Hlavní obsah

Politici si se žádostmi o provize u mě podávali dveře, tvrdí nepřítel státu Šťáva

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Politici si říkali o provize, tvrdí miliardář Šťáva v exkluzivním rozhovoru.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Nikdy jsme na korupční nabídku nepřistoupili. A to je důvod, proč spor ještě běží, říká ke kauze Diag Human miliardář Josef Šťáva.

Článek

Vy nám dáte šest procent z dohodnuté částky odškodného a my zařídíme, že vše proběhne hladce. Tak popisuje v unikátním rozhovoru pro Seznam Zprávy Čechošvýcar Josef Šťáva, jenž se s českým státem soudí už dvacet let o miliardy korun, nabídku vyslanců exministra zdravotnictví Bohumila Fišera.

A nešlo prý o ojedinělý exces ve zpolitizovaném boji o odškodné za zmařený byznys s krevní plazmou známý pod jménem Šťávovy lichtenštejnské firmy Diag Human.

„Přestal jsem to počítat. Jen málo z těch sedmnácti ministrů, co se za tu dobu vystřídalo na resortu zdravotnictví, se nestihlo u mě prostřednictvím ‚kamarádů‘ ohlásit. Že by s případem šlo hnout, pokud dám provizi,“ uvedl miliardář, který v Česku spravuje rozsáhlé bechyňské panství a sám s rodinou žije na tamním zámku, jenž mu patří.

Setkání na mostě

Jak se měla žádost o „všimné“ v dnes už dvacet let trvajícím klání podle Šťávy odehrát? Vláda Miloše Zemana pověřila usnesením ministra Fišera, aby spor ukončil, pokud možno smírnou cestou. „Na stole tehdy leželo několik kompromisních variant. A když už jsme je všechny probrali a téměř jsme se dohodli i na sumě, tak vyjdu z Ministerstva zdravotnictví a na Palackého mostě mě doběhnou dva pánové, kteří jsou údajně pověřeni ministrem Fišerem s tím, že za šestiprocentní provizi vše proběhne hladce podle dohody,“ popisuje Šťáva.

Tehdejší cifra celkového odškodnění se pohybovala okolo 3,6 miliardy korun. Provize by tak překročila částku 200 milionů korun. Dnes už jde ve sporu po započtení úroků o třináct miliard. A Šťáva státu hrozí mezinárodní arbitráží.

Exministra Fišera už ovšem nelze se Šťávovou verzí konfrontovat. Politik a špičkový kardiochirurg v roce 2011 zemřel.

Foto: Autor: Pavel Ševela, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9412999

Exministr zdravotnictví Bohumil Fišer řídil resort ve vládě Miloše Zemana. Zemřel v roce 2011

Své emisary podle Šťávy ale vysílali i další ministři, ať už z ODS nebo sociální demokracie. „Když viděli, že to nepůjde, tak změnili rétoriku a plány. A snažili se mi firmu včetně nároku ukrást. Přes firmy ve Švýcarsku a daňových rájích. Ty získaly smyšlené nároky mého bývalého právníka, který se mi od roku 1998 snažil ukrást 30 procent firmy. Jsou pana Marka Šnajdra. Jejich plán zněl: On se nechce dělit, tak my mu to vezmeme,“ ukazuje Šťáva na dlouholetou šedou eminenci českého zdravotnictví, někdejšího náměstka a bývalého poslance Šnajdra.

Redakce Seznamu Marka Šnajdra opakovaně kontaktovala. Na volání ani SMS však nereagoval.

Kauza začala v první půli 90. let, kdy Šťávův Diag Human chtěl se státem obchodovat s krevní plazmou. Byznys ovšem nevyšel. Svou roli v tom sehrál i postup Ministerstva zdravotnictví a dnes již proslulý dopis tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara, v němž varoval dánského obchodního partnera Diagu, že Šťávova firma je nedůvěryhodná. Od roku 1996 pak kvůli zmařené investici zahájil Diag se státem vnitrostátní arbitráž.

Na sklonku vlády premiéra Miloše Zemana v roce 2002 arbitři přiznali Šťávově firmě 327 milionů jako částečné plnění a o zbytku odškodného se rozhodovalo dál. Následující vláda částku uvolnila.

Pře pokračovala a v roce 2008 vyčíslili arbitři celkovou škodu Diagu na více než osm miliard. Stát se odvolal a nový arbitrážní tribunál se předloni přiklonil k tomu, že konečným verdiktem je již ten z roku 2002 a stát nic dalšího platit nemá. Původní verdikt z roku 2008 ovšem nález z předloňska výslovně nezrušil. A na základě toho se Diag domáhá uznání svých nároků před zahraničními soudy.

Reklama

Doporučované