Hlavní obsah
Online

PES je nejníž od začátku října, kleslo i reprodukční číslo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Rizikové skóre protiepidemického systému PES kleslo k dnešnímu dni na 56 bodů ze sta možných. Je to nejnižší hodnota od začátku loňského října, před vypuknutím podzimní vlny epidemie koronaviru. Index tak odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti. O dvě setiny se snížilo i reprodukční číslo ukazující šíření epidemie, které je nyní 0,79. Níž bylo naposledy 18. ledna.

- Za pátek přibylo v Česku celkem 7 654 nakažených. Ve stejný den přibylo minulý týden 9 706 případů. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 7 858, z toho 1 845 je v těžkém stavu. V pátek bylo provedeno 25 413 PCR testů a 109 688 antigenních testů. Více ZDE.

- Vyvracíme nejčastější mýty a nepravdy o používání respirátorů. Jak je to ve skutečnosti, čtěte ZDE.

- Za čtvrtek přibylo v Česku 7 853 nových případů koronaviru. Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří ve vaší obci, přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Na koncert v Barceloně přišlo 5000 lidí, všichni měli negativní test na covid-19

    Na 5000 fanoušků rockové hudby muselo podstoupit rychlotest na covid-19, aby se mohli zúčastnit dnešního živého koncertu v Barceloně. Pokud se akce ukáže jako úspěšná, mohla by ukázat cestu z koronavirové krize pro celou hudební branži ve Španělsku i dalších zemích, uvedla agentura Reuters.

    Večerní vyprodané vystoupení indie rockové skupiny Love of Lesbian si podle odhadů přišlo do kryté haly Palau Sant Jordi poslechnout 5000 lidí, kteří nemuseli dodržovat pravidla rozestupů. Povinné jsou kromě negativního testu pouze respirátory.

    „(Tento koncert) je o vzrušení z toho vyjít si ven, užívat si kultury a tancovat ve víceméně bezpečném prostředí,“ řekl 47letý učitel Sebastian ve chvíli, kdy se před hudebním vystoupením nechával testovat na covid-19. Budeme tancovat a mít se skvěle.“

    Pilotní koncert, který schválily zdravotnické úřady, poslouží jako zkouška toho, zda se podobné akce budou moci opět začít konat. „Bude bezpečnější být v Palau Sant Jordi než chodit po ulici,“ řekl jeden z organizátorů Jordi Herreruela.

  • Výrobnu jí zavřel covid, tak se módní návrhářka rozhodla šít sama

    Lokální módní značka kvůli pandemii poznává, jaké to je, spoléhat se jen sama na sebe. Výrobna, kde vzniká její zboží, totiž hlásí stopku, zaměstnanci se nakazili covidem. Zakladatelka značky se rozhodla objednávky ušít sama.

  • V jižních Čechách přibylo 585 případů covidu, o 137 méně než před týdnem

    Hygienici v jižních Čechách evidují za posledních 24 hodin k dnešnímu večeru 585 nových případů koronaviru, o 137 méně než minulou sobotu. Počet aktuálně pozitivních klesl o 514 na 13 683 lidí. Vyléčilo se nově 1097 lidí, dva zemřeli. Metodou PCR vyšetřily laboratoře 997 vzorků.Novinářům to dnes v tiskové zprávě sdělila ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    Ve 170 případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem v rodině, v 60 šlo o přenos na pracovišti. „Osm případů se týkalo zdravotnických zařízení, pět klientů či zaměstnanců sociálních služeb,“ uvedla Kotrbová. Jeden člověk se nakazil v Rakousku. Hygienici nezaznamenali žádný případ spojený se školami. V povinné karanténě je 4789 Jihočechů.

  • Počet zemřelých s covidem na Vysočině stoupl o pět na 1023

    Na Vysočině zemřelo v posledních čtyřiadvaceti hodinách pět lidí nakažených covidem-19. Počet zemřelých, u nichž se tato nákaza prokázala, tak v kraji stoupl na 1023. V kraji dnes přibylo 630 nových případů koronaviru, laboratoře otestovaly 928 vzorků. Vyplývá to z aktuálních údajů krajské hygienické stanice.

    Nejvíc nových případů, 145, přibylo v okrese Třebíč, o tři méně na Havlíčkobrodsku. Ve statistikách je nově 529 vyléčených.

    „Trend je záhadný, protože tomu předcházelo pět set (případů). Trošičku v tom dělají zmatky antigenní testy, protože přeci jenom je tam širší okruh. Někdy nám tam udělá skok, že se opozdí výstupy z laboratoří. Výskyt je jakžtakž stabilní, pohybuje se mezi 500 a 600 (případy denně),“ řekl dnes ČTK Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice.

  • Filipíny kvůli zrychlení epidemie zpřísňují restrikce v Manile a okolí

    Filipíny zavedou přísnější uzávěru v hlavním městě Manila a okolí, dotkne se to až 24 milionů lidí. Prezidentův mluvčí Harry Roque řekl, že opatření začne platit v pondělí a potrvá do 4. dubna. Jeho součástí bude i zákaz náboženských shromáždění, která by se jinak v době Velikonoc konala. Země hlásí druhý den po sobě více než 9000 nových nakažených za uplynulý den, podle úřadů to je kvůli rychlému šíření nových variant koronaviru.

    Zpřísněná opatření se týkají Manily a čtyř okolních provincií. Počínaje pondělím tam budou lidé moci pracovat jen z domova, až na vybrané a nezbytné profese. Bude zastavena veřejná doprava a zakázáno shromažďování. Od 18:00 do pěti ráno následujícího dne bude zákaz vycházení a ve dne budou zavřeny obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytné zboží.

  • Testovací místo na hranicích v Hrádku nad Nisou po šesti týdnech končí

    Testovací místo pro řidiče kamionů u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku po šesti týdnech končí. Testování už nebude potřeba, proto v neděli 28. března místo ukončí provoz, řekla dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Andrea Fulková. Testovací místo se otevřelo v polovině února, když Německo zpřísnilo podmínky pro vstup do země, denně v Hrádku provedli v průměru 200 antigenních testů. Krátce bylo v provozu i testovací místo v Harrachově na Jablonecku.

  • Němečtí turisté se o Velikonocích chystají vzít Mallorku útokem

    První den velikonočních prázdnin v Německu se letiště na španělském ostrově Mallorca probouzí z mnohaměsíčního spánku. Oblíbený prázdninový ostrov Němců očekává jen během dneška přílet zhruba 60 letadel z 12 německých měst, přičemž do velikonočního pondělí jich má přiletět 532. Naléhavá prosba spolkové vlády, aby lidé vzhledem k pandemii zůstali doma, se v důsledku nepřekonatelné chuti opět cestovat míjí účinkem, napsala agentura DPA.

    „Už půldruhého roku jsem necestoval. Připadám si jako ve vězení,“ říká Abdul Naser z Bádenska-Württemberska. Strach z nákazy však přeci jen trochu má. „Ale v Německu to není jiné,“ dodává.

    Vláda 14. března vyškrtla Mallorku ze seznamu epidemicky rizikových oblastí, čímž skončila i cestovní výstraha ministerstva zahraničí. Kabinet v Berlíně se tak rozhodl proto, že takzvaná sedmidenní incidence byla na tomto středomořském ostrově nižší než 50 infikovaných na 100 000 obyvatel. Tím odpadla i povinnost uchýlit se po příletu do karantény a prozatím není ani povinné prokázat se po návratu negativním testem na koronavirus.

  • Česká cesta vedla k úmrtím navíc a dlouhým lockdownům, říká vědec z Oxfordu

    „Paradox Česka je, že má na evropské poměry hodně lůžek v nemocnicích, a tak dokud nemocnice pojmuly lidi v těžkém stavu, nebyla tu potřeba reagovat,“ říká Jan Kulveit, proč se nedaří rychle srazit epidemii k snesitelným číslům.

  • Lékový ústav varuje, aby lidé nenakupovali ivermektin přes internet

    Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje, aby se lidé nesnažili nakupovat lék ivermektin přes internet. Léčivo, které Ministerstvo zdravotnictví povolilo k experimentální léčbě covidu-19, je na lékařský předpis a zákon jeho prodej přes internet neumožňuje. Ústav nyní prošetřuje také dva případy, kdy se lidé snažili lék prodat prostřednictvím internetové inzerce. Za nelegální nabízení léčivých přípravků hrozí pokuty až 20 milionů korun. ČTK to napsala mluvčí SÚKL Klára Brunclíková. SÚKL varuje i před nákupem z e-shopů provozovaných ve třetích zemích. Zásilkový dovoz léků do ČR není povolen, zásilku zadrží celníci.

  • Plaga věří v otvírání škol od 12. dubna, Zeman by byl opatrnější

    O termínu zahájení návratu dětí do škol se bude podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) debatovat začátkem týdne. Ministr po dnešním jednání se členy expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech na Kladensku novinářům řekl, že věří ve 12. duben. Zeman byl podle něho opatrnější, shoda na datu nepanovala.

    „Pan prezident je spíše opatrnější a byl by rád, kdyby skutečně návrat byl až za nižších čísel (nově nakažených covidem-19), to znamená i o něco později,“ uvedl Plaga. Expertní tým podpořil podle něj stanovisko, že konkrétní podmínky, za nichž bude návrat žáků do škol možný, a data musí určit Ministerstvo zdravotnictví.

    „Já věřím ve 12. duben, samozřejmě klíčové je rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl ministr. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) označil v pátek tento termín za nejbližší možný. Plaga vítá, že datum i podmínky by měly být známy ještě před Velikonocemi. Předpokládá, že mezi jednotlivými vlnami návratu žáků k prezenční výuce bude dvoutýdenní odstup.

  • AFP: Covidu-19 je možné uniknout. Kam? Na jemenskou Sokotru

    Bujné hory, kam oko dohlédne, zvířata a rostliny, jaké se jinde na světě nenacházejí, tyrkysové moře plné delfínů: To je jemenské souostroví Sokotra, které připomíná ráj vzdálený všemu zlému. Jemenské úřady doufají, že ho brzo objeví svět zasažený pandemií covidu-19, uvedla agentura AFP.

    Čtyři ostrovy ztracené v Indickém oceánu jižně od Jemenu a navíc dva skalnaté útesy. Dohromady 50 000 obyvatel, z nichž většina jsou rybáři, kteří zůstali ušetřeni konfliktu, jenž pustoší chudý Jemen od roku 2014. V poslední době začaly cestovní kanceláře nabízet pobyt na Sokotře. Zajímají se o ni zejména Spojené arabské emiráty, bohatý stát Perského zálivu, jenž podporuje jemenské úřady, které souostroví spravují.

    „Válka zuřící v kontinentální části Jemenu Sokotru naštěstí nezasáhla,“ tvrdí ve své upoutávce místní cestovní agentura Welcome To Socotra. Ubytování na ostrovech nabízí několik hotýlků.

  • Druhý týden lockdownu Benátek přivedl do města delfíny

    Dvojice delfínů se objevila ve vodních kanálech v italských Benátkách, které zažívají druhý týden uzávěry kvůli pandemii covidu-19 informovala agentura Reuters.

  • Tisíce cizinců se vydaly do Bělehradu za bezplatným očkováním proti covidu-19

    Do Bělehradu se dnes vydaly tisíce lidí z okolních zemí, kteří se chtějí nechat očkovat vakcínou proti covidu-19. Srbské úřady totiž nabídly cizincům bezplatně vakcinaci, pokud se na ni tento víkend dostaví. Uvedla to agentura AP.

    Před hlavním očkovacím centrem v srbské metropoli vytvořili obyvatelé Bosny, Černé Hory a Severní Makedonie dlouhé fronty, velmi často v řadě čekaly celé rodiny. Podle portálu Klix se ráno také tvořily kolony aut na hraničních přechodech se Srbskem.

    Na rozdíl od Srbska, které hlásí bohaté zásoby očkovacích preparátů, většina jeho balkánských sousedů řeší problém s nedostatkem vakcín a některé země ještě ani pořádně s hromadným očkováním nezačaly. Bělehrad už dříve menší množství vakcín proti covidu-19 Severní Makedonii, Černé Hoře a Bosně také daroval.

  • Ukrajina hlásí 17 424 nových případů koronaviru, Rusko jich eviduje 8885

    Ukrajina dnes oznámila 17 424 prokázaných případů nákazy novým koronavirem za uplynulý den a 290 úmrtí s covidem-19. S odvoláním na ministra zdravotnictví Maksyma Stepanova o tom dnes informují ukrajinská média. O den dříve testy virus odhalily u 18 132 lidí, což bylo na Ukrajině dosavadní denní maximum od vypuknutí pandemie. Rusko hlásí méně než 9000 případů viru SARS-CoV-2 za poslední den.

  • Průměrný věk úmrtí s covidem je o dva roky nižší než loni

    Průměrný věk lidí, kteří zemřeli v souvislosti s covidem-19, je letos o dva roky nižší než u loňských obětí. Mladších než 70 let je pětina z asi 13 000 obětí epidemie, loni to bylo 16 procent ze zhruba 12 000. Vyplývá to zezveřejněných údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Důvodem může být takzvaná britská mutace, která je nebezpečnější, i částečná ochrana osmdesátníků očkováním.

  • Spojené státy v pátek využily přes tři miliony dávek

    Ve Spojených státech v pátek zdravotníci naočkovali 3,4 milionů dávek vakcín. Průměrný počet podaných vakcín za sedm dní je 2,62 milionů denně. Celkově už aspoň jednu dávku obdrželo 26,3 procent Američanů a 14,3 procent je plně naočkováno.

  • Konvalinka: Stát měl nepřiznanou taktiku promořování. A ta tragicky selhala

    Obětí covidu-19 je ve skutečnosti přes 30 tisíc a jde o tragickou bilanci, která je výsledkem našeho společného selhání, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Konvalinka, biochemik a prorektor Univerzity Karlovy.

  • Španělé během pandemie snížili spotřebu alkoholu a marihuany

    Španělé během pandemie snížili spotřebu alkoholu a marihuany, vzrostla naopak konzumace nepředepsaných prášků na uklidnění. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na španělskou studii o spotřebě omamných látek. Průzkum, kterého se zúčastnilo zhruba 9000 respondentů, také zjistil, že se prodloužila doba, kterou obyvatelé této jihoevropské země trávili v loňském roce na internetu.

    Nižší spotřebu alkoholu oproti době před pandemií přiznalo v průzkumu 22 procent respondentů. Zhruba tři procenta lidí uvedla, že během loňského roku pili větší množství alkoholických nápojů než dříve.

Reklama

Hlavní zprávy