Hlavní obsah

40 uchazečů a zkouška z angličtiny. Piráti pořádají konkurz na ministry

Foto: Jan Mihaliček

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Piráti jsou podle aktuálních průzkumů favorité sněmovních voleb. Strana už vybírá zájemce na ministry, právě vrcholí několikaměsíční konkurz mezi 40 uchazeči o vládní angažmá.

Článek

Lukáš Wagenknecht, pirátský senátor, už má za sebou první splněnou zkoušku na cestě k tomu, aby se stal kandidátem Pirátů na ministra financí. Absolvoval pohovor v angličtině, aby se ověřila jeho znalost jazyka, v němž se běžně vyjednává v Evropské unii.

Teď ho čeká prezentace a grilování na celostátním stranickém fóru, kde bude muset představit kolegům svou vizi veřejných financí, své publikace nebo dosavadní mediální aktivity.

„Mně se ten proces docela líbí, alespoň by se tak do nové vlády neměl dostat nikdo, kdo tomu nerozumí a není kompetentní,“ říká dvaačtyřicetiletý Wagenknecht, který už na Ministerstvu financí působil jako náměstek Andreje Babiše, než se spolu rozhádali.

Totéž co on nyní u Pirátů absolvuje asi čtyřicet zájemců o křesla v budoucí vládě.

„Děláme to takhle, protože na pozice nominujeme podle kvalit. A o personálních nominacích prostě vždy hlasujeme, rozhoduje celá členská základna,“ vysvětluje pirátský lídr Ivan Bartoš.

Metoda je to mezi politickými stranami poněkud neobvyklá. „Já vím, že ostatní to nedělají, a proto to vypadá, jak to vypadá,“ komentuje to Bartoš.

Vítězství v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny předvídají Pirátům v koalici s hnutím STAN teprve poslední průzkumy, ale složitý a zdlouhavý výběr kandidátů na ministry ve svých řadách odstartovali už loni v září.

Tehdy Ivan Bartoš zveřejnil dvanáctistránkový dokument, v němž popsal podmínky pro zájemce i celý proces výběru. Kdo bude kandidátem na jednotlivé vládní posty, by na konci měli odhlasovat všichni členové Pirátské strany.

Jak si vedou Piráti v průzkumech? Podívejte se na model Seznam Zpráv:

Pirátský konkurz na ministry probíhá online formou a každý kandidát musí ve své prezentaci mimo jiné dokázat také to, že umí komunikovat s veřejností.

„Facebook, Twitter, Instagram profil, blog nebo maillist s relevantním počtem odběratelů či jiný podobný zásah. Osobní profil na sociálních sítích, zohlednění potřeb publika v komunikaci, schopnost akčně reagovat na hlavní zprávy v oboru a vystihnout podstatu sdělení,“ stojí v dokumentu strany.

Zmíněný Lukáš Wagenknecht je překvapivým kandidátem, protože dlouho se jako ekonomický expert strany profiloval místopředseda Pirátů a poslanec Mikuláš Ferjenčík. Ten však uvedl, že o post v exekutivě nestojí.

O ministra zdravotnictví má zájem expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který loni uspěl se žalobou proti vládním omezením.

Překvapením nejsou nominace dvou výrazných pirátských tváří – šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka na ministra spravedlnosti a místopředsedkyně strany Olgy Richterové na ministryni práce a sociálních věcí.

Své kandidáty na ministry zrovna vybírají i Starostové, kteří se do voleb s Piráty spojili do koalice. Jdou na to ovšem tradiční cestou.

„Je to celé právě v procesu. Nominace byly otevřené jednotlivým krajským organizacím, finální podobu vybírá předsednictvo a poslední slovo mám já jako předseda,“ vysvětluje lídr hnutí STAN Vít Rakušan, který by měl být společným koaličním kandidátem na ministra vnitra nebo zahraničí.

Jeho Starostové mají zájem ještě o ministerstvo školství (Petr Gazdík), životního prostředí (Jan Farský) a místního rozvoje (nejspíš Martin Půta). Představení kandidátů na ministry, ideálně celé vlády, je tradiční způsob opozičních politických stran, jak voličům před volbami ukázat alternativu.

Samozřejmě to neznamená, že nominovaní místa v případě volebního úspěchu skutečně obsadí. Pokud by dnešní opozice opravdu ve volbách uspěla, může příští kabinet tvořit pětice stran – kromě Pirátů se Starosty ještě ODS s lidovci a TOP 09. A každá strana pochopitelně bude pro sebe chtít nějaká ministerská křesla, což bude vyžadovat vzájemné ústupky a velký kompromis.

Reklama

Doporučované