Hlavní obsah

Akcie Pfizeru i AstraZenecy míří dolů. Ovlivňují je zprávy z Afriky

Foto: Pixabay

Vakcína (ilustrační foto).

Reklama

Silný růst výrobců již „zavedených“ vakcín proti koronaviru je pryč. Akcie Pfizeru či AstraZenecy po negativních zprávách z Jihoafrické republiky klesají. Naopak hodnota akcií dalších výrobců s blížícím se povolením poskočila.

Článek

Zlaté časy akcií farmaceutických firem vyvíjejících vakcínu proti nemoci covid-19 jsou pryč. Vrcholný zájem investorů si firmy jako Pfizer nebo AstraZeneca užívaly především na konci loňského roku, kdy vakcíny začaly povolovat jednotlivé státy včetně USA či Evropské unie. Debaty o jejich účinnosti, zejména po zprávách z Jihoafrické republiky, ale sráží jejich akcie v posledních dnech dolů.

Nejvíc vrásek na čele má britská společnost AstraZeneca, která vyvíjela vakcínu spolu s Oxfordskou univerzitou. Navzdory zprávám, že vakcína pravděpodobně zabraňuje i přenosu nemoci a že má vysokou účinnost u mladší populace, akcie firmy padají. Od 26. ledna už o osm procent.

Hlavním důvodem jsou otázky ohledně účinnosti vakcíny u starší populace i u nových mutací koronaviru. Zatímco u lidí pod 55 let se účinnost odhaduje až na 95 procent, u rizikové skupiny nad 80 let může být dokonce jen v jednotkách procent. Informace, kterou koncem ledna zveřejnil bulvární list Bild a ekonomický deník Handelsblatt, je podle firmy „naprosto nepravdivá“.

Kvůli chybějícím datům o účinnosti vakcíny ji prozatím pro starší generaci nechce využívat osm států Evropské unie – Německo, Rakousko, Švédsko a Francie, Poláci jí nechtějí očkovat občany nad 60 let, k hranici 55 let sáhla Belgie, Malta a Itálie. Švýcarsko očkování touto vakcínou pozastavilo prozatím úplně. Na její obranu se musel postavil britský premiér Boris Johnson či francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Takže zatímco v listopadu a lednu se cena akcií AstraZenecy blížila ke hranici 60 dolarů za kus, dnes je o 10 dolarů níže.

Vrchol je pryč i u Pfizeru

Ani společnost Pfizer už není na vrcholu. Kolem něj se pohybovala začátkem prosince, když se schylovalo k povolení její látky v USA. Akcie i kvůli problémům s dodávkami od prosince do současnosti klesly o 17 procent. Nicméně společnost BioNTech, která se na vývoji podílela, si od začátku roku užívá poměrně stabilního, byť mírného růstu.

Konkurence prozatím roste

Někteří další výrobci vakcín se těší prozatím stabilnímu růstu navzdory zprávám o možné nižší účinnosti u viru v Jihoafrické republice.

Akcie společnosti Johnson & Johnson rostou mírným tempem, od začátku roku asi o půl procenta. Naopak akcie firem Moderna a Novavax letos zaznamenaly skokový růst. Americká Moderna od začátku roku rostla o 78 procent a americký Novavax po oznámení vysoké účinnosti své vakcíny zaznamenal koncem ledna růst o 183 procent.

Reklama

Doporučované