Hlavní obsah

„Je to strašlivý zásah.“ Smrt Navalného očima dvou expertů na Rusko

Foto: Gregory Stein, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ruský opoziční politik Alexandr Navalnyj podle ruských úřadů v pátek zemřel. Archivní foto.

Reklama

Článek

Vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel. O tom, co to pro Rusko znamená, ve zvláštním vydání podcastu 5:59 mluvíme s nezávislou novinářkou původem z Ruska Marií Makeevou a s redaktorem ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslavem Šimovem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak na Alexandra Navalného vzpomíná novinářka původem z Ruska, která se s ním mnohokrát setkala.
  • Co jeho smrt znamená pro současné Rusko.
  • A může ovlivnit ruské prezidentské volby, které se mají konat už za měsíc.

Ruský opozičník Alexej Navalyj je po smrti. Muž, který byl pokládán za hlavního odpůrce režimu Vladimira Putina, ve 47 letech zemřel v ruské trestanecké kolonii Poljarnyj volk za polárním kruhem.

Vězeňská služba, kterou citoval list Kommersant, uvedla, že se Navalnému udělalo špatně na procházce a ztratil vědomí. Lékaři se ho údajně snažili oživit, ale nepodařilo se jim to. Server Meduza napsal, že podle zdroje prokremelské televize RT byla příčinou smrti krevní sraženina.

„Pro Rusko a ruskou společnost je to zcela zásadní zpráva. Problém je ale v tom, že to zdaleka ne celé Rusko chápe,“ říká v podcastu 5:59 Maria Makeeva, nezávislá novinářka původem z Ruska, která v současnosti žije v Berlíně. Připomíná, že mnoho Rusů čerpá informace pouze ze státem ovládané televize, kam měl Navalnyj zakázaný vstup, a je tak podle ní těžké odhadnout, jakou váhu zprávě přisuzují.

Podle Makeevy se tak nedá očekávat, že by následkem smrti jednoho z největších kritiků Vladimira Putina v Rusku došlo k zásadnímu obratu. Zejména poté, co byli lidé ochotní tolerovat i invazi ruských vojsk na Ukrajinu. „Když nezareagovali tehdy, obávám se, že to teď nebude jiné,“ myslí si. Nicméně pro část ruské společnosti, která usiluje o demokracii, je to prý „strašlivý zásah“.

„Nechápu, odkud čerpal sílu“

Makeeva se během své novinářské práce s Alexejem Navalným mnohokrát setkala, nejdříve v Moskvě a později i v Berlíně. Navalnyj se dostal do širšího povědomí ruské společnosti zhruba před 15 lety jako bojovník proti korupci.

Právník, který se zaměřil například na ochranu práv minoritních vlastníků v polostátních organizacích, byl z počátku známý jako blogger. Jeho investigace odhalující korupci mu zajistily pozornost širšího publika v Rusku. Postupně se stal jedním z nejvýraznějších odpůrců Putina, který na protiputinovské demonstrace dokázal přivést desetitisíce lidí. V roce 2020 přežil pokus o otravu, ze které vinil Vladimira Putina a zpravodajskou službu FSB.

„Vůbec nechápu, jak mohl vše, čím prošel, vydržet, zejména ten boj v posledních letech, poté co ho ruské úřady zatkly,“ vysvětluje novinářka. „Zaplatil za to zdravím, což se zřejmě mohlo stát i příčinou jeho smrti. Nikdy jsem nepochopila, odkud svou sílu čerpal. To je můj hlavní dojem, že to byl neuvěřitelně silný člověk,“ dodává.

Smrt Alexeje Navalného

Nekrolog

Navalnému se podle ruské vězeňské služby udělalo zle po procházce, zkolaboval a ztratil vědomí. Uvězněný ruský opoziční politik zemřel ve věku 47 let. V tomto textu najdete základní informace o jeho úmrtí a velký portrét.

Ohlasy

Na smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii reagují evropští i čeští politici. Kromě kondolencí vyjadřují i jasný názor na viníka tragédie – ruského vůdce Vladimira Putina a jeho zločinecký režim.

Video

Telegramový účet Sota zveřejnil záběry ze soudu s Alexejem Navalným. Jsou jen 24 hodin staré.

O životě ve vězení

Ruský opozičník si za mřížemi odpykával devatenáctiletý trest. V těžkých podmínkách na samotce strávil dvě třetiny času.

Po otravě v Rusku byl Navalnyj v roce 2020 nejdříve převezen na intenzivní péči v nemocnici v Omsku, později se ale léčil v Německu. Tamní vláda následně zveřejnila, že otrava byla způsobena jedem ze skupiny novičok. Ještě v Německu se mu s pomocí bulharského investigativního novináře Christa Grozeva podařilo zjistit detaily pokusu ho zavraždit.

„Po tomto zážitku si zřejmě připadal, že už nemá co ztratit. Možná i proto se do Ruska vrátil. Lidé tehdy nechápali, proč to dělá. Mnozí o tom mluví i teď, že kdyby se do Ruska nevrátil, mohl být naživu,“ říká Makeeva. Právě po návratu byl totiž Navalnyj uvězněn. Za mříže ho za různé delikty – mimo jiné i za extremismus – poslaly ruské soudy na 2,5 roku, devět let a 19 let. Navalnyj vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Vliv na ruské volby?

Navalnyj zemřel necelý měsíc před ruskými prezidentskými volbami. Jeho skon ale na nich podle redaktora ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslava Šimova téměř nic nezmění. „Jejich výsledek je jasně daný. Putin samozřejmě vyhraje, před šesti lety dostal více než 75 procent, teď se říká, že prezidentská administrativa má cíl nakreslit pro velkého vůdce 80 procent,“ popisuje Šimov.

A dodává, že by se snad jen mohlo stát, že někteří hodí lístek jakémukoli jinému kandidátovi nebo nepůjdou hlasovat vůbec. „Což se nemusí hned odrazit v oficiálních statistikách, protože mohou nacpat volební urny zfalšovanými lístky. Proto bych řekl, že je to ovlivní velice okrajově,“ říká novinář.

Ve zvláštním vydání podcastu 5:59 také uslyšíte, v jakých podmínkách ve vězení Alexej Navalnyj v posledních letech žil nebo jaký vzkaz ruský opozičník zanechal pro případ, že za mřížemi zemře. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Plus, ČRo Radiožurnál, TV Nova, HBO Max - dokument Navalnyj, telegramový účet Sota, youtubové kanály WELT Nachrichtensender, BCC, CNN

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované