Hlavní obsah

30 let po revoluci soud rehabilitoval disidenta Wonku, který v komunistickém vězení zemřel

Bratr disidenta Pavla Wonky dosáhl jeho další rehabilitace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bratr disidenta Pavla Wonky dosáhl jeho další rehabilitace. Náchodský soud Wonku rehabilitoval v kauze, kvůli níž strávil poslední tři týdny života ve vazební věznici, kde následkem zanedbání péče zemřel.

Článek

Disident Pavel Wonka bývá označován za poslední oběť komunistického režimu. Tehdy pětatřicetiletý muž zemřel 26. dubna 1988 ve vazební věznici v Hradci Králové. Okresní soud v Náchodě ho ve středu po 31 letech očistil v případu, kvůli němuž strávil za mřížemi poslední tři týdny před smrtí. „Jsem velmi spokojený s výsledkem. Ještě mě čeká jedna rehabilitace v jednom vykonstruovaném případu,“ uvedl bratr Pavla Wonky Jiří.

Pavel Wonka byl odsouzen pro maření úředního dohledu a proti rozsudku z 20. dubna 1988 se odvolal. Odvolací řízení se ale nakonec neuskutečnilo, neboť Wonka šest dní po vynesení rozsudku zemřel.

„Řízení bylo zastaveno, takže mravní otázka, jestli byl pan Wonka vinen nebo nebyl vinen, zůstala nezodpovězená. Pan Wonka byl perzekvován za to, že nedodržel ochranný dohled, který mu byl udělen rozsudkem roku 1986. Tento rozsudek byl ovšem v roce 1990 a 1991 plně zrušen v rámci rehabilitaci, takže nebyl podklad k tomu, aby za maření úředního dohledu byl v roce 1988 perzekvován. To se ovšem prokázalo až oněmi rehabilitačními usneseními. Byť od jeho smrti uplynulo už 31 let, tak dosud tato věc nebyla předmětem soudního přezkumu a rehabilitačního řízení,“ vysvětlil celý příběh právní zástupce Wonkova bratra Jiřího Lubomír Müller.

Jiří Wonka tento případ podal k trutnovskému soudu už v lednu letošního roku. Čtyři tamní soudkyně však postupně požádaly o odejmutí tohoto případu. Jednou z nich byla i soudkyně, která Pavla Wonku v roce 1988 naposledy odsoudila. Krajský soud v Hradci Králové proto letos v létě tento případ převelel do Náchoda.

Před soudem došlo i ke vzácné shodě se státním zástupcem. „S návrhem jsem se ztotožnil z toho prostého důvodu, protože byl zcela jednoduše zdůvodněn, s ohledem na ten právní skutkový stav věci nevznikly pochybnosti o tom, že Pavel Wonka je způsobilý soudní rehabilitace právě s ohledem na ta předchozí rehabilitační rozhodnutí,“ vysvětlil státní zástupce Vladimír Štěpánek. Senát měl proto rozhodnutí jednoduché.

Jiřímu Wonkovi se od roku 1990 podařilo zvrátit už 14 svých a bratrových rozsudků. Čeká ho ještě jeden poslední případ, který už je podaný u okresního soudu v Trutnově. „Ještě mě čeká takzvané vniknutí do vlastního bytu. Byl to vykonstruovaný případ z roku 1981, kdy byl Pavel odsouzen za vniknutí do bytu bývalé tchyně, která v něm však už šest let nebydlela. Pavlovi se po pěti letech podařilo ten rozsudek zvrátit. Nové jednání ale tehdy nebylo nařízeno pro neúčelnost, to takhle ale nejde, takže chci, aby bylo rozhodnuto. To už bude poslední,“ uvedl Jiří Wonka.

Smrt Pavla Wonky v dubnu 1988 zůstala nevysvětlena, k úmrtí nejspíš došlo na základě protestní hladovky a nedostačující zdravotní péče ve vazební věznici. Wonka byl v 80. letech minulého století odsouzen hned třikrát, například i za to, že kandidoval jako nezávislý kandidát ve volbách do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Ve vězení měl být mučen dozorci, z druhého výkonu trestu se dostal už ve zuboženém stavu. Za jeho smrt nebyl nikdy nikdo potrestán.

Smrt Pavla Wonky vyvolala v roce 1988 ohlas i v zahraničí. Kromě signatářů a mluvčích Charty 77 a členů Jazzové sekce se jeho pohřbu ve Vrchlabí zúčastnil i štáb západoněmecké veřejnoprávní televize ARD či zástupci velvyslanectví osmi západních zemí – například USA, Austrálie, Nizozemska či Velké Británie.

Reklama

Doporučované