Hlavní obsah

„Situace je neúnosná,“ stěžují si na šéfa zaměstnanci ústavu. Ministerstvo mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Brněnské Centrum Kociánka pomáhá hendikepovaným víc než 100 let. Zaměstnanci se bojí o jeho budoucnost.

Reklama

Více než třetina pracovníků brněnského Centra Kociánka napsala stížnost na ředitele Tomáše Komárka. Obávají se o budoucnost zařízení. Od půlky února čekají na reakci zřizovatele Ministerstva práce a sociálních věcí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Na základě tohoto vedení je situace v centru neúnosná jak pro jeho přímé podřízené, tak pro ostatní vedení i řadové zaměstnance,“ stojí ve čtyřstránkovém dopise adresovaném ministru Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Pod stížností na ředitele, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, jsou podpisy 97 z 250 pracovníků brněnského Centra Kociánka.

Zařízení funguje v městské části Královo Pole přes sto let a lidem s hendikepem nabízí široké spektrum služeb, včetně denních a týdenních stacionářů, odlehčovacích služeb či chráněného bydlení.

Signatáři se strachují o jeho budoucnost, Seznam Zprávy se třemi z nich hovořily. Kvůli obavám z případných restrikcí si nepřáli uvést jména, redakce je ale zná.

Ačkoliv stížnost odešla z Brna už v půli února a Kociánka patří k největším zařízením svého druhu v Česku, odpověď od zřizovatele, Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), nepřišla.

Obavy z nestability

Lidí, kteří jsou v Kociánce v chráněném bydlení nebo v domově pro osoby se zdravotním postižením, jsou více než čtyři desítky. Další stovky pak využívají ostatní služby.

Nyní se ale zaměstnanci obávají, že ředitel Tomáš Komárek některé služby ve spolupráci s MPSV úplně zruší. Narážejí třeba na denní stacionář pro klienty, kteří v zařízení pobývají dlouhodobě.

Řediteli zároveň vytýkají, že s nimi problémy otevřeně neřeší. „Je to naprostá nekomunikace napříč centrem o důležitých věcech, které se pracovníků přímo dotýkají. Mlžení, fabulace, lživé informace, rozporuplné informace různým směrem,“ tlumočil výhrady advokát Štěpán Dražka, který pomáhal řešit stížnost u ministerstva.

Základní body stížnosti

  1. Nekompetentní vedení ve všech manažerských oblastech, nestabilita jak ekonomická (obrovský ekonomický propad), tak personální (odchod pracovníků z vedoucích pozic), utlumování všech činností celého centra, utlumování aktivit pro klienty, ztěžování podmínek pro jejich fungování v Kociánce.
  2. Žádná nebo velmi roztříštěná či stále se měnící strategie rozvoje Centra Kociánka, nereflektování požadavků a potřeb jak stávajících klientů, tak zájmů a potřeb společnosti.
  3. Rigidní setrvávání na představě konceptu ucelené rehabilitace (v CK by měli zůstat pouze ti, kteří studují), která je pro Centrum Kociánka likvidační jak ekonomicky, tak spektrem případných zájemců.
  4. Nerovný přístup k zaměstnancům či celým úsekům, přetěžování určitých zaměstnanců nesmyslnými úkoly nebo úkoly, které mají v náplni práce ti „chránění“.
  5. Naprostá nekomunikace napříč Centrem o důležitých věcech, které se pracovníků přímo dotýkají, mlžení, fabulace, lživé informace, rozporuplné informace různým směrem.

Zdroj: advokát Štěpán Dražka

Ředitel: Měli přijít za mnou

Komárek se kritice brání a detailně ji prý řešil také s MPSV. Seznam Zprávám řekl, že ho mrzí, že s ním zaměstnanci záležitost neřešili osobně.

„Pokud je někdo nespokojený, má primárně přijít za vedoucím. Nejvíc mě překvapilo, když jsem se dozvěděl, že se obrátili rovnou na zřizovatele. Máme pracovní skupinu se zaměstnanci, kde se řeší spousta věcí, tohle nezaznělo. Tahle forma pro mě byla šok,“ přiznal.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ředitel Centra Kociánka Tomáš Komárek.

Strategie, která spadla pod stůl

Problém souvisí se záměry ministerstva na takzvanou „deinstitucionalizaci“ sociálních služeb. Jinými slovy mají klienti podobná zařízení využívat na delší pobyty co nejméně. Trend je opačný – co nejvíc je nechávat v domácím prostředí, pokud je to možné.

Nová koncepce se – i kvůli výtkám pracovníků sociálních služeb – zpozdila. „Schválení strategií rozvoje příspěvkových organizací MPSV, poskytujících sociální služby, bylo v únoru letošního roku odloženo. Předložené strategie tudíž nebyly schváleny,“ reagoval na dotaz mluvčí ministerstva Jakub Augusta s tím, že novým verzím mají předcházet detailní analýzy.

Podle advokáta Dražky zaměstnancům vadí i „žádná nebo velmi roztříštěná či stále se měnící strategie rozvoje Kociánky“. Kritizují také pronájem některých nemovitostí centra třetím osobám.

Ředitel Komárek zdůraznil, že musí plnit záměry zřizovatele. „Koncepci, kterou jsme chystali před rokem, někteří zaměstnanci vnímali kontroverzně. Začali se bát o práci. Strategie ale spadla pod stůl. Je mrtvá, což jsme pracovníkům prezentovali. Ale očividně se tím něco otevřelo,“ reagoval a zmínil strach zaměstnanců ze změn. Změny na důležitých pozicích v širším vedení centra pak označil za běžnou obměnu.

Centrum je podfinancované

Autoři stížnosti řediteli rovněž vyčítají neefektivní investice, zmiňují třeba denní stacionář v budově G: „Investice trvala několik let, což znamenalo obrovský nárůst peněz za všechny stavební práce i materiál, který ani zdaleka kvantitou, ani kvalitou neodpovídal vynaloženým finančním prostředkům.“

Komárek reagoval, že posouzení je v kompetenci zřizovatele. Stavbu podle něj protáhly neočekávané problémy s narušenou statikou. „Docela mě překvapuje, kde bere někdo odvahu hodnotit nějakou akci, když nezná všechny souvislosti,“ pravil.

Zároveň nicméně přiznal, že centrum je podfinancované. Loni získalo od MPSV 137 milionů korun, asi o osm milionů méně než v roce 2021. „Naštěstí si uvědomují i na ministerstvu, že nám peníze, které dostáváme, nemohou stačit,“ řekl Komárek.

Evropští úředníci navíc Kociánku bez úprav péče stále evidují jako ústav, takže neumožňují čerpat některé dotace.

Podle ředitele zařízení od nového roku navýší ceny služeb. Právě neaktualizovaný ceník rovněž patřil k jedné z výhrad. „Zřizovatel si přál, abychom šli na cenové stropy. Pokud se to uživatelům či rodičům nebude líbit, musejí se obrátit tam,“ podotkl Komárek.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Část zaměstnanců vyčítá řediteli Kociánky nedostatečný rozvoj centra.

Devět měsíců čekání

Jak již bylo zmíněno v úvodu, není známo, jak se zřizovatel se situací vypořádá. „Stížnost zaměstnanců nebyla dosud ministerstvem vyřízena, i když mám příslib s termínem do konce října,“ konstatoval advokát Dražka.

Mluvčí resortu Augusta Seznam Zprávám řekl, že se věci intenzivně věnují. „Avšak s ohledem na rozsah stížnosti (počet oblastí, na které je zaměřena) nebyla dosud uzavřena. Z tohoto důvodu nebyli zaměstnanci do současné doby informováni o způsobu vyřízení stížnosti,“ uvedl a přislíbil, že reakci stěžovatelé dostanou do konce listopadu.

Tomáš Komárek vede Kociánku přes deset let, mandát má na dobu neurčitou. „Ministerstvo si vyhodnocuje úspěšnost práce jednotlivých ředitelů svých příspěvkových organizací. Počet let, po které vykonávají pozici ředitele, není pro toto hodnocení primárně určující,“ sdělil Augusta.

Sám ředitel si chce se zaměstnanci vše vyjasnit, s MPSV pak hodlá řešit další budoucnost centra. „Budeme debatovat, jak Kociánku modernizovat, aby odpovídala 21. století. Měli bychom být vzorem pro další podobná zařízení,“ řekl Komárek.

Reklama

Doporučované