Hlavní obsah

Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nová forma dohody má posílit ochranu některých citlivých produktů, jako jsou oves, kukuřice, kroupy nebo med (ilustrační fotografie).

Reklama

Nová omezení v obchodu s Ukrajinou by měla podpořit unijní zemědělce. Úpravu musí ještě schválit Evropský parlament.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zástupci členských států EU dnes podpořili nový kompromis v souvislosti s prodloužením dohody o volném obchodu s Ukrajinou. Přidána byla nová omezení pro ukrajinský vývoz, která by měla podpořit unijní zemědělce. Upravenou pozici členských států bude muset znovu schválit Evropský parlament. Kompromis zajistí vyvážený přístup mezi podporou Ukrajiny a ochranou zemědělských trhů EU, uvedlo belgické předsednictví na sociální síti X.

S původní prozatímní dohodou z minulého týdne nesouhlasily země jako Polsko či Francie a prosazovaly další omezení. Důvodem podle nich byla snaha zabránit destabilizaci zemědělských trhů. Belgické předsednictví proto přišlo s návrhem, že by množství ukrajinského vývozu nemělo být porovnáváno pouze s lety 2022 a 2023, kdy už byl zaznamenán velký nárůst, ale také s obdobím druhé poloviny roku 2021 – tedy ještě před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, uvedly zdroje ČTK. Na tento kompromis členské státy přistoupily.

Nyní by mělo belgické předsednictví znovu o pozici vyjednávat s Evropským parlamentem. Následně se očekává, že roční prodloužení dohody o liberalizaci obchodu s Ukrajinou schválí jak EP, tak členské státy. Dohoda by měla být prodloužena o další rok od června.

„Za Českou republiku chci jednoznačně zdůraznit, že pro nás je cíl jediný, a sice že dohoda musí být prodloužena. To nejhorší, co by se mohlo stát, je, že bychom se po 5. červnu vraceli do režimu cel,“ prohlásil v úterý odpoledne na jednání unijních ministrů zemědělství český ministr Marek Výborný. Podle informací ČTK dnešní vyjednaný kompromis nepovažuje Česko za ideální, ale vzhledem k tomu, že prosazovalo dosažení dohody, bylo ochotné učinit ústupek ze své pozice.

Kromě nových referenčních roků bude rovněž posílena ochrana některých citlivých produktů, jako jsou oves, kukuřice, kroupy a med. Pro tyto produkty bude podle návrhu stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo. Pokud jde o další produkty, například pšenici, jejíž zahrnutí do klíčových citlivých komodit podporovalo i Česko, množství jejich vývozu bude Evropská komise monitorovat. V případě navýšení vývozu zasáhne.

Reklama

Doporučované