Hlavní obsah

Senátorka chce omluvu po Válkovi. Do jména jí vložil nelichotivou vsuvku

Foto: senat.cz

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Reklama

Nedávno zvolená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová chce po ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi omluvu za to, že jí zkomolil jméno.

Článek

Loni zvolená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová požaduje omluvu po ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Ten ji totiž na twitteru označil za Janu „Dezinfo“ Hamplovou. Senátorky se to dotklo. Označení ji prý poškozuje jak profesně, tak při výkonu politické funkce.

„Měli bychom se všichni naučit slušnosti,“ napsala k dopisu s žádostí na hlavičkovém papíru Senátu, který zveřejnila na svých sociálních sítích. Reagovala na Válkův tweet, kde se vymezil proti jejím názorům na nedostatek léků, jenž dala do souvislosti s očkováním proti covidu.

„Kdyby si Jana ‚Dezinfo‘ Hamplová zkusila aspoň jednou poslechnout nebo přečíst, co říkám o nedostatku léků a jaké jsou jeho příčiny, nemusela by si vymýšlet hlouposti o nefunkčním očkování. Škoda, že radši volí jednodušší cestu a snaží se podbízet lidem lacinými konspiracemi,“ napsal Válek.

Hamplová za to požaduje omluvu, dopis ministrovi odeslala v pátek. „Osobní urážky odsuzuji a sama je nepoužívám. Urážka není názor ani kritika, je to výraz malosti daného člověka. A lidé v těchto funkcích by měli jít především příkladem,“ napsala Seznam Zprávám.

Ministr Válek redakci řekl, že omluva by byla namístě, pokud by o senátorce napsal něco nepravdivého. „Je snadno dohledatelné, že paní senátorka cíleně a systematicky pracuje s dezinformacemi, ať už se týkají očkování proti covidu-19, ukrajinských válečných uprchlíků, které považuje za bezpečnostní hrozbu a tak dále. Jestli paní senátorka volá po slušnosti, měla by začít u svého facebookového profilu. Ten je plný urážlivých koláží a nepravdivých nařčení,“ řekl Válek.

Hamplová pracuje jako advokátka a v covidovém období často zastupovala lidi, kteří se dostali do sporu s vládou kvůli covidovým opatřením. Vymezovala se také proti povinnému očkování proti covidu-19.

Válkovo ministerstvo však bude muset s Hamplovou komunikovat minimálně v případě trojice žádostí o informace podle informačního zákona 106, které senátorka ministrovi poslala.

I jejich znění dnes zveřejnila na svém profilu. Zajímají ji informace o dopadech očkování proti covidu-19, o očkování dětí proti covidu nebo žádá o zaslání dokumentů k reklamám na očkování s Petrem Čtvrtníčkem.

Reklama

Doporučované