Hlavní obsah

Soudní dvůr v Haagu nařídil Izraeli otevřít více přechodů do Gazy

Foto: International Court of Justice

Jednání Mezinárodního soudního dvora v Haagu o žalobě JAR proti Izraeli.

Reklama

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vyzval Izrael, aby přijal veškerá nezbytná a účinná opatření k zajištění dodávek základních potravin pro palestinské obyvatelstvo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, který je nejvyšším soudním orgánem v rámci OSN, ve čtvrtek nařídil Izraeli, aby přijal opatření ke zlepšení humanitární situace v Gaze, píše agentura AP. To by mělo zahrnovat i otevření dalších hraničních přechodů, čímž by se znatelně zjednodušila doprava potravin, vody, pohonných hmot a dalších zásob do okupovaného Pásma Gazy.

Předběžná opatření soudního dvora se vztahují k podnětu Jihoafrické republiky, která obvinila Izrael z aktů genocidy při vojenské kampani zahájené po útocích Hamásu 7. října. Izrael páchání genocidy popírá.

Čtvrteční příkaz přišel poté, co Jihoafrická republika usilovala o další předběžná opatření, včetně příměří, s odvoláním na hladomor v Gaze. Izrael, který naléhal na soud, aby nové příkazy nevydával, uvedl, že neklade žádná omezení na pomoc vstupující do Gazy, a slíbil, že bude „podporovat nové iniciativy“, aby doručil více pomoci.

5:59 o situaci v Gaze a Izraeli

  • Jaký spor se vede v Izraeli o dalším směru války v Pásmu Gazy, zahájené po říjnových útocích Hamásu.
  • Že izraelská ofenziva na Rafáh nemusí být tak blízko, jak se všeobecně zdálo.
  • Proč izraelskou veřejnost často příliš nezajímá humanitární situace Palestinců.

V právně závazném příkazu soud Izraeli nařídil, aby „neprodleně“ přijal opatření k zajištění „nerušeného poskytování“ základních služeb a humanitární pomoci, včetně potravin, vody, pohonných hmot a zdravotnického materiálu. Nařídil také Izraeli, aby neprodleně zajistil, že jeho armáda nepodnikne žádné kroky, které by mohly poškodit práva Palestinců podle Úmluvy o genocidě, včetně zabránění dodávkám humanitární pomoci.

Izrael vyhlásil válku v reakci na krvavý přeshraniční útok Hamásu ze 7. října, při němž bylo zabito 1200 lidí a 250 dalších bylo zajato jako rukojmí. Izrael odpověděl kampaní leteckých úderů a pozemní ofenzivou, při níž podle místních zdravotnických úřadů zemřelo více než 32 000 Palestinců.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky, ale uvádí, že zhruba dvě třetiny mrtvých jsou ženy, děti a dospívající. Izrael tvrdí, že více než třetina mrtvých jsou bojovníci, ačkoli pro toto tvrzení neposkytl důkazy, a z civilních obětí viní Hamás, protože skupina operuje v obytných oblastech.

Boje vyhnaly z domovů více než 80 procent obyvatel Gazy, způsobily rozsáhlé škody a vyvolaly humanitární krizi, připomíná Reuters. Podle OSN a mezinárodních humanitárních organizací se prakticky všichni obyvatelé Gazy potýkají s nedostatkem potravin a statisíce lidí jsou na pokraji hladomoru, zejména v těžce postižené severní části Gazy.

Po počátečním uzavření hranic Gazy v prvních dnech války začal Izrael povolovat vstup humanitárních dodávek. Tvrdí, že neklade žádná omezení na množství humanitární pomoci povolené do Gazy, a obviňuje OSN, že dodávky řádně neorganizuje. V úterý armáda uvedla, že zkontrolovala 258 kamionů s humanitární pomocí, ale pouze 116 jich OSN rozvezla na území Gazy. OSN a mezinárodní humanitární skupiny tvrdí, že dodávky jsou znemožněny izraelskými vojenskými omezeními, pokračujícími boji a narušením veřejného pořádku.

Otevřením hranic by se zlepšila situace pro humanitární organizace. V posledních týdnech totiž musí měnit trasy konvojů, aby se vyhnuly nebezpečí, které dodávky potravin ohrožuje. U kamionu se zásobami totiž často dochází ke střetům. I to přispívá k tomu, že v Gaze podle zprávy OSN nejpozději do května vypukne hladomor.

Reklama

Doporučované