Hlavní obsah

Studenty na indické univerzitě napadl ozbrojený dav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Věřící muslimové během ramadánu. (Ilustrační fotka).

Reklama

Pět zahraničních studentů bylo zraněno kvůli tomu, že se na indické univerzitě modlili během muslimského svátku ramadán. Tři z nich byli už propuštěni z nemocnice. Zbývající dva jsou ve stabilizovaném stavu.

Článek

Indická policie zatkla pět mužů, kteří napadli několik zahraničních studentů během modlitby. K incidentu, ke kterému vedla ostrá hádka, došlo na kolejích Gudžarátské univerzity v západní Indii.

Policejní komisař města Ahmedábád Malik novinářům řekl, že v sobotu večer vstoupily do koleje asi dvě desítky lidí, kteří se postavili proti studentům, kteří se modlili, a nutili je, aby tak učinili v mešitě. Ta ve městě ale není. Podle studentů byla skupina útočníku ozbrojena noži, píše server Al Jazeera.

„Hádali se kvůli tomu, napadali je a házeli po nich kameny. Také jim zdemolovali pokoje,“ řekl a dodal, že byl vytvořen tým, který případ vyšetřuje. Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že gudžarátská vláda podniká „přísné kroky“ proti pachatelům.

Policie nepotvrdila, zda zatčení muži patří k nějaké politické nebo náboženské organizaci. Vysoce postavený policejní úředník Tarun Duggal řekl BBC, že brzy mohou být zatčeni i další účastníci incidentu.

Reportéři z BBC, kteří v sobotu navštívili místo, uvedli, že na místě viděli kameny a rozbitá auta. Na videozáznamech, které kolují po internetu, je vidět, jak dav při útoku na studenty provolává hinduistická náboženská hesla, demoluje auta a hází kameny.

Přejmenuje se Indie na Bhárat?

Na večeři u příležitosti nadcházejícího summitu G20 nepozvala státníky prezidentka Indie, ale prezidentka Bháratu. Podle indických médií to ukazuje, že se vládní poslanci chystají předložit parlamentu návrh na změnu názvu země.

„Takhle nemůžeme přežít,“ řekl jeden africký student na videu natočeném z koleje. V pozadí je slyšet hlasitý křik a zvuky věcí, které dav demoluje a rozbíjí. „Přijeli jsme do Indie studovat a teď nás napadají jen proto, že je čas ramadánu a muslimové se modlí. Teď rozbíjejí kola a všechno demolují,“ řekl.

Během incidentu utrpělo zranění pět studentů. Tři z nich byli už propuštěni z nemocnice. Zbývající dva jsou ve stabilizovaném stavu.

Neerja A Gupta, prorektor Gudžarátské univerzity, o víkendu novinářům řekl, že mezi zahraničními studenty a útočníky panovalo již delší dobu napětí. Podle jeho informací nebyla modlitba „hlavní problém“. Další vyjádření univerzita neposkytla.

Není to poprvé, co v Indii vzniká napětí kolem muslimských modliteb. V roce 2021 příslušníci skupiny ultrapravicových hinduistů pravidelně přerušovali muslimské obřady na veřejně dostupných místech. Začátkem tohoto měsíce byl v Dillí suspendován policista, kterého zachytily kamery, jak kope do muslimských mužů provozujících denní muslimskou modlitbu namáz na okraji silnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované