Hlavní obsah

„Je nepříjemné, že to vyšlo na veřejnost.“ Paříži se nedaří ochránit olympijské nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zahajovací ceremoniál olympiády byl měl proběhnout podél břehů Seiny.

Reklama

Pořadatelé mají necelé čtyři měsíce před zahájením olympijských her v Paříži starosti o jejich bezpečnost. Systém, který má akci chránit před možným útokem dronů, neuspěl ani v jednom ze dvou vojenských cvičení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Systém Parade vznikl speciálně kvůli ochraně pařížského nebe během olympiády. A oficiálně funguje.

Alespoň takový je závěr z jeho testování, které probíhalo ve dnech 11. až 15. března. Cílem bylo vyzkoušet systém, jehož cílem je identifikovat, detekovat a zneškodnit drony, jimiž by mohli zaútočit například teroristé.

Ve skutečnosti ale cvičení nazvané Coubertin LAD 2 nedopadlo dobře, francouzská média mluví až o fiasku.

„Na dvou místech, kde byl Parade testován, to nefungovalo dle očekávání. To znamená, že Parade zastaví drony, ale na mnohem menší ploše, než se očekávalo,“ citoval časopis Marianne nejmenovaný zdroj z cvičení.

List Le Canard Enchaîné doplnil, že cvičení, jež proběhlo v Paříži poblíž budovy ministerstva obrany, dopadlo ještě hůře než první zkouška Coubertin LAD 1, která proběhla v Marseille na jihu země. Systém během ní na vzdálenost 800 metrů detekoval jen jeden ze tří dronů.

„Je nepříjemné, že to vyšlo na veřejnost, ale bohužel - na rozdíl od oficiální linie - věci ve skutečnosti nefungují tak, jak bychom si přáli,“ řekl začátkem dubna agentuře AFP pod podmínkou anonymity vysoce postavený bezpečnostní zdroj.

Problém spočívá v tom, že systém Parade bude muset při zahajovacím ceremoniálu her ohlídat poměrně velkou plochu. Pořadatelé se totiž poprvé v historii rozhodli, že akce neproběhne na stadionu, ale podél břehů Seiny v délce šesti kilometrů. Očekává se proto, že se u řeky shromáždí na 300 tisíc lidí. Takový scénář představuje pro policii doslova noční můru.

Olympiáda v Paříži 2024 přehledně

  • Na které sporty se můžeme těšit a kdo je maskotem pařížských olympijských her? Jak se dařilo českým sportovcům v Tokiu 2021? Čtěte níže v článku.
  • Místo stadionů za městem vtáhnou Pařížané sport i ceremoniály do centra a k památkám. Podívejte se na fotky níže, jak bude vypadat zahájení i sport v Paříži.

Sestřelení až poslední možnost

„Drony představují hrozbu na velmi vysoké úrovni, protože se snadno používají, ve Francii jich je obrovské množství a jejich přeměna na zbraně je jednoduchá a cenově dostupná,“ řekl kanálu France24 obranný konzultant Marc Chassillan.

Zakázku na výrobu protidronového štítu v hodnotě 350 milionů eur vyhrály v dubnu 2022 firmy Thales a CS Group (nezaměňovat s českou firmou CSG, pozn. red.). Systém se podle Chassillana skládá ze sady radarů a kamer schopných detekovat a popsat hrozbu, dále je doplněn o goniometr, jenž detekuje rádiové přenosy navádějící dron.

Ten pak systém znehybní, změní mu trajektorii nebo proti němu zasáhne policejní dron vybavený sítí. Systém může také drony přímo sestřelit, ale to je poslední možnost, protože trosky z výbuchu by mohly zranit nebo zabít lidi na zemi.

Ochrana proti dronům je speciálně v městském prostředí velmi obtížná. Jako překážky při jejich detekci slouží stromy, budovy i památky, k Seině navíc vede řada kolmých ulic, jež mohou sloužit jako přístupové cesty.

Bezpečnostní expert Chassillan upozorňuje i na riziko útoku celého reje dronů - když například na dav sledující zahájení her zaútočí 150 dronů, stačí, aby prošel jeden jediný, a může způsobit velké ztráty na životech.

Francouzské letectvo i proto nespoléhá jen na systém Parade a v poslední době zakoupilo několik dalších protidronových systémů od jiných výrobců. Prezident Emmanuel Macron pak připustil i plán B, pokud by bylo bezpečnostní riziko příliš vysoké - zahajovací ceremoniál by se přesunul od Seiny například na stadion Stade de France na předměstí Saint-Denis. Další variantou je omezit akci jen na krátký úsek pobřeží u stanice metra Trocadéro.

Reklama

Doporučované