Hlavní obsah

Výpověď pro exdiplomata Druláka je neplatná, potvrdil odvolací soud

Foto: Profimedia.cz

Petr Drulák uspěl u odvolacího soudu v případu výpovědi z Ústavu mezinárodních vztahů.

Reklama

Pražský Městský soud ve středu rozhodl, že výpověď bývalému velvyslanci a seniornímu výzkumníkovi Petru Drulákovi z Ústavu mezinárodních vztahů je neplatná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někdejší náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec v Paříži Petr Drulák v minulosti opakovaně šířil výroky, které nahrávaly ruské propagandě. Zároveň ale pracoval jako seniorní výzkumník v Ústavu mezinárodních vztahů (ÚMV), který spadá pod Ministerstvo zahraničí. ÚMV dal minulý rok v lednu Drulákovi výpověď kvůli nutné reorganizaci. Odvolací pražský Městský soud nicméně ve středu potvrdil, že výpověď je neplatná, píše server Novinky.

Podle ÚMV byl Drulák propuštěn kvůli „stabilizaci rozpočtu“. „Pozice pana profesora Druláka byla zrušena na základě organizační změny, ke které jsme museli přistoupit za účelem konsolidace rozpočtu,“ řekl Seznam Zprávám minulý rok ředitel Ústavu mezinárodních vztahů (ÚMV) Ondřej Ditrych.

Drulák nicméně tvrdí, že šlo o účelovou akci. Někdejší velvyslanec během svého působení v ÚMV totiž obdržel dva vytýkací dopisy kvůli svým výrokům, kterými podle ředitele Ditrycha „šířil konspirační narativy“. Drulák se proto rozhodl, že se proti výpovědi bude bránit soudní cestou. V případu ho zastupovala jeho advokátka, senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která je známou osobností české dezinformační scény.

Ústav mezinárodních vztahů trvá na stanovisku, že výpověď byla podmíněná nedostatkem financí. „I přes organizační změnu a další úsporná opatření bohužel ÚMV hospodaří s mírnou ztrátou, kterou kryje z rezervního fondu. Považujeme za důležité zdůraznit, že rozhodnutí soudu není založeno na prof. Drulákem namítané účelovosti jednání ÚMV,“ stojí v prohlášení ÚMV.

Obvodní soud pro Prahu 1 v říjnu minulého roku rozhodl, že výpověď je neplatná. Pražský Městský soud nyní jeho verdikt podpořil. Hamplová pro server Parlamentní listy sdělila, že jde „nejenom o právní, ale i morální vítězství“.

Reklama

Doporučované