Hlavní obsah

Fiala: Stát tu není pro to, aby lidi vodil za ručičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Občanští demokraté začali volit nové vedení na druhý poločas jejich vládního angažmá. Bez očekávání velkých změn.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiér Petr Fiala získal většinu hlasů a na kongresu v Ostravě se opět stal předsedou ODS. V jejím čele stojí už od roku 2014. V kandidátském projevu poděkoval kolegům na všech postech od vlády až po starosty a uvedl, že ODS chce vyhrát další volby.

Na kongres dorazilo 525 delegátů, kteří odevzdali 503 hlasovacích lístků, z nichž 22 bylo neplatných. Se jménem Petra Fialy jich bylo 424.

Je to méně než na předchozích volebních kongresech, kde byla většina hlasů přesvědčivější. „Byl jsem zvolen pošesté, máme za sebou těžké roky ve vládě, ale současně roky úspěšné. Tak je logické, že třeba někdo vyjádří svým hlasováním i názor o cestě Občanské demokratické strany,“ řekl novinářům těsně po zvolení Fiala a dodal, že podpora je stále mimořádně silná.

„Nebojíme se ani tradičních slov, jako je vedle svobody a demokracie i kapitalismus a tržní principy. Vzpomeňme si na étos Listopadu 1989, který naše strana v sobě nese. To, že věříme principům tržní ekonomiky, že lidé mají mít odpovědnost za svůj osud, že stát tu není pro to, aby lidi vodil za ručičku, ale ne aby do všech detailů určoval naše životy,“ uvedl Fiala na podvečerní tiskové konferenci po zvolení předsednictva.

Na tiskové konferenci pokračoval v pochvalách vládě. Když novináři chtěli, aby řekl i to, co se ODS v posledních letech nepodařilo, velké chyby nenašel. „Podívejme se, jaké jsme tu měli rozpočty, život na dluh, na úkor budoucích generací. Naše vláda tohle dokáže spravit. Lidé chtějí slyšet dobré zprávy. A dobré zprávy jsou dnes i díky působení naší vlády pravdivé zprávy,“ uvedl Fiala a dodal, že reforem, které vláda dělá, není málo.

Mandát obhájil i 1. místopředseda Zbyněk Stanjura. Bylo pro něj 383 hlasujících ze 470, kteří odevzdali platný lístek. V podvečer delegáti zvolili i čtveřici řadových místopředsedů. Nejsilnější mandát z nich dostal ministr dopravy Martin Kupka, přes 90 procent. Kromě něj byli opět zvoleni také Alexandr Vondra a Martin Baxa. Nováčkem v předsednictvu je Eva Decroix – a to s nejslabším mandátem, dostala 61,7 procenta všech odevzdaných hlasů.

„Naši kritici nám mohou ledacos vyčítat, právem, protože děláme chyby, ale jedno nám nemohou upřít. ODS je nejsilnější demokratická strana, která vždy hájila demokratické západní hodnoty,“ uvedl Fiala a dodal, že na dalších volbách, které Česko čekají, bude záležet to, jakým směrem se země vydá.

To, že je současné Česko pevně ukotvené v západních strukturách, podle něj není samozřejmostí a nemusí za pár let platit. „Je potřeba neustále připomínat, že jsme uprostřed dlouhého boje o charakter České republiky, zda zůstaneme ukotveni tam, kde jsme, nebo se proměníme v hybridní demokracii řízenou oligarchickými strukturami, které nás prodají Putinovi nebo někomu jinému, když to bude vyhovovat jejich byznysu,“ uvedl.

„Nepropadejme blbé náladě, nenechme se odradit, budoucnost naší země máme ve svých rukou, nedejme ji nikomu zadarmo. Proto vás žádám o mandát na příští dva roky, abych tento souboj mohl svést,“ uvedl na konec svého kandidátského projevu, ve kterém poprosil o hlasy. Fiala nemá žádného protikandidáta.

V kandidátském projevu zároveň připomněl, že v roce 2014, kdy vedení ODS přebíral, byla ODS v opozici a měla jeden z nejmenších poslaneckých klubů, poloviční byl i klub senátorský a neměla jediného hejtmana.

+24

Petr Fiala na začátku zhruba třičtvrtěhodinového projevu podotkl, že ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize. „V dobrých časech vlády socialistů a populistů rozhazují plnými hrstmi na všechny strany a je jim jedno, kdo to zaplatí. V dobách zlých je tady ODS, aby zachránila vše, co se zachránit dá,“ řekl na úvod projevu.

Fiala už dopředu ohlásil dlouhý kandidátský projev, neboť se nezdrží až do konce kongresu a nebude si moct odbýt ten závěrečný. „Mám si dát už v pondělí kávu v Bílém domě a to chvíli trvá, než se tam člověk dostane. Myslím letadlem,“ uvedl Fiala. Narážel na to, že třeba bývalý prezident Miloš Zeman se do Bílého domu za svá dvě pětiletá funkční období nedostal.

V nadsázce se snažil také rozptýlit nedávné informace o tom, že by měl jít řídit evropskou instituci. „Z Washingtonu potom letím rovnou do Bruselu na jednání Evropské rády. Ale prosím vás, já se vrátím. Už jsem někde zaslechl, že tam zůstanu a budu tam všechno řídit. Což je určitě fantastický nápad a nikdo lepší by nebyl. Ale já mám práci tady a potřebuju ji dokončit,“ uvedl Fiala.

A dodal, že na dokončení té práce nepotřebuje měsíce nebo rok, ale minimálně pět a půl roku. Naznačil tak další věc - vůli vyhrát příští volby do Poslanecké sněmovny a obhájit premiérský post.

Pokud se mezitím nic nestane, měl by v délce funkčního období překonat Václava Klause, který občanské demokraty vedl 11 let.

„Nad tím nepřemýšlím, ta informace je pro mě do jisté míry nová. Nejde o to někoho překonávat, pro politickou stranu je důležité oslovit voliče naší prozápadní orientací. Tento kongres má ukázat tuto naši nabídku veřejnosti,“ řekl při příchodu novinářům.

Post prvního místopředsedy obhájil ministr financí Zbyněk Stanjura. Ten přišel s vizí, že vláda by se měla zamyslet nad tím, jak do budoucna sestavovat státní rozpočet. „Nemůžeme jej sestavovat jako doposud - indexem. Měli bychom přijít s jiným postupem a dát měřitelné cíle. My jsme se nikdy nevrátili k tomu, aby se stát obrátil zpátky, zda legislativní změna splnila to, co očekával stát a občané,“ uvedl Stanjura.

Připomněl, že před ODS jsou v následujícím období čtvery volby. „A všechny máme šanci vyhrát,“ řekl. Ty sněmovní v roce 2025 prý ale ODS vyhrát musí. Uvedl, že největším politickým soupeřem občanských demokratů nejsou jejich koaliční partneři, ale opozice. „Na to musíme myslet každý den a každou hodinu. Známe svoji opozici: Jsou to populisti a populisti. Jsou bez skrupulí, bez hodnot, bez programu, bez rozpočtové odpovědnosti,“ dodal.

Projevy předsedů koaličních stran, kteří jsou hosty kongresu, se vedly ve výčtu úspěchů, které vládní pětikoalice za uplynulé více než dva roky podle jejich mínění má. Jejich projevy byly rovněž protkány i kritikou opozičního hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše.

Úvodní projev kongresu měl předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ten vyzdvihl schopnost ODS domluvit se s dalšími stranami koalice Spolu. Jmenovitě zmínil zejména dohodu na důchodové reformě.

Ostře se proto pustil do předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. „Důchodová reforma v podání ANO je důchodová reforma, jakou svět neviděl,“ řekl Jurečka a dodal, že jen ukazuje způsob vládnutí Andreje Babiše. „Nejde mu ani o důchodce, ani o děti, jde mu pouze o ty hlasy, je naprosto schopen popřít sám sebe,“ dodal.

Kam kráčí ODS

Přečtěte si předsjezdovou analýzu ODS a její budoucnosti od politického komentátora Václava Dolejšího a rozhovor Lucie Stuchlíkové s kandidátkou na místopředsedkyni strany Evou Decroix.

Ministr Vlastimil Válek uvedl, že je bytostně přesvědčený, že koalice Spolu dokáže vyhrát příští volby do Poslanecké sněmony. „Byť preference vypadají, jak vypadají, a jsou pro nás varováním,“ přiznal a dodal, že nepropadá skepsi.

„Co bylo před minulými volbami? Všichni říkali: To nemůžete vyhrát. Co se stalo? My jsme to volby vyhráli. A co by se stalo, kdybychom je nevyhráli? Andrej Babiš by opíchal všechny občany,“ řekl Válek a vyvolal u delegátů nechápavý nervózní smích. „Ano, opíchal. Naše vláda totiž zrušila povinné očkování proti covidu,“ dovysvětlil rychle. Sál vydechl úlevou.

„Stát tady není od toho, aby říkal: Občane, drž ústa. Není tu od toho, aby lidi šikanoval, nutil je vyplňovat tisíce formulářů a pak jim stejně nic nedovolil. Je tu od toho, aby pomáhal a tiše stál v pozadí,“ dodal Válek, který na kongresu zastupuje předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, která se z osobních důvodů nemohla zúčastnit.

Před Andrejem Babišem varoval i šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan, který upozornil na to, že na sobotním kongresu zároveň slaví svých pět let v čele hnutí STAN.

„Často slyšíme od Andreje Babiše, že mluví o obyčejných lidech a říká: Naši lidé chtějí. Kdo jsou ti naši lidé? Babiš si je představuje jako poslušné ovečky, které budou tu za zvýšenou dávku, tu za superpopulární krok ochotny odevzdat hlasy v klání. My v pětikoalici si představujeme ‚naše lidi‘ jako aktivní lidi, kteří chtějí rozhodovat o svém životě, nechtějí být státem vláčeni, nuceni do toho, co mají, nebo nemají dělat. Věříme mladé generaci, nebojíme se jí, oslovujeme ji, chceme ji pouštět na naše kandidátky do volebního klání,“ uvedl Rakušan.

Poslední řečník, předseda nejmenší koaliční strany, Ivan Bartoš z Pirátů si na úvod svého projevu posteskl, že předchozí garnitura této vládě nechala zemi nepřipravenou na výzvy, se kterými se nyní Česko potýká.

„Naplno se ukázalo, jak problémy nechávali vyhnít. Mnohdy se z toho zatuchlého smradu nedalo ani dýchat,“ řekl Bartoš a dodal, že má-li být tato vláda úspěšná, musí být úspěšný každý jednotlivý ministr vlády.

Zároveň si pochvaloval, stejně jako jeho předřečníci, spolupráci. „Kdybychom si každý hráli na svém písečku, řezali bychom větev pod celou Českou republikou,“ řekl a dodal, že populistická politika nepřináší prosperitu do budoucna.

Reklama

Doporučované