Hlavní obsah

Scholz v Pekingu varoval Čínu před vojenskou podporou Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: MSC/Kuhlmann

Německý kancléř Olaf Scholz.

Reklama

Moskva podle něj vede dobyvačnou válku a nikdo jí v ní nesmí pomáhat. Peking je nyní nejvýznamnějším ruským spojencem, kritizuje protiruské sankce a odmítá invazi na Ukrajinu odsoudit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německý kancléř Olaf Scholz v pondělí varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Scholz, který je na návštěvě Číny, se tak vyjádřil před úterními jednáními s nejvyššími čínskými představiteli - prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Čchiangem. Podle agentury DPA je německý kancléř připraven zdůraznit, že Rusko vede na Ukrajině dobyvačnou válku a nikdo mu v ní nesmí pomáhat.

„Žádáme proto všechny státy, aby neobcházely sankce a nedodávaly (Rusku) zbraně,“ zdůraznil Scholz. Uvedl přitom, že tento požadavek se vztahuje také na zboží, které lze využívat pro civilní i vojenské účely.

Peking, který je nyní nejvýznamnějším ruským spojencem, kritizuje protiruské sankce a odmítá ruskou invazi na Ukrajinu odsoudit. Zároveň těží z nižších cen za ropu a plyn, které už Rusko nemůže prodávat do Evropy v dřívějším rozsahu. Scholz dnes při projevu ke studentům v Šanghaji vyjádřil přesvědčení, že „hranice nesmějí být měněny silou“. „Neměli bychom se bát svých sousedů,“ uvedl.

Podle agentury Reuters tím mohl narážet nejen na Rusko a Ukrajinu, ale také na otázku Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou součást a hrozí mu ozbrojeným útokem v případě, že by se pokusil vyhlásit nezávislost.

V projevu před studenty Scholz rovněž uvedl, že Německo si přeje otevřený trh a spravedlivou soutěž, a varoval Čínu před nadprodukcí a dumpingem. Podle agentury Reuters se očekává, že Čína se bude při úterních rozhovorech snažit přesvědčit Německo, aby nepodpořilo zvažovaná opatření Evropské unie, která chce zabránit zaplavení evropského trhu levnými čínskými elektromobily a zařízeními pro solární a větrné elektrárny.

„Čínská auta budou moci jezdit v Německu i v celé Evropě. Soutěž ale musí být spravedlivá,“ prohlásil Scholz. „Jinými slovy, žádný dumping, žádná nadvýroba, žádné porušování autorských práv,“ dodal kancléř.

Reklama

Doporučované