Hlavní obsah

Zdravotníci zachránili dítě z dělohy zabité Palestinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Palestinským zdravotníkům se podařilo zachránit novorozeně z dělohy zabité Palestinky pří útoku na Rafáh. Matka zemřela ve 30. týdnu těhotenství. Dítě je podle lékařů nyní stabilizované.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Palestinským zdravotníkům se podařilo zachránit novorozeně z lůna Palestinky, kterou zabil spolu s jejím manželem a dcerou izraelský útok na město Rafáh v Gaze. Během stejné noci zemřelo 19 lidí. Mezi zabitými je i 13 dětí, jejichž dům zasáhla raketa, píše agentura Reuters.

Dítě je stabilizované a jeho stav se postupně zlepšuje, uvedl Mohammed Salama, lékař, který o ni pečoval. Matka Sabreen Al-Sakani zemřela ve 30. týdnu těhotenství. Lékaři museli dítě umístit do inkubátoru v rafáhské nemocnici. Dítě Al-Sakani ale každý pozná. Na skle inkubátoru má totiž napsáno „dítě mučednice Sabreen Al-Sakani“.

Její taktéž zabitá dcera Malak chtěla svou sestru pojmenovat Rouh, což v arabštině znamená duch, uvedl její strýc Rami Al-Sheikh. „Malak byla hrozně šťastná, že přichází na svět její malá sestřička,“ řekl.

Rouh zůstane v inkubátoru tři až čtyři týdny. „Poté se uvidí, jak to bude s jejím odchodem a do jaké části rodiny dítě vlastně půjde. Je to strašná tragédie. I když přežila, narodila se jako sirotek,“ řekl.

Je to genocida?

V souvislosti se situací civilistů v Pásmu Gazy již dlouhodobě z úst vysoce postavených představitelů některých zemí nebo organizací padají na hlavu Izraele obvinění z genocidy. Je to namístě?

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Turk před časem pro Seznam Zprávy uvedl, že „OSN není v pozici, kdy by to posuzovala“. „Je to velmi komplexní věc… Případy jsou individuální a musí to rozhodnout soud… Dá se říci, že dochází k vážným porušením mezinárodního humanitárního práva. Ovšem zatím nedokážeme přesně ukázat, kdo nese odpovědnost. Z toho, co se děje civilistům, ale mám obavy,“ řekl. Celý rozhovor si přečtěte zde.

Izrael - kvůli obvinění z genocidy - u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) zažalovala Jižní Afrika. Tématu jsme se věnovali v článku zde. ICJ na konci ledna vyzval Izrael, aby okamžitě zabránil svým vojákům zabíjet palestinské civilisty a způsobovat jim vážnou fyzickou a mentální újmu.

Vyšetřování možného genocidního jednání ze strany Izraele nicméně podle právničky a expertky na mezinárodní právo Petry Ditrichové potrvá dlouho. „Genocida je považována za ‚zločin všech zločinů‘. K tomu, aby byl stát uznán za její spáchání, musel by ICJ prokázat, že došlo k naplnění definice požadované Úmluvou,“ uvedla v rozhovoru pro SZ.

Na dotaz ohledně obětí útoku na Rafáh mluvčí izraelské armády uvedl, že v Gaze byly zasaženy různé militantní cíle včetně vojenských komplexů, odpalovacích stanovišť a ozbrojených osob. Cílem se ale také stal rodinný dům.

V Rafáhu se navíc tísní více než polovina z celé více než dvoumilionové populace Gazy. Po začátku izraelské ofenzivy se tam totiž přemístili uprchlíci, kteří se snaží utéct před válkou, jež si podle palestinských úřadů vyžádala už přes 34 000 zabitých Palestinců a 1200 mrtvých a dalších 253 unesených Izraelců.

Izrael nyní hrozí pozemní ofenzivou právě do této oblasti, kde podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua musí být zlikvidováni bojovníci Hamásu, aby bylo zajištěno vítězství Izraele ve válce. Americký prezident Joe Biden vyzval Izrael, aby nezahajoval rozsáhlou ofenzivu v Rafáhu a vyhnul se tak dalším palestinským civilním obětem, připomíná Al Jazeera.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví v neděli uvedlo, že izraelské vojenské údery zabily za posledních 24 hodin v celém Pásmu Gazy 48 Palestinců a 79 dalších zranily. V posledních dnech eskaluje i situace ve větším z obou palestinských území, Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Izraelští vojáci zastřelili dva Palestince, kteří střet údajně vyprovokovali.

Reklama

Doporučované