Hlavní obsah

Zmetek, který svléká obce do naha? Politici se v Duelu pohádali o registr smluv

Podívejte se na Duel, který se věnuje registru smluv. Je potřeba? A proč proti němu senátoři protestují?

 

Reklama

Po skoro čtyřech měsících ostrého provozu napadla třicítka senátorů u Ústavního soudu registr smluv. Podle nich narušuje hospodářskou soutěž. Městům, krajům, státu a jejich firmám nařizuje zveřejnit všechny smlouvy nad 50 tisíc korun, jinak jsou neplatné. Těm soukromým nikoli a tím prý veřejný sektor znevýhodňuje. Návrh kromě senátorů ČSSD včetně předsedy horní komory Milana Štěcha podepsali členové klubu ODS včetně místopředsedy Senátu Jaroslava Kubery.

Článek

Stížnost podporuje i Svaz měst a obcí. Podle něj registr zvyšuje byrokratickou zátěž měst a zavádí nerovnost ve veřejné soutěži. Poslanec STAN Jan Farský ale nezná žádný konkrétní příklad z praxe, který by nerovnost potvrzoval: „Pět let jsem žádal, ať přinesou konkrétní smlouvu, která města znevýhodní. Žádnou takovou nepřinesli.”

Dan Jiránek, zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí ČR, tvrdí, že povinnost zveřejňovat smlouvy v registru je nastavena nespravedlivě: „Malinké městečko registr obhospodařovat musí, porotože vydává občanské průkazy. Velké, které průkazy nevydává, nemusí. Už to svědčí o tom, že je ten zákon zmetek,” řekl v Duelu Seznam Zpráv. „Výjimky, které Svaz měst a obcí do zákona prolobboval, teď vydává za ty, pro které je zákon zmetkem a nefunkční,” oponuje autor zákona Farský.

Smlouvy jsou veřejné už od roku 1999 podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Farský proto nevidí „žádný důvod, proč má být občan prosebníkem o informace, které se týkají jeho financí”. Hospodaří se tu podle něj s daněmi.

Jiránek ale namítá, že Ústavní soud jedním ze svých verdiktů už potvrdil, že ne všechny informace mají být veřejné. Jde o případ 23 zlínských úředníků, kteří měli za to, že jsou kvůli registru porušována jejich práva na soukromí. „Je nutné posuzovat, jestli je důležitější právo občana na zveřejnění, nebo právo obce na podnikání,” upozornil Jiránek, který je zároveň členem zastupitelstev Kladna a Středočeského kraje.

Více z Duelu uvidíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované