Hlavní obsah

Pod palbou hoaxů. Piráti zakoušejí odvrácenou stranu popularity

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Z Pirátů se pomalu stávají favorité říjnových voleb do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Se stoupající podporou Pirátské strany ve volebních průzkumech sílí také vlna dezinformací na její adresu.

Článek

Podle posledních volebních průzkumů koalice Pirátů a Starostů předstihla léta dominující vládní hnutí ANO. V některých anketách dokonce Piráti vedou i jako samostatná strana.

S přibývajícími procenty však na Piráty míří také více kritiky. Nejde jen o výpady z jiných politických stran. Množí se také různé lživé, překroucené nebo zmanipulované informace, které se o Pirátské straně šíří hlavně na sociálních sítích nebo v tzv. řetězových e-mailech.

Lidé, kteří se politickými dezinformacemi zabývají, potvrzují, že šíření nepravdivých zpráv o Pirátech je přímo úměrné nárůstu jejich popularity v uplynulých měsících.

„Jakékoliv téma, které má dezinformační potenciál, rezonuje lépe v okamžiku, je-li přítomné v informačním toku a vyčnívá z něj. Nárůst preferencí Pirátů, respektive koalice Pirátů a STAN, a stále častěji uvažovaná změna vlády po říjnových volbách dostává téma do popředí v mediálních diskuzích a v diskuzích na sociálních sítích,“ uvedl pro Seznam Zprávy Bohumil Kartous, mluvčí iniciativy Čeští elfové, která mapuje dezinformační kampaně na tuzemském internetu.

Podle nejnovější analýzy Českých elfů se dá v útocích proti Pirátům rozlišit pět základních sdělení.

Jedno vykresluje Piráty jako zastánce bezbřehé imigrace, kteří chtějí vystěhovávat důchodce a jejich byty poskytnout uprchlíkům. Členové strany jsou také označováni jako neomarxisté nebo ultralevičáci, kteří chtějí Česko přiblížit „zdegenerovanému Západu“.

Další rozšířené komunikační vlákno představuje šéfa strany Ivana Bartoše jako příznivce radikálního hnutí Antifa nebo svobodného zednáře.

Jiná vlna útoků na Piráty směřuje kvůli jejich kritice premiéra Andreje Babiše za jeho střet zájmů a za poskytování dotací skupině Agrofert. Samostatnou kapitolou je podceňování nebo urážení Pirátů kvůli jejich nízkému věku, přirovnávání ke komunistickým svazákům nebo udavačům.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Jedna z překroucených citací šéfa Pirátů Ivana Bartoše, která se šíří na internetu.

Podle Kartouse se projevuje to, že rostoucí podpora Pirátů ohrožuje strany jako SPD, komunisty, Trikolóru nebo i Babišovo hnutí ANO, které z šíření dezinformací těží. Právě proto se prý sdělení soustředí na údajnou snahu Pirátů poškozovat seniory, podporovat nelegální migraci nebo povolit užívání narkotik. „To koresponduje s tématy populistických stran,“ připomněl Kartous.

Prudký nárůst sdílených nepravdivých příspěvků (hoaxů) a falešných zpráv (fake news) o Pirátech zaznamenala také tisková agentura AFP, která spolupracuje na odhalování dezinformací se společností Facebook a svá zjištění publikuje na speciálním blogu.

„Většinou se jedná buď o již dávno vyvrácené hoaxy typu ‚Olga Richterová chce dávat byty statisícům uprchlíků z Afriky‘ nebo o různé citáty, které jsou buď překroucené či vytržené z kontextu,“ popsala pro Seznam Zprávy reportérka AFP Laďka Mortkowitz, která analyzuje zprávy pro českou verzi uvedeného blogu s názvem Na pravou míru.

Na politiky přitom více než samotné hoaxy doléhají urážky, které lidé k příspěvkům připojují. Obzvlášť hrubé bývají na adresu žen.

Právě první místopředsedkyně Richterová nedávno emotivně vypovídala o útocích na svoji osobu před soudem, který řešil její žalobu na aktivistku Nelu Liskovou. Ta šířila příspěvek s údajným výrokem Richterové o volných bytech pro desítky tisíc migrantů.

Kromě Richterové bývají nejčastějším terčem předseda strany Bartoš a pražský primátor Zdeněk Hřib.

Foto: ČSSD, Seznam Zprávy

Do Pirátů se v uplynulých dnech pustila také vládní ČSSD.

„Tyto hoaxy mají podle mě za úkol dvě hlavní věci: Piráty zdiskreditovat a zdémonizovat tak, aby naháněli strach, a to především starším voličům. Vůbec je evidentní, že tyto dezinformace míří na starší voliče,“ uvedla k tomu analytička AFP.

Mnoho hoaxů podle ní sdílejí buď přímo členové SPD, nebo jejich sympatizanti. Nedá se ale s určitostí říci, že by přímo od nich pocházely. „Ale vzhledem k prudkému nárůstu jejich výskytu v poslední době lze celkem s jistotou říci, že jsou součástí předvolebního boje, a pravděpodobně bude ještě hůř,“ dodala k tomu Mortkowitz.

„Nejčastěji šířeným hoaxem je ten, že Piráti chtějí odebrat seniorům volební právo, řidičáky, pohřbívat je do společných hrobů, vzít jim byt a předat jej migrantům,“ popisuje analytik Pirátů Janusz Konieczny.

Sami Piráti si hoaxy směřující proti nim mapují a snaží se vyvrátit jejich tvrzení na svém webu. Kromě dezinformací podle Konieczného přicházejí i výhrůžky fyzickou likvidací.

Někteří šiřitelé hoaxů se posléze omluví.

„Netušil jsem, že jde o hoax a dezinformace. Zkrátka a lidově řečeno jsem se toho po pár pivech hnedka chytl jako štika na mušku. Cítím se hloupě a provinile,“ napsal v e-mailové omluvě autor hanlivých komentářů na adresu senátorky za Piráty Adély Šípové.

Reklama

Doporučované