Hlavní obsah

Abolice pro Babiše: Premiér ji může podepsat a zároveň odmítnout

Foto: Vojtěch Veškrna

O zastavení trestního stíhání občana Babiše rozhodne premiér Babiš.

Reklama

Prezident Miloš Zeman slíbil premiérovi abolici. Babiš zase řekl, že ji nepřijme. To ale může udělat, i když abolici sám sobě kontrasignuje.

Článek

Trestní stíhání premiéra Andreje Babiše pokračuje, může rozhodnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V minulých týdnech zkoumal rozhodnutí pražských městských žalobců, kteří obvinění proti Babišovi stáhli a ve středu po poledni oznámí, jestli s nimi souhlasí, nebo ne.

I kdyby ale nejvyšší žalobce případ vrátil znovu do hry, neznamená to, že předseda vlády musí skončit před soudem. A i kdyby tam skončil, že se musí obávat trestu.

Prezident republiky totiž předem avizoval, že mu udělí abolici – tedy že Babišovo stíhání zastaví. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ slíbil z obrazovky TV Barrandov.

Tato slova zazněla i přesto, že rok před tím Miloš Zeman veřejně tvrdil, že abolici Babišovi neudělí, protože by se zesměšnil.

Abolici nepřijmu. Nikdy?

Prezident ještě zároveň připomněl, že osud případu má v rukou samotný Andrej Babiš – obviněný a zároveň premiér v jedné osobě.

„Jestliže by nedej bože došlo k tomu soudnímu ping-pongu, tak pak má pan premiér dvě možnosti – buď se podrobit dalšímu dlouhodobému zpolitizovanému procesu, nebo přijmout abolici. Buď to musí spolupodepsat, nebo pověřit nějakého člena vlády, takže je to svým způsobem na něm,“ vysvětlil ještě prezident Zeman pro Blesk, co je pro tento případ psáno v ústavě.

I premiér v této nepřímé debatě avizoval svůj postup – řekl, že abolici nepřijme.

„Nastolování úvah o abolici ve chvíli, kdy existuje pravomocné rozhodnutí příslušného státního zastupitelství, je nesmyslné právně i politicky. Jen podněcuje napětí ve společnosti a pocity občanů, že je zpochybňován právní řád a rozhodnutí institucí právního státu. Že bych abolici nepřijal, jsem řekl již v minulosti,“ ujistil Babiš.

Už loni v únoru totiž odpověděl na interpelaci poslankyně Věry Kovářové (STAN), že by si sám abolici nepodepsal a kontrasignací by nepověřil ani jiného člena vlády. „Totálně bych se takovým krokem zkompromitoval. Navíc bych uznal, že mám nějaký problém, což není pravda,“ napsal v odpovědi.

Jak to Babiš myslel?

Pokud totiž chce prezident podle ústavy zastavit nějaké trestní stíhání, musí jeho rozhodnutí kontrasignovat premiér (nebo jím pověřený člen vlády). Je to pojistka, která se do základního zákona dostala se schválením přímé volby prezidenta.

Otázka tak je, jak to Andrej Babiš s nepřijetím abolice myslel.

Kontrasignovat ji může někdo jiný z vlády a Babiš pak – jako obviněný – by ji nemusel, ale mohl přijmout. Pokud by se rozhodl pro druhý případ, mohl by po obnovení trestního stíhání před soudem skončit, ale díky abolici by nemohl být odsouzen.

Záleží tak pouze na premiéru Babišovi, jak sám o sobě rozhodne.

Reklama

Doporučované