Hlavní obsah

Agrofert zažaloval Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací

Ilustrační foto.

Reklama

Dceřiná společnost Primagra z holdingu Agrofert podala žalobu 5. února, Soudní dvůr Evropské komise ji nyní přijal.

Článek

Soudní dvůr Evropské unie přijal žalobu dceřiné společnosti Primagra holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací.

Primagra ji podala letos 5. února. „Mohu potvrdit, že se případem zabýváme,“ uvedl pro iRozhlas.cz mluvčí soudu Balázs Lehóczki.

„Žalobkyně navrhuje, aby tribunál zrušil zákaz poskytování grantů uložený dopisem žalované ze dne 22. října 2020 a uložil žalované náhradu nákladů řízení,“ zní požadavek podniku. Společnost podle iRozhlas.cz argumentuje tím, že Brusel porušil její práva, když neměla během auditního řízení „možnost být vyslechnuta“.

Mluvčí holdingu Karel Hanzelka podání žaloby potvrdil, více ale spor nekomentoval. „Můžeme potvrdit, že žaloba byla podána, nicméně probíhající řízení z principu nekomentujeme,“ reagoval pro iRozhlas.cz.

Evropská komise ve své závěrečné zprávě uvedla, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Agrofert nemá proto nárok na unijní dotace, a pokud je chce čerpat, musí se jej premiér zbavit nebo přestat působit ve vrcholné funkci.

Po dokončení těchto dokumentů ještě Česko některé jeho závěry rozporovalo. Úspěšné bylo jen minimálně. Ovšem podařilo se mu posunout datum, od něhož auditní orgány Komise vidí Andreje Babiše jako někoho, kdo porušuje unijní pravidla o střetu zájmů. Původní rozhodnutí, jak je sepsané ve zveřejněných dokumentech, počítalo s 9. únorem 2017. Nakonec ale Komise přistoupila na to, že po zohlednění rozsudku Ústavního soudu jde o 1. září.

Tím pádem jsou v auditu označené jako nepřípustné jen dotace pro čtyři firmy z holdingu Agrofert. A to jen ve dvou případech kvůli střetu zájmů. Zbylé dva podle auditorů neměly být připuštěny kvůli tomu, že neměly na dotace nárok bez ohledu na to, zda je nebo není Andrej Babiš ve střetu zájmů.

V případech střetu zájmů jde o menší projekty firem Cerea a Fatra, a to v řádech jednotek milionů korun, upozornil iRozhlas.cz.

Závažné chyby pak patří k proslulému toustovému chlebu z Penamu za 100 milionů a k jedné 50milionové dotaci pro Lovochemii.

Celková částka, kterou české úřady vyplatily firmám z holdingu neoprávněně a měly by ji požadovat zpět, je dle auditu přes 150 milionů. Z bruselské kasy si ji proplatit nenechaly, tudíž ji vracet nemusejí. Od koncernu by ji ale žádat měly. Jinak půjde o neschválenou veřejnou podporu.

„Schválená EU dotace má výjimku z veřejné podpory (tzv. blokovou výjimku). V případě, že ji Evropská komise neproplatí, protože je protiprávní, tak o tuto výjimku přichází. A proto ji nelze proplatit z národního rozpočtu bez předchozího schválení výjimky z veřejné podpory ze strany Evropské komise,“ popsal pro server Neovlivní.cz pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, který je expertem na audity.

Podle něj by proto i financující banky měly okamžitě zesplatnit úvěry, které s dotacemi souvisejí.

150 milionů přitom nemusí být konečná částka. Jak Evropská komise naznačila, některé závěry auditu jsou ještě nedořešené. Neboli české úřady nesplnily „zadané úkoly“. A jedním z nich je, že mají prověřit postupně všechny dotace udělené firmám z holdingu Agrofert. Unijní auditoři je totiž neprobrali všechny.

Reklama

Související témata:

Doporučované