Hlavní obsah

Vzniká olympiáda na steroidech. Nové hry slibují „pokoření lidskosti“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ředitel Enhanced Games Aron D’Souza kritizuje zastaralé metody sportovních soutěží včetně dopingových kontrol (ilustrační snímek).

Reklama

Účastníci mezinárodních sportovních soutěží už desítky let podstupují testy na drogy. Událost Enhanced Games se ale staví proti této praxi a láká na absolutní svobodu v užívání podpůrných – a zakázaných – látek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Lepší verze olympiády,“ tak se prezentuje sportovní událost Enhanced Games na svých webových stránkách. Za projektem stojí australský právník Aron D’Souza, který se rozhodl bořit zajeté tradice ve sportovních kláních. Po sportovcích žádá, aby na jeho akci bořili rekordy – klidně i s pomocí drog zvyšujících výkonnost.

V rámci Enhanced Games – v překladu „vylepšených her“ – totiž nedojde k dopingové kontrole. První ročník by měl proběhnout už příští rok. Sportovci by se měli utkat v disciplínách jako jsou atletika, plavání, vzpírání, gymnastika nebo bojové sporty. D’Souza zároveň tvrdí, že akce je reakcí na podle něj „zastaralé, pokrytecké, a nefunkční“ olympijské hry.

Doping totiž podle D’Souzy není popřením talentu a kvalit sportovce. Na internetových stránkách Enhanced Games jsou například výrazy jako „doping“ a „podváděl“ v souvislosti se sportovními rekordy označovány za „diskriminační jazyk“. Zároveň tvrdí, že mnoho sportovců stejně dopuje. Na stránkách se také píše, že cílem organizace je i osvobození vědy a sportu od mýtů ohledně užívání anabolických steroidů.

Někteří lidé nicméně upozorňují na rozpor s právními předpisy a zdravotní rizika. D’Souza si ale za svým projektem stojí a líčí ho jako posun kupředu.

„Nevěnoval bych tomu svůj život, roky života svého týmu a miliony dolarů od největších světových investorů, pokud bych skutečně nevěřil, že dokážeme akci uskutečnit,“ řekl s tím, že událost by mohla změnit trajektorii sportu i celého lidstva. „Děláme něco skutečně mimořádného, něco, co utváří budoucnost,“ popsal pro BBC.

Sportovci mohou riskovat kariéru i zdraví

D’Souza se v posledních měsících snaží soutěž propagovat jako jedinečnou událost, během které budou fanoušci svědky „pokoření lidskosti“ a lámání rekordů. Ne všichni ale sdílejí jeho nadšení. Veřejnost se obává, že pokud budou sportovci explicitně hovořit o užívání zakázaných látek, nebude to mít dobrý dopad na společnost a budoucí generace sportovců. Někteří zase upozorňují, že účast by mohla pro některé sportovce znamenat velké problémy.

Sebastian Coe, dvojnásobný olympijský vítěz a prezident Světové atletiky, v únoru prohlásil, že „pokud je někdo natolik hloupý, aby se toho oficiálně zúčastnil, dostane zákaz činnosti na dlouhou dobu“.

Plavec, dvojnásobný olympijský vítěz a výkonný ředitel Australské sportovní komise Kieran Perkins zase řekl, že akce „hraničí se zločinem“, protože jde proti všem standardním zásadám fair play. Varoval také, že užívání drog během Enhanced Games může vést k úmrtím.

Perkins také upozornil, že drogy jsou zakázané především kvůli ochraně sportovců. „Důvodem zákazu drog ve sportu byl pád cyklisty z kola a jeho smrt,“ odkázal se na případ dánského cyklisty Knuda Jensena na olympijských hrách v roce 1960. Jeho úmrtí vedlo k zavedení testování na drogy v rámci olympijských her, připomíná The Guardian.

Není tak divu, že Enhanced Games kritizuje i Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Ten pro agenturu Reuters sdělil, že pokud by chtěl někdo zničit koncept spravedlivé soutěže, jsou Enhanced Games dobrým způsobem, jak toho dosáhnout.

„Žádný rodič by si nikdy nepřál, aby jeho dítě soutěžilo v tak škodlivém prostředí, v němž jsou hlavní součástí konceptu drogy zvyšující výkonnost,“ dodal MOV. Proti Enhanced Games se staví i výkonný ředitel Antidopingové agentury Spojených států Travis Tygrt. Ten událost označuje za „nebezpečnou šaškárnu“. D’Souza na kritiku reaguje s tím, že sportovci budou pod dozorem svých lékařů.

„Vylepšené hry“ lákají investory

Obavy ohledně zdraví sportovců se D’Souza snaží rozptýlit, že hry jsou prostředkem, jak „povznést lidstvo“ k jeho plnému potenciálu. „Enhanced Games mohou ze sportovců udělat nadlidi. Zní to jako sci-fi, ale dosáhnout nového druhu nadčlověka je možné už během života,“ vysvětlil.

I z toho důvodu projekt láká investory, kteří se zabývají zlepšováním kvality lidského života. Jedním z nich je i Peter Theil, americký miliardář a zakladatel PayPalu. Šestapadesátiletý byznysmen podobně jako jeho kolegové ze Silicon Valley investuje do projektů spojených s dlouhověkostí.

Financoval například výzkum technologií proti stárnutí a také se nechal kryogenicky zmrazit. Theil zároveň zastává libertariánské názory a nemá rád omezování osobních svobod, upozorňuje BBC. A právě proto se mu nápad uspořádat „vylepšené hry“, kde neplatí žádná omezení, líbí.

Enhanced Games vedle Theila oslovily i technologického investora Christiana Angermayera nebo bývalého technologického ředitele společnosti Coinbase Balajiho Srinivasana. Oba se proto rozhodli do sportovní události investovat.

Pořadatel láká na pohádkové odměny

Vedle „zastaralého“ testování na drogy vadí D’Souzovi na konvenčních sportovních soutěžích i finanční ohodnocení sportovců. Tvrdí, že nejsou dostatečně odměněni za své výkony. V tom mu dávají za pravdu i některá média či průzkumy. Například podle studie Australské sportovní nadace žije 46 procent elitních australských závodníků pod hranicí chudoby. Jejich roční příjmy jsou totiž nižší než 23 tisíc australských dolarů, což je přibližně 355 tisíc korun.

D’Souza se odvolává na podobné statistiky a tvrdí, že situace je podobná i jinde ve světě. Sportovcům, kteří by se her chtěli zúčastnit, proto slibuje pohádkové odměny. Ti, kteří zvládnou během události pokořit světový rekord, si přijdou na více než milion dolarů. Základní plat by se pak měl pohybovat v řádech tisíců dolarů, píše server The Athletic.

„Chceme sportovce, kteří mají potenciál překonat světové rekordy, a hodláme se na tyto špičky skutečně zaměřit a dobře je zaplatit,“ řekl prezident Enhanced Games v rozhovoru pro agenturu Reuters.

I když D'Souza prezentuje událost jako velkolepý sportovní přelom, existuje kolem ní stále velká řada otazníků. Není tak třeba jasné, kdy hry skutečně proběhnou – organizační tým sice ambiciózně tvrdí, že hry proběhnou příští rok, nikdo ale zatím nenastínil ani to, v jakém měsíci by se měla akce konat.

Co se účastníků týče, jediný, kdo zatím veřejně oznámil, že se hodlá zapojit, je třiatřicetiletý plavec James Magnussen. Bývalý australský mistr světa se na hry kouká jako na možnost, jak se stát průkopníkem něčeho nového. Prohlásil proto, že se „nasosá“ a pokoří rekord v disciplíně plavání na 100 metrů.

D’Souza doufá, že po olympijských hrách v Paříži zájem o účast na Enhanced Games vzroste a řady účastníků se rozrostou i o další zajímavá jména. Není ale jisté, kolik sportovců bude chtít riskovat, že budou celý život spojováni s úspěchem na „dopingové soutěži“.

Reklama

Související témata:
Aron D’Souza
Enhanced Games
James Magnussen

Doporučované