Hlavní obsah

Aby se zbavili Netanjahua, spojují se v Izraeli dávní nepřátelé

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr obrany a zahraničí Avigdor Lieberman (vlevo) po setkání s lídrem Modrobílých Bennym Gancem.

Reklama

Koronavirus sice na dva týdny takřka oddělí Izrael od okolního světa, povolební jednání ale epidemie nezastavila. V posledních dnech se zdá, že ani volební vítězství nezabrání politickému pádu premiéra Benjamina Netanjahua. Politici totiž směřují k vytvoření menšinové koalice pod vedením Netanjahuova soka Bennyho Gance.

Článek

Ve volbách sice jeho strana Jisrael Bejtenu získala pouhých sedm křesel ve 120členném Knesetu, přesto se stal Avigdor Lieberman klíčovou postavou izraelské politiky. Bývalý spojenec Netanjahua, který v jeho vládách působil jako ministr obrany či zahraničí, se s „Bibim“ a jeho nábožensko-nacionalistickou koalicí vloni ve zlém rozešel a nyní mu může pomoci do politického důchodu.

Netanjahu čelí trestnímu stíhání hned ve třech kauzách. Po jeho vítězství ve třetích krátce po sobě jdoucích volbách se opoziční středolevicový blok rozhodl, že už obviněného premiéra k moci znovu nepustí. Hlavní opoziční síla Modrobílí proto přišla s tím, že v Knesetu prosadí zákon, který by stíhanému politikovi zapovídal možnost sestavovat vládu.

Podporu pro tento krok měl lídr Modrobílých u levicových stran i izraelských Arabů, čekalo se jen na Liebermana. A politik, který se vždy hlásil k pravici a opakovaně šokoval rasistickými prohlášeními na adresu Arabů, řekl ano.

Civilní sňatky a otevřené obchody o šabatu

V neděli Lieberman, mezi jehož voliče patří především sekulární židé pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu, oznámil své podmínky pro vstup do vlády s Modrobílými. Ani jedna z nich se netýkala vztahu k izraelským Arabům – kteří by mohli menšinovou vládu podporovat – ani zahraniční politiky, v níž by se mohl se zbytkem koalice rozcházet. Vládu závislou na podpoře arabské Společné kandidátky odmítali pod tlakem Likudu i Modrobílí, volební výsledek je ale rychle přinutil změnit názor.

Foto: Profimedia.cz

Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua soudní proces nemine.

První podmínkou je podle listu The Times of Israel zaručený důchod ve výši 70 procent minimální mzdy pro všechny Izraelce, ostatní se týkají náboženství a státu. Druhou je to, aby se právo rozhodnout o tom, zda otevřít obchody a provozovat veřejnou dopravu, přesunulo od vlády k místním samosprávám a radnicím. Dalším požadavkem je, aby prošel návrh zákona o povinném rukování studentů náboženských škol (ješiv) do armády – pro Netanjahuovy ultraortodoxní spojence zcela nepřijatelný. Čtvrtou podmínkou je uzákonění civilních sňatků v zemi – nyní mají vše pod kontrolou rabíni a sekulární Izraelci se musí brát v cizině. Posledním požadavkem je, aby konverze k judaismu posuzovali všichni rabíni, tedy i ti liberální, kteří jsou v tomto ohledu méně striktní.

„Nejdůležitější je teď zajistit, aby Ganc dostal mandát k sestavení vlády,“ prohlásil po jednání s lídrem Modrobílých Lieberman s tím, že je naprosto vyloučené, že by se on podílel na vládě s Netanjahuem. Sám Ganc řekl, že s Liebermanovými podmínkami nemá problém.

O tom, že se situace vyvíjí směrem k dohodě, svědčí i pondělní prohlášení Modrobílých vzhledem ke dvěma svým poslancům, kteří odmítají sedět ve vládě, jež by se opírala o podporu izraelských Arabů. Ganc jim suše vzkázal, že buď budou loajální ke své straně, nebo je čeká vyloučení.

Postoj k izraelským Arabům se mění

Problémem je ale i podpora ze strany izraelských Arabů. Ganc už po telefonu mluvil s představiteli tří ze čtyř jejich frakcí, radikálnímu šéfovi strany Balad Mtanesu Šihádovi nevolal. I bez jeho tří poslanců by ale blok pod vedením Modrobílých dal dohromady více křesel než Netanjahu se svými nacionalistickými a náboženskými spojenci.

V posledních týdnech se zdá, že se postoj izraelských politických elit začíná měnit a spojenectví se stranami izraelských Arabů už není tak nepřijatelné jako dřív. Společná kandidátka totiž ve volbách získala 15 křesel a s tímto rekordním ziskem ji už nelze více přehlížet. Politici tak musí odložit léta nedůvěry a pocit, že izraelští Arabové představují pátou kolonu. Druhá strana se zase musí zapojit do řízení země, což až dosud z ideologických důvodů odmítala.

Prezident Reuven Rivlin, který příští týden pověří některého z politiků sestavením vlády, hodlá tento proces co nejvíce urychlit, i kvůli nebezpečím spojeným s epidemií koronaviru. Netanjahu se navíc dozvěděl, že soud nevyhověl jeho žádosti o odklad procesu. Příští úterý by tak měl poprvé stanout na lavici obžalovaných.

Jisté je jedno – pokud skutečně výše zmíněná menšinová vláda vznikne, budou mít její jednotlivé strany pramálo společného. Těžko očekávat, že by se na řešení nejsložitějšího blízkovýchodního konfliktu shodli nacionalisté z Liebermanovy strany s holubiččím Merecem. Svůj hlavní cíl v tuto chvíli ale splnit může – zbavit Izrael stále extrémnějšího Netanjahua.

Reklama

Doporučované