Hlavní obsah

Pošta řeší právní boj o platy, který může změnit Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Česká pošta dlouhodobě prodělává. Kvůli úsporám také rušila pobočky.

Je to spor, který může ovlivnit pohled na platy v mnoha odvětvích. Česká pošta čelí stovkám žalob a  před soudy bude hájit princip odměňování svých zaměstnanců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jeden z největších zaměstnavatelů v Česku řeší právní bitvu, která může překopat zvyklosti na českém pracovním trhu. Podle dvou zdrojů Seznam Zpráv mají právníci na stole stovku žalob.

Současní i bývalí zaměstnanci tvrdí, že je Česká pošta nerovnoměrně odměňovala. Zjednodušeně řečeno se ohrazují proti tomu, že podle nich státní firma platila za stejnou práci v jednotlivých regionech různě, což je v rozporu se zákoníkem práce.

Stejná práce, jiný plat v Praze a Olomouci

Desítky žalob vycházejí z případu olomouckého řidiče Petra Hradila. Ten měl asi o 3500 korun nižší měsíční plat než jeho kolegové v Praze. Justice, včetně Ústavního soudu, mu dala za pravdu, podle nich tím pošta porušila zákoník práce.

Pošta, která zaměstnává přes 23 tisíc lidí, na dotaz Seznam Zpráv ohledně počtu žalob reagovala neurčitě. „V současné době vede Česká pošta spory týkající se obdobného nároku jako v případě pana Hradila, v této souvislosti však zdůrazňujeme, že se jedná o individuální soudní spory,“ sdělil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Doplnil, že justice posuzuje konkrétní případy daných zaměstnanců ve vztahu k výkonu jejich práce.

Státní podnik zároveň namítá, že soudy doposud neurčily výši odškodnění pro řidiče, kterému dal Ústavní soud za pravdu před třemi lety. „Nebylo pravomocně rozhodnuto v otázce konkrétní výše doplatku mzdy. Soudní spor tak dosud nebyl jako celek pravomocně skončen. Je proto předčasné zabývat se otázkou odškodnění jak ve vztahu k panu Hradilovi, tak vůči dalším zaměstnancům,“ dodal Vitík.

Nároky dalších stěžujících se podle odborářů mohou vyšplhat až na několik miliard korun. „Je to tikající bomba, velký problém, na který vedení pošty upozorňujeme mnoho let. Zákoník práce se v tomto ohledu od roku 2006 nezměnil. Jasně říká, že má zaměstnanec dostat za stejnou práci stejnou mzdu. Co tady podnik vymýšlí? V typových pozicích by měl dorovnat mzdy,“ sdělil Seznam Zprávám Evžen Dvorský, předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty.

Riziko pro mnoho zaměstnavatelů

Riziko stovek žalob se nad poštou vznáší už několik let. Vedení státní firmy se je opakovaně snažilo zažehnat sliby na změnu platové politiky. Zaměstnanci a odboráři však kritizují, že se v praxi nic nezměnilo.

Odlišná výše platů v regionech přitom platí i pro řadu jiných odvětví. Zaměstnavatelé argumentují rozdílnými životními náklady v regionech. Podobně se před soudy hájí Česká pošta. V případě Petra Hradila argumentovala, že práce řidiče v Praze je odpovědnější než třeba Olomouci.

S tím se však justice neztotožnila.

Ústavní soudci dali za pravdu soudům nižší instance. Ve svém verdiktu před třemi lety mimo jiné konstatovali, že se vyšší plat týkal jen hlavního města. „Jen stěží lze přitom učinit závěr, že nezbytné životní náklady jsou výrazně vyšší pouze ‚v Praze a přilehlém okolí‘, zatímco mimo Prahu jsou homogenní veličinou. Ani při porovnání Brna a Olomouce se například náklady na pořízení bydlení zcela shodovat nebudou a mezi jinými krajskými městy bude tento rozdíl ještě podstatně výraznější,“ uvedli.

Podobně to vidí odboráři. „Podívejte se na ceny potravin, úrokové sazby hypoték, elektřinu. Je to lichý argument, naprostá demagogie,“ reagoval Dvorský.

Státní podnik tvrdí, že zákony neporušuje. „Česká pošta důsledně dodržuje zásadu rovného zacházení v oblasti odměňování, jehož systém podrobujeme pravidelné revizi, aby byl zajištěn jeho soulad s právními předpisy a jeho případné změny jsou činěny s ohledem na zajištění souladu vnitřních předpisů podniku s právními předpisy, nebo s ohledem na potřeby podniku,“ sdělil Vitík.

Nespokojené zaměstnance zastupuje společnost Rovná mzda. Sdružuje je už od června roku 2022. Obrátily se na ni tisíce lidí. Seznam Zprávy se jejích zástupců dotazovaly na aktuální situaci, odpovědi do vydání článku nedorazily.

Na svém webu apeluje na nespokojené pracovníky a nabízí jim právní zastoupení. „Všichni zaměstnanci České pošty, kteří pracovali mimo území Prahy, se nyní mohou registrovat na našich webových stránkách a přidat se tak ke stovkám svých kolegů, kteří se již pokouší o dorovnání své mzdy,“ píší mimo jiné.

Doporučované