Hlavní obsah

Začaly největší volby na světě. Expert říká, proč trvají šest týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Imtiyaz Khan / Anadolu, Profimedia.cz

Volby v Indii.

Reklama

K volebním urnám zamíří v Indii víc lidí, než je veškerá populace Severní Ameriky a Evropské unie. Voliči rozhodnou, zda moc upevní dosavadní premiér, nebo zvolí změnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Indii se v pátek otevřely volební místnosti. Jeden z největších národů na světě vybírá nové zástupce do 543členné dolní komory parlamentu – Sněmovny lidu. Strana, která získá většinu, jmenuje jednoho ze svých vítězných kandidátů premiérem a sestaví vládu.

Přestože část Indů zamířila k urnám již dneska, výsledky budou známy až na začátku června. Než totiž odvolí všichni voliči, potrvá to několik týdnů. Podle zahraničních médií by do volebních místností mohlo zamířit až 970 milionů způsobilých Indů – více lidí, než je populace Severní Ameriky a EU dohromady, podotýká americká stanice CNN.

Dosavadní průzkumy připisují pravděpodobnou výhru současnému premiérovi Naréndru Módímu.

Pokud se tak stane, Módí obhájí svůj mandát podruhé. V tomto případě podle expertů vyvstane otázka, kam bude Indie směřovat dál. Zda se jí podaří zachovat demokratický systém, nebo ho Módí bude nadále ohýbat směrem k autokracii.

Zda se tyto predikce potvrdí, zůstává otázkou. „U průzkumů je důležité mít na paměti, že volby trvají šest týdnů. V obvodech, které volí až v závěrečných fázích, je tedy spousta času na to, aby se mohlo veřejné mínění změnit,“ říká s ohledem na indické předvolební průzkumy indolog a politolog Jiří Krejčík z Filosofického ústavu Akademie věd ČR.

Seznam Zprávy připravily vše, co o největších volbách na světě potřebujete vědět.

Fakta o volbách v Indii

  • Volby se konají od 19. dubna do 1. června a jsou rozděleny do sedmi fází.
  • Výsledky budou vyhlášeny 4. června.
  • Volební místnosti musí být dostupné v okruhu dvou kilometrů od každého domu.
  • V některých federálních státech bude hlasování probíhat jeden den, v jiných (hustě osídlených – Uttarpradéši, Biháru a Západním Bengálsku) pak sedm dní.
  • Nejvýše umístěná volební místnost se nachází v severním státě Himáčalpradéš ve vesnici Tashigang (4650 m n. m.).
  • Pro jednoho voliče bude zřízena volební místnost ve vesnici Malogam ve státě Arunáčalpradéš.

Kdo se uchází o přízeň voličů?

Indové mohou napříč celým územím vybírat dohromady ze šesti národních stran a z 57 v jednotlivých federálních státech. A také z 2597 menších stran, které se mohou voleb účastnit, ale nesplňují podmínky pro oficiální uznání celostátní volební komise, uvádí německá zpravodajská stanice Deutsche Welle.

Jak již bylo zmíněno, o obhájení výhry usiluje vládní Indická lidová strana (BJP) v čele s premiérem Módím. Ta svůj program cílí především na 80procentní hinduistickou majoritu v zemi.

Voliče se snaží nalákat na úspěšný ekonomický růst, stále sílící kult osobnosti premiéra Módího a představené velkorysé sociální programy, včetně například bezplatného poskytování obilí 800 milionům nejchudších a měsíčního stipendia 1250 rupií (16 dolarů) pro ženy z rodin s nízkými příjmy, uvádí britská veřejnoprávní stanice BBC.

Hlavním konkurentem a v podstatě jediným uskupením, které může BJP porazit, je opoziční Indická národní rozvojová inkluzivní aliance (INDIA). Jde o koalici složenou z 26 členů, v jejímž čele stojí prominentní politik Ráhul Gándhí.

Podle experta Krejčíka alianci nespojuje ideologie, ale společný cíl: „porazit, nebo omezit moc BJP“.

Diskriminace muslimů

Indická vláda oznámila, že plánuje přijmout kontroverzní zákon o občanství. Jeho kritici ale upozorňují, že diskriminuje muslimy, a obávají se, že bude podnětem k jejich pronásledování.

Agentura Reuters uvádí, že se strana snaží využít rozčarování z nedostatku pracovních míst, příjmové nerovnosti a problémů ve venkovských oblastech. Deutsche Welle píše, že opoziční blok viní BJP mimo jiné ze zpátečnictví v oblasti demokracie.

Voliči nicméně také mohou vybírat z mnoha dalších stran, včetně těch regionálních. Ty jsou často napojené právě na ty národní.

„Strana může mít základnu jen v jednom státě, což znamená, že z 543 volených křesel může získat jen třeba 40. Takový počet jí ale ve Sněmovně lidu nedává moc šancí něco prohlasovat. Pokud tedy chce regionální strana prosadit svá témata, je pro ni výhodné být součástí aliance s podobnými zájmy,“ vysvětluje Krejčík roli regionálních stran.

O které voliče se bojuje?

Před pěti lety přišlo do volebních místností kolem 912 milionů lidí, tedy dosud rekordních zhruba 67 procent voličů.

BJP připadlo kolem 300 křesel. Letos jich chce ještě víc, a to navzdory skutečnosti, že své zástupce nemá ve všech volebních okrscích.

Zásadní voličskou skupinu představují mladí – prvovoliči i druhovoliči. Jen ve věkové skupině 18 až 29 let jich od roku 2019 přibylo přes 20 milionů.

„Indické ekonomice se daří vcelku dobře, ale v zemi roste nezaměstnanost, a to zejména mezi mladými. Pracovní místa nevznikají v takové míře, aby trh práce držel krok s rostoucím počtem absolventů. To může zahrát do karet opozici,“ říká Krejčík.

Právě mladí voliči v posledních letech patřili k významným podporovatelům vládní BJP. Je tedy otázkou, zda se od ní při současných vyhlídkách odvrátí, nebo dají straně Naréndry Módího ještě další šanci, vysvětluje dále expert.

Důležitou skupinou jsou i ženy. Ty se voleb začaly účastnit až v poslední době a za pět let jich přibylo 40 milionů, píše dále CNN. I proto právě na ně v rámci předvolebních kampaní jednotlivé strany cílí.

Třetí významnou skupinou jsou voliči z nižších a středních kast, které jsou zároveň v Indii těmi nejpočetnějšími. Tradičně patří k hlavním voličským oporám regionálních stran, které tak mohou být v konečném sčítání pověstným jazýčkem na vahách, říká dále Krejčík.

Proč trvají indické volby šest týdnů?

Hlavním důvodem je logistika. „V Indii není dost volebních komisařů ani bezpečnostních složek, které by stíhaly dohlížet na řádný průběh voleb v jednom termínu. Proto je hlasování rozděleno do několika fází,“ popisuje indolog.

Obchodování s lidmi

Indická organizace Guria India bojuje proti dětské prostituci a obchodování s lidmi. Díky její jedenáctiměsíční tajné operaci bylo v Indii uzavřeno 61 nevěstinců a zachráněno 136 nezletilých obětí obchodníků s lidmi.

Ke stávajícím jednotkám tak bude do terénu vysláno dalších 340 tisíc příslušníků bezpečnostních složek z ústředních ozbrojených sil. Ti se budou přepravovat z jednoho místa na druhé po železnici, uvádí zpravodajský server Al-Džazíra.

Indové budou hlasovat ve více než 1,25 milionu volebních místnostech na 5,5 milionu elektronických hlasovacích zařízení. „Jde o přístroj, na kterém mačkáte tlačítka se symboly jednotlivých stran. Když se uzavře volební místnost, přístroj se zapečetí a následně se všechny přístroje svezou na jedno místo. V den sčítání se pak všechny hlasy spočítají najednou a vyhlásí se vítěz,“ popisuje Krejčík.

Zatímco v Česku jednotlivé strany musí ukončit kampaň před začátkem voleb, v Indii je realita jiná. „V podstatě až do volebního dne můžete vést volební kampaň a objíždět jednotlivé volební obvody, pokud dodržujete pravidla stanovená Indickou volební komisí,“ říká dále český expert.

Co znamenají volby v Indii pro svět?

„Z hlediska mezinárodní politiky až tak zajímavé nejsou. Co se týče spolupráce se Západem, obě koalice mají relativně podobné priority a cíle. Nemyslím si tedy, že by z hlediska geopolitické orientace mohlo dojít k zásadnímu posunu,“ poznamenává Krejčík.

Zajímavé jsou nicméně podle něj volby z pohledu předjímání trendů, které se dějí na Západě.

„Zatímco my dnes v evropských demokraciích řešíme věci jako rostoucí národní populismus, ovlivňování volebních kampaní nebo útoky na nezávislost institucí a médií, v Indii se mnohé z toho rozvinulo už během předchozích dvou volebních období. Pokud BJP vyhraje se silným mandátem i do třetice, bude zajímavé sledovat, zda Indie bude schopna nadále dostát své pověsti největší světové demokracie, nebo se změní na volební autokracii, ve které už budou instituce pod kontrolou vládnoucí strany.“

Reklama

Související témata:

Doporučované