Hlavní obsah

Modlení v londýnské škole zůstane zakázané. Studentka prohrála soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Aynur Mammadov, Shutterstock.com

Michaela School zavedla zákaz náboženských rituálů poté, co se desítky muslimských studentů modlily na školním dvoře. Ilustrační fotografie.

Reklama

Muslimská studentka londýnské střední školy prohrála žalobu u Nejvyššího soudu proti zákazu náboženských rituálů. „Jde o vítězství všech škol,“ prohlásila ředitelka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Muslimská studentka londýnské Michaela School prohrála žalobu u Nejvyššího soudu proti zákazu modlitebních rituálů. Dívka školu pohnala před soud poté, co tamní ředitelka zakázala modlení. Škola k rozhodnutí přistoupila, když se v březnu 2023 začalo zhruba 30 muslimských studentů modlit na školním dvoře. Jako důvod uvedla obavy ze segregace mezi náboženskými skupinami a kulturní posun.

Ředitelka střední školy Michaela prohlásila rozhodnutí soudu za „vítězství všech škol“. Michaela je takzvaná svobodná škola neboli zařízení provozované skupinou rodičů či dobrovolníků, není proto závislá na místním úřadu. Od studentů se očekává dodržování přísných pravidel, jako je intenzivní soustředěnost na studium, mlčení na chodbách a nošení uniforem. Ve Velké Británii navíc neexistuje zákon, který by školám nařizoval poskytnutí modlitebního místa pro studenty.

Žákyně školu žalovala kvůli omezení možnosti projevovat své náboženské vyznání. Islám jako jedno z mála náboženství vyžaduje modlení v určitou denní dobu, to však lze nahradit modlitbou qada coby náhradou za ty, jež muslimové během dne zmeškali. Právě s tímto argumentem soudce Linden žalobu zamítl. „Věděla, že škola funguje podle přísných pravidel, a zmeškané modlitby si mohla vynahradit po návratu domů.“

Studentka měla být původně ze školy dočasně vyloučena, soud však vyhověl jejímu odvolání proti této části rozsudku. Po vynesení rozsudku dívka prohlásila, že je zklamaná. „I když jsem prohrála, stále cítím, že jsem udělala správnou věc,“ uvedla. Dodala také, že je vděčná za pochopení ze strany nemuslimských spolužáků. Na škole se rozhodla zůstat a připravovat se zde na závěrečné zkoušky.

O muslimských studentech Seznam Zprávy psaly také zde:

Reklama

Doporučované