČNB.
  • Ostražitost při komunikaci: Podvodníci často využívají nevyžádaných e-mailů, telefonních hovorů nebo sociálních médií ke kontaktování potenciálních obětí.
  • Finanční rady od profesionálů: Pokud se rozhodnete investovat, vyhledejte kvalifikovaného finančního poradce, který vám poskytne odbornou a nezávislou radu.
  • Nahlášení podezřelých aktivit: Pokud narazíte na podezřelou činnost, podejte oznámení na regulátora kapitálového trhu (Česká národní banka), abyste pomohli předcházet podvodům a chránili ostatní investory.

Zdroj: webové stránky pražské burzy

První pochybnosti začal mít Michal o něco později při pohledu na samotnou obchodní platformu. V nabídce obchodovaných produktů totiž čínská digitální měna nebyla a ani být nemohla, jak popisujeme výše.

„Bylo však možné obchodovat s klasickými měnami a některými komoditami, jako je například zlato nebo stříbro. Celé mi to začínalo být podezřelé, chvíli tam byly nějaké ziskové obchody, pak z ničeho nic ztráta. Vypadalo to jako nějaká simulace, jako kdyby chtěli navodit pocit, že skutečně obchodujete,“ říká Michal.

Další podezřelé kroky přišly poté, co po Michalovi chtěli, aby se jejich finanční prostředky převedly do amerických dolarů a kryptoměny Ethereum. Zkoušel tedy s dotazy firmu kontaktovat prostřednictvím e-mailu. Ty se mu ovšem vrátily zpět jako nedoručené.

Ozvala se „pražská burza“

„Kontaktoval jsem i technickou podporu, zda se mi může někdo ozvat zpět. Samozřejmě nikdo nezavolal,“ říká Michal. Bylo mu dle jeho slov jasné, že „podezřelých“ okamžiků je už příliš. „Někdo se pak přeci jen ozval. Chtěl, abych zaslal další peníze a to co nejdříve. Padaly argumenty typu, že dotyčný jede na služební cestu, a proto je nutné zaslat peníze hned,“ dodává Michal.

Že se nechal napálit, mu bylo jasné, když obdržel e-mailovou zprávu od falešné Burzy cenných papírů Praha. Stálo v něm, že na obchodní účet musí doplnit prostředky ve výši 65 420 korun, jinak budou naskakovat penále.

„Začalo to hodně smrdět, proč by se mi z ničeho nic ozývala pražská burza,“ ptá se rozhořčeně Michal. Samotnou burzu v Praze ihned kontaktoval s dotazem, zda komunikace pochází opravdu od ní. Stanovisko burzy bylo jasné. Michalovi sdělila, že se stal obětí internetového podvodu. Doporučila mu zároveň obrátit se okamžitě na policii a svou banku.

To Michal také udělal, k dnešnímu dni se mu ale nepodařilo získat zpět ani drobnou část finančních prostředků, které na obchodní platformu vložil. Případ momentálně řeší kriminální policie. Michal je však smířen s tím, že o peníze s největší pravděpodobností přišel. V jeho případu lze ocenit, že s podvodníky ještě nějakou dobu hrál jejich „hru“.

„Předstíral jsem, že nic netuším. Zaznamenával jsem si s nimi většinu komunikace, mám mnoho materiálu včetně fotek komunikace, vše jsem předal policii. Doufám, že alespoň toto trochu pomůže ostatním. Nechci, aby se napálili další lidé,“ uzavírá Michal.

Reklama

Doporučované