Hlavní obsah

Rodiny obětí se přišly politiků a policie ptát na tragickou střelbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Na zasedání sněmovního výboru přišla i Lenka Šimůnková, matka Elišky, která se stala jednou z obětí vraha na filozofické fakultě.

Reklama

Do Poslanecké sněmovny přišly rodiny obětí vraha z filozofické fakulty. Chtějí znát od politiků a policie odpovědi na konkrétní otázky, které jsou podle nich i čtyři měsíce od činu nezodpovězeny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rodiny obětí vraha z filozofické fakulty řešily s policisty a politiky okolnosti tragédie z loňského prosince, při níž přišlo o život 14 lidí.

Pro odpovědi na otázky, které jim i několik měsíců od tragédie zůstávají nezodpovězeny, si přišly na zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny, kde se řeší případné zřízení poslanecké vyšetřovací komise.

Atmosféra mimořádného jednání komise byla proto velmi emotivní. Nakonec před poslanci promluvila matka jedné ze zastřelených studentek, otec další zavražděné studentky a bratr jednoho ze zastřelených studentů.

Jak se ukázalo, zřízení vyšetřovací komise si řada těch, jichž se tragédie nejvíce dotkla, nepřeje. Prohlásil to i za ostatní rodiny muž, který při střelbě přišel o dceru. Na začátku svého vystoupení požádal, aby média nezveřejňovala jeho jméno ani tvář.

Při jeho proslovu bylo v místnosti naprosté ticho. „My jsme se setkali jako pozůstalí a většina řekla, že si tu vyšetřovací komisi nepřeje. To je většinový názor,“ uvedl otec zesnulé studentky.

Mluvil i o tom, že postupné úniky informací do médií jeho rodině i dalším, se kterými se o tom bavil, nedělají dobře. „Představte si, že si zlomíte nohu, jste nemocní a pak potřebujete čas a tu nohu nenamáhat. A velice podobné to je, když máte zlomenou duši. Potřebujete čas a potřebujete si tu duši moc nenamáhat,“ vysvětlil s tím, že zároveň ale chce, aby se veřejnost vše dozvěděla, až bude ukončené vyšetřování.

Ať se to vyšetří

Bohuslava a Ondřej Jurákovi, kteří přišli při útoku vraha o syna, respektive bratra, by však komisi naopak uvítali. „Já si prostě přeju, aby ta komise vznikla, aby se to prošetřilo. Ať se to vyřeší a je to,“ uvedl Ondřej Jurák.

Od policie chtěli pak on a jeho matka vědět, proč ani po informacích o hrozícím nebezpečí nevyklidila vedle univerzitní budovy v Celetné ulici také hlavní budovu filozofické fakulty.

„Ve chvíli, kdy tam přišla poprvé policejní hlídka, byl bratr v knihovně. Pak policisté odešli, on vyjel do čtvrtého patra a stal se jednou z prvních obětí,“ řekl bratr zavražděného studenta.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Jurákovi. Na snímku vpravo.

Na to v podstatě odpověděl poslanec Martin Exner (STAN). Připomněl, že se na tento detail poslanci už jednou policie ptali. „Bylo to tak, že nikdo nepředpokládal, že to bude střelec. Ta informace byla, že chce spáchat sebevraždu. A byla informace, že v té jedné budově má mít vyučování,“ vysvětlil poslanec.

Otázka pro Rakušana

Matka další z obětí Lenka Šimůnková pak položila otázku ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN).

„Vy jste vydal ten den prohlášení, velice krátce poté, co se ten obludný masakr stal, že bylo všechno ze strany policie správné. Řekl jste to v časovém sledu, kdy jste ani podle mě nemohl vědět, co přesně se v budově stalo,“ řekla Šimůnková. „Vím, že záchranné jednotky nebyly vpuštěny do budovy hned, spousta dětí mohla být zachráněna,“ doplnila.

Ministr vnitra odpověděl, že na místě v tu chvíli ocenil policejní zásah. „Na tom místě jako takovém jsem ocenil profesionalitu policistů, kteří statečně šli do budovy. Zásah v těch ztížených podmínkách profesionální byl, zároveň jsem uvedl, že se postupem policie zabývá orgán vnitřní kontroly policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl Vít Rakušan.

O slovo se na zasedání bezpečnostního výboru přihlásil i bývalý ministr a dlouholetý poslanec za sociální demokracii Lubomír Zaorálek, který na filozofické fakultě vyučuje a v době útoku byl uvnitř. Popisoval, jak se se studenty poté chtěli scházet a mluvit o tom, co se loni 21. prosince v budově školy stalo. Dozvěděl se prý například, že střelec před činem chodil po chodbách školy nejprve ve svém civilním oblečení, teprve pak se převlékl do černých šatů a vzal si brýle.

„Znám studenty, kteří řekli, že už nikdy nevstoupí do té budovy, že to nedokážou,“ prohlásil Zaorálek. „Další nejsou schopni pokračovat ve studiu. Omluvili se ze zkoušek a nevědí, jestli se vrátí,“ doplnil.

Žalobkyně Jana Murínová, která případ dozoruje, pak během jednání uvedla, že vyšetřování by mělo být ukončeno do 21. června. Do té doby totiž mají být hotové znalecké posudky. „Jestli se do té doby stihne, není zatím jasné,“ řekla Murínová.

Také ona poslancům vyšetřovací komisi rozmlouvala. „Prakticky si neumím představit, jakým způsobem by ta vyšetřovací komise pracovala,“ prohlásila Murínová.

A poslanci nakonec zřízení komise neschválili.

Reklama

Doporučované